Histerija zbog ulaska srpske firme u "Kraš": Mali akcionari ne daju svoje deonice

Sada više nema dileme ni u Hrvatskoj da iza kupovine akcija zagrebačke fabrike "Josip Kraš" stoji Nebojša Šaranović i njegov "Kapa star limitid".

Region

Izvor: B92

Petak, 20.09.2019.

07:54

Histerija zbog ulaska srpske firme u
Foto: Depositphotos/dariozg

Početkom nedelje, preko računa RBA banke, Šranović je stekao pet odsto akcija "Kraša", a dobro upućeni izvori tvrde da je sada već prešao i deset odsto, pišu "Novosti".

To znači da Šaranović poseduje već više od 140.000 akcija zagrebačke kompanije i da postaje "ozbiljan igrač" protiv Mesne industrije "Braća Pivac" i malih akcionara "Kraša".

"Trenutno niko u ’Krašu’ ne razmišlja da Šaranoviću proda akcije i mali akcionari žele da ih u budućnosti zadrže", rečeno je "Novostima" u zagrebačkoj fabrici, uz napomenu da niko ne može sa sigurnošću reći šta će se daje događati.

Iz Mesne industrije "Braća Pivac" se ne oglašavaju, ali je Šaranović navodno i jednima i drugima nudio da otkupi njihove akcije.

Marica Vidaković, zastupnica "Kraša", demantovala je da je u kontaktu sa Šaranovićem. "Sastali smo se prvi i poslednji put pre četiri godine. Ni tada ništa nisu nudili i to je bio klasičan poslovni razgovor", kazala je Vidakovićeva.

Poslovni analitičari u Hrvatskoj procenjuju da je razlog interesovanja Šaranovića za "Kraš" kako bi mu bio olakšan pristup tržištu EU. Takođe, poslovni interes srpskog preduzetnika vide u činjenici da su proizvodi "Kraša" popularni na srpskom tržištu i da mu ulazak u kompaniju omogućava veći izvoz na srpsko tržište, ali i na tržišta zemalja jugoistoka.

Nastavi li intenzivnu kupovinu akcija, mnogi procenjuju da bi Šaranović mogao da ugrozi braću Pivac i da će onda ponovo da se "mešaju karte" u pogledu vlasničkih odnosa u hrvatskoj kompaniji.

Braća Pivac trenutno imaju 30 odsto akcija, a sa malim akcionarima 51 odsto.

Preuzimanje "Kraša" gotovo izvesno ne može se ostvariti bez jednog od dva najveća akcionara, braće Pivac sa 30 odsto akcija i zaposlenih sa 18 odsto, kaže za "Novosti" Nenad Gujančić, broker "Momentum sekjuritiza".

Veliki rast cene akcija od oko 140 odsto samo u septembru najmanje naruku ide braći Pivac koja su verovatno očekivala da će uz neveliku premiju preuzeti kompaniju. Vrednost "Kraša" povećana je sa 80 na 180 miliona evra u toku nekoliko nedelja i preuzimanje sigurno neće biti jeftino.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: