Aerodromi u Srbiji:Let za budućnost

U Srbiji postoje ukupno 23 aerodroma od kojih su samo dva međunarodna – u Beogradu i Nišu.

Izvor: B92

Subota, 04.01.2014.

15:22

Default images

Najviše interesovanja za međunarodne letove, ima aerodrom Morava u Kraljevu, koji, međutim, još uvek nije otvoren za civilne letove.

Pored Kraljeva, u centralnoj Srbiji ideju o izgradnji aerodroma imaju Kragujevac i Jagodina, a B92 je proveravala koliko je realno da do toga i dođe.

Pista za lake avione u Jagodini mogla bi da preraste u aerodrom. U aero-klubu koji ima dozvolu za sportske i školske avione smatraju da je ovo letelište nukleus budućeg aerodroma, koji je ovom gradu potreban, pre svega kako kažu, zbog privrede i turizma.

"Svi ti investitori koji ulažu svoj kapital hoće taj svoj kapital i da kontrolišu. Najbolji način i najbolja komunikacija je vazdušnim saobraćajem. Zato je vizija Dragana Markovića Palme i njegova ideja da ovaj aerodrom preraste u jedan poslovno-sportski aerodrom gde će nebo da bude otvoreno kao u celoj Evropi", kaže Miladin Stevanović, predsednik Aerokluba

I dok prvi čovek Jagodine kaže da je rano da se govori o ovoj zamisli, jer će do njene realizacije proteći bar još dve godine, građani sa kojima smo razgovarali pozdravljaju ovu ideju.

Pre pet godina i Kragujevac je imao slične planove. Međutim, auto-put za sada je prioritet. Potreba zbog “Fijata” i međunarodnih sportskih takmičenja koja zahtevaju aerodrom u krugu od 50 kilometara postoji, ali će izgradnja vazdušne luke morati da sačeka neke bolje dane.

"Pošto je ekonomska kriza protresla čitav svet, a Srbiju poprilično u ovoj situaciji to nije realno, ali ja mislim da jerealno da taj plan u narednih pet godina realizujemo, a očekujemo i značajnu podršku od Vlade republike Srbije", kaže Nebojša Zdravković, zamenik gradonačelnika Kragujevca.

S druge strane, aerodrom Morava u Kraljevu, otvoren za civilne letove pre dve godine i dalje čeka.

Aerodrom Morava još uvek nije priveden nameni, zato što još nisu ispunjeni uslovi za njegovo korišćenje u javnom vazdušnom saobraćaju. Nisu izgrađeni svi planirani objekti, nisu osposobljene površine za kretanje vazduhoplova (poletno-sletna staza i rulne staze), nisu formirane, opremljene i osposobljene aerodromske službe, i drugo.

Kada će aerodrom Morava biti osposobljen za civilne letove, međutim, nismo uspeli da saznamo ni u Ministarstvu odbrane koje od 2010. rukovodi njegovom konverzijom, niti u Direktorata civilnog vazduhoplovstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: