Paušalcima porez skočio 150 odsto

Na adrese paušalnih poreskih obveznika u Srbiji stižu nova poreska rešenja sa uvećanim iznosom u rasponu do 50 do 150 odsto, kažu iz Unije poslodavaca Srbije.

Izvor: B92

Sreda, 04.06.2014.

14:54

Default images

UPS upozorava da će ovakvo povećanje opterećenja naterati hiljade malih privrednika da zatvore svoje firme i nastave da rade u sivoj zoni.

"Istovremeno, na terenu, u gradovima i opštinama Srbije ne radi se ništa da se smanji već visok nivo sive ekonomije i rada na crno. I dalje svakog dana preko carinskih prelaza ilegalno ulazi ogromna količina robe koja se distribuira crnim kanalima, čime se smanjuje promet onima koji legalno posluju i plaćaju poreze", navedeno je u saopštenju. U nekim gradovima, tvrdi UPS, postoje slučajevi da se privrednicima koji javno u medijima govore o švercu i sivoj ekonomiji razbijaju prozori na radnjama i preti njihovim porodicama.

"Dok vlada najavljuje novu ekonomsku politiku i pomoć privatnom sektoru, poreske uprave udvostručuju paušalne poreze, a porez na imovinu je pre nekoliko meseci podignut za prosečno 400 do 500 odsto", piše u saopštenju Unije poslodavaca.

Kako je navedeno, ozbiljna posledica podizanja poreza na imovinu nastupiće u smanjenoj tražnji za zemljištem i nepokretnostima, jer se ne isplati kupovati ih sa ovako visokim porezima na imovinu, dok u isto vreme pada promet u trgovini.

"To direktno vodi u dalju stagnaciju u grani građevinarstva i industrije građevinskog materijala", piše UPS.

Unija poslodavaca se, kako navode, više puta ovim povodom obraćala Ministarstvu finansija i tražila da se uspostavi jedinstven kriterijum za naplatu poreza i spreči dalje opterećivanje najslabijih na tržištu. Odgovor, kažu, nisu dobili.

"Privrednici traže da se sa resornim ministarstvima privrede i finansija jednom mesečno održavaju sastanci na kojima bi se razmatrala tekuća ekonomske situacija i kako da se prevaziđu svakodnevni problemi", poručuje UPS.

U suprotnom, dodaju, odgovornost za dalje ekonomsko propadanje i osiromašenje države i građana biće isključivo na pojedincima koji vode takvu politiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: