Počela IT obuka za žene

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić pozdravila je početak obuka iz programiranja za žene.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 19.11.2017.

14:18

Počela IT obuka za žene
Foto: Thinkstock

Obuku sprovodi udruženje "Zaposlenje ORG" u Beogradu i Novosadska ženska inicijativa u Novom Sadu, u okviru programa podrške Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Nakon završene pripremne nastave i finalnog testiranja, formirane su grupe od 20 polaznica u Beogradu i 30 polaznica u Novom Sadu koje pohađaju program za prekvalifikaciju u IT sektor, odnosno obuke iz programiranja.

Matić je podsetila da su ovi projekti među devet odobrenih na Javnom konkursu za dodelu sredstava programima u oblasti razvoja informacionog društva 2017, na temu podizanja nivoa digitalne pismenosti i digitalnih kompetencija - prekvalifikacija i dokvalifikacija žena u oblasti IKT.

"Programi prekvalifikacija pokrenuti su u skladu sa Strategijom razvoja IT industrije sa ciljem podrške razvoja tog sektora, gde je kao veliki problem prepoznat nedostatak kadrova. Sa druge strane, programi imaju za cilj ekonomsko i društveno osnaživanje žena i njihovu veću zastupljenost u sektoru koji nudi brojne mogućnosti za brzi profesionalni napredak", istakla je Matić.

Ona je napomenula da je za odobrene projekte koji su počeli da se realizuju zabeleženo veliko interesovanje žena i da je za sledeću godinu predviđen novi ciklus programa prekvalifikacija koji će uključiti veći broj polaznica, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine.

Obuke su nedavno započete i u Novom Pazaru, gde je Udruženje građana "Svetionik" proširilo broj polaznica u odnosu na planirani, a prethodno i u Beogradu, na opštini Savski venac, u okviru projekta Udruženja građana "Lokalna samoorganizacija".

Programe su pokrenuli i Junior Čember Internešnal iz Zrenjanina i Centar za preduzetništvo iz Kragujevca, a na konkursu Ministarstva odobreni su još projekti Vojvođanskog IKT klastera iz Novog Sada, Centra za aktivizam iz Vranja, i Udruženja SEE ICT iz Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

12 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: