NIS i Kinezi u Kovinu grade TE?

Naftna industrija Srbije i kompanija Čajna mašineri endžiniering korporejšn (CMEC) iz Kine zainteresovane su za istražne radove u termoelektrani u Kovinu.

Izvor: B92

Petak, 14.09.2012.

10:11

Default images

Tamo bi trebalo da budu izgrađeni novi rudnik uglja i nova termoelektrana snage 700 megavata.

Te dve kompanije su zainteresovane da obave istražne radove i da urade projektnu dokumentaciju za izgradnju dva termo bloka od po 350 megavata u Kovinu, rečeno je posle razgovora predstavnika NIS-a i CMEC-a sa ministrom rudarstva Milanom Bačevićem.

Ministar Bačević je rekao da postoje neka sporna pravna pitanja koja se tiču izdavanja istražnih prava, pošto je prethodnih godina jedna bugarska kompanija već uradila elaborat o rezervama uglja u Kovinu, po odobrenju prethodnog Ministarstva rudarstva.

Ministarka energetige Zorana Mihajlović je rekla da, ako se brzo reše sporna pitanja u vezi sa istražnim pravima, može se očekivati da izgradnje termoelektrana u Kovinu počne najranije za godinu dana.

Ona je istakla da je taj projekat u Kovinu jedan od prioriteta ulaganja u energetiku Srbije. Delegaciju NIS-a u razgovorima u Vladi Srbije predvodio je generalni direktor Kiril Kravčenko, a kompanije CMEC predsednik Zhang Chun.

Ekspretski timovi beogradskog Instituta „Jaroslav Černi” i nemačke kompanije LMBV potvrdili su, međutim, da je na tom mestu moguće kopati ugalj, a da se ne zagadi voda. Istraživanja stručnjaka su pokazala da bi eksploatacijom uglja kapacitet vodnog resursa bio smanjen za samo jedan odsto, sto je zanemarljivo pošto se radi o obnovljivom izvoru.

Otvaranje novog kopa i izgradnja TE u Kovinu, koštali bi, prema procenama, oko 1,3 milijarde evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: