Savet guvernera podneo ostavku

Predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije Boško Živković i članovi saveta Zorica Mladenović i Milojko Arsić podneli neopozivu ostavku na svoje funkcije.

Izvor: B92

Utorak, 07.08.2012.

10:33

Default images

Kako je navedeno u obrazloženju, izmenama i dopunama Zakona o NBS, koje je skupština usvojila 4. avgusta, Narodna banka je, funkcionalno i personalno, postala zavisna od većine u parlamentu, odnosno od Vlade Srbije.

"Usvojenim izmenama i dopunama zakona grubo su prekršeni osnovni međunarodno opšteprihvaćeni principi samostalnosti i nezavisnosti centralne banke od vlade i pojedinačnih interesnih grupa. Ocenjujemo da će usvajanje zakona u kratkom roku izazvati pogoršanje položaja Republike Srbije na međunarodnom finansijskom tržištu, smanjivanjem njenog kreditnog rejtinga i povećanjem troškova zaduživanja države, preduzeća i gradjana.Usvajanje ovog zakona će verovatno otežati saradnju sa MMF i usporiti proces evropskih integracija Srbije", navedeno je u tekstu ostavke.

"Očekivana posledica toga je smanjenje priliva, pa čak i odliva kapitala iz Srbije, što u uslovima visokog deficita u tekućem platnom bilansu može u relativno kratkom periodu da dovede do platnobilansne krize i kraha kursa dinara. Izmene zakona o NBS stvaraju sistemske mogućnosti za zloupotrebu monetarne politike od strane Vlade, što bi za posledicu moglo da ima trošenje deviznih rezervi i značajno povećanje inflacije".

Izmenama i dopunama zakona o NBS bitno je promenjena funkcija Saveta guvernera NBS tako što je nadzorna funkcija saveta formalno preneta na skupštinu, a suštinski na Vladu Srbije.

"Pri takvim zakonskim rešenjima Savet je, faktički, postao izlišan organ. Rešenja koja su uvedena izmenama i dopunama zakona o NBS nisu saglasna sa našim uverenjima i znanjima o funkcionisanju centralnih banaka. Zbog toga podnosimo neopozive ostavke na članstvo u Savetu guvernera Narodne banke Srbije", navedeno je u tekstu ostavke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: