"Srbija nema dovoljno stoke"

Stočni fond u Srbiji trenutno je nedovoljan da podmiri potrebe klanične industrije, kaže predsednik Udruženja prerađivača mesa Srbije Aca Pajić.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.03.2012.

19:31

Default images

On navodi da, ukoliko se ne preduzmu odgovarajuće mere u što kraćem roku, može se desiti da prerađivači mesa uvoze tovljenike i bikove sa tržišta EU i susednih zemalja.

"Najnovije mere Vlade Srbije trebale bi da pomognu stočarima oko uvoza prasadi i teladi bez dažbina i na taj način poboljšaju stočni fond kada je reč o tovljenicima i bikovima", rekao je Pajić.

Smatram da bi umesto prasića i teladi trebali uvoziti suprasne nazimice i steone junice kako bi od njih dobili kvalitetna grla za dalji tov, objasnio je predsednik Udruženja prerađivača mesa Srbije.

Pajić je dodao da u njegovoj kompaniji "Pajić kompani grup" razmišljaju da uvezu prasad iz Mađarske i Austrije, a telad rase "serole" iz Češke.

U dogovoru sa poljoprivrednim proizvođačima iz opštine Paraćin, po principu kooperacije dali bi na dotovljavanje prasad i telad i tako bi osigurali sirovinu za potrebe kompanije.

Tovljenici se na tržištu trenutno otkupljuju po ceni od 140, a bikovi po ceni od 200 dinara za kilogram, rekao je Pajić, dodajući da je na tržištu Srbije prisutna i nestašica tovnih pilića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: