Moćni Monsanto je dolijao i ovo su 3 posledice

Bajer je dobio bitku i kupiće američki Monsanto za ukupno 66 milijardi dolara. Time će nastati najveći proizvođač semena i pesticida na svetu, piše Blumberg.

Srbija

Izvor: B92, Telegram

Sreda, 14.09.2016.

17:43

Moćni Monsanto je dolijao i ovo su 3 posledice
Foto: Tanjug/AP

Prema sporazumu, Bajer će preuzeti Monsanto za 128 dolara po deonici plus dug Monsanta koji iznosi 9,3 milijarde dolara, pa se vrednost akvizicije penje na 66 milijardi dolara. Anonimni izvori Blumberga dodaju kako su aranžman podržali članovi nadzornog odbora Bajera.

Strateška važnost preuzimanja

Sporazum uključuje i naknadu od dve milijarde dolara Monsantu u slučaju da regulatori za zaštitu tržišnog takmičenja ne odobre preuzimanje. Akviziciju bi u SAD mogli da zaustave regulatori ne samo zbog veličine kompanije, nego i zbog kontrole na globalnom tržištu semena. Ali, ako sve prođe po planu, to će biti ne samo najveće preuzimanje ove godine nego i istorijski najveća akvizicija neke nemačke kompanije.

Kupovinom Monsanta, Bajer koji je inače puno poznatiji po svojim farmaceutskim proizvodima kao što su Aspirin i Alka-Selser, postaje najjača biotehnološka kompanija na svetu, prvenstveno u pogledu proizvodnje poljoprivrednog semena. Bajeru je to od strateške važnosti prvenstveno zbog američkog tržišta, na kojem Monsanto poslednjih dvadesetak godina dominira u prodaji genetski modifikovanog semena za uzgoj kukuruza i soje.

Cena akcije Bajera izlistana na frankfurtskoj berzi porasla je za 2,4 odsto na 95,58 evra, dok su deonice američkog Monsanta kojima se trguje na njujorškoj berzi narasle za oko dva odsto 107,95 dolara.

Konsolidacija tržišta

Bajerovo preuzimanje Monsanta događa se u trenutku rapidne konsolidacije industrije semena i useva usled dramatičnog pada cena i rezultirao je padom profita kompanija. Ovo je naime tek poslednje u nizu velikih preuzimanja u industriji.

CNCC u februaru je preuzeo švajcarsku Singentu za 48 milijardi evra, a 130 milijardi vredno spajanje planiraju američke multinacionalke DuPont i Dov Chemical koji su za to još krajem juna dobili saglasnost akcionara.

Pregovori o preuzimanju počeli su krajem maja, ali Monsanto je odbio prvu Bajerovu ponudu od 62 milijarde dolara, ocenivši je finansijski neprihvatljivom. Baier je potom početkom ovog meseca pojačao ponudu na 65 milijardi dolara, odnosno 127,5 dolara po deonici, a BBC je već tada izviještavao kako njihovi insideri tvrde da su kompanije blizu konačnog sporazuma o ceni, ali da još dogovaraju strategiju o tome kako da se nose s potencijalnim regulatornim preprekama. Bajer je još prošle sedmice dostavio treću i konačnu ponudu 128 dolara po deonici Monsanta, a prema izvorima Rojtersa, akvizicija bi trebalo da bude sprovedena do kraja 2017. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

19 h

Podeli: