"Imamo sve za šeikove čipove"

U Nišu, nekadašnjem gradu elektronike, spremni su za proizvodnju čipova, ukoliko Srbija sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima postigne dogovor o otvaranju fabrike.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2013.

21:02

Default images

Za novu fabriku imaju i stručnjake i proizvodne hale.

"Iz niške Elektronske industrije uputili su pismo Aleksandru Vučiću, prvom potpredsedniku Vlade Srbije, i predočili mu prednosti EI".

Božidar Petrović, direktor Elektronske industrije, kaže da Niš ispunjava uslove da se investicije u IT uspešno realizuju.

"Grad ima veliki broj visokoobrazovanih kadrova svih profila, elektronaca, mašinaca, hemičara, fizičara i drugih. EI je još pre trideset godina proizvodila mikrokomponente i čipove, a ovde se i danas rade video i opto-komponente i sklopovi za namensku industriju", naveo je Petrović u pismu.

Prednost Niša je povoljna lokacija, zbog blizine međunarodnih auto-puteva i pruga, i civilnog aerodroma "Konstantin Veliki“.

U nekadašnjem elektro-gigantu podsećaju da su svojevremeno zapošljavali preko 1.200 viskostručnih kadrova, od kojih je bilo 600 elektroinženjera. Većina njih, u punoj snazi i sa značajnim iskustvom, mogli bi sada da se ponovo angažuju.

U celoj Elektronskoj industriji u Nišu čak 120.00 kvadrata fabričkog prostora godinama čeka investitora koji bi instalirao opremu i započeo proizvodnju.

Za poslednjih deset godina Elektronski fakultet u Nišu, iznedrio je preko 1.700 elektro-inženjera različitih smerova.

" U proseku, godišnje 170 studenata diplomira, ali se veoma mali broj njih potom zaposli ", kaže dr Zoran Perić, prodekan Elektronskog fakulteta u Nišu.

Podsetimo, potpredsednik vlade Aleksandar Vučić rekao je da će budući ugovori sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, vezani za ulaganja u veliku fabriku čipova, što bi bila najveća investicija u Srbiji u poslednjih 35 godina.

"Možda bi to bilo spasonosno rešenje za Srbiju", rekao Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: