"Lasta" spasila našu avioindustriju

U jednoj od hala pančevačke fabrike Utva tri aviona sklapanjem komponenti, kao što su trup, krila, elektrika i niz drugih sistema, dobijaju konačan izgled.

Izvor: B92

Nedelja, 23.10.2011.

01:57

Default images

Reč je o "lastama”, dvosedim klipnim vazduhoplovima za obuku, koje će uskoro biti isporučene Vojsci Srbije.

Direktor Utva avio-industrije Tomislav Bjelogrlić kaže da je projekat "lasta” spasao ovu kompaniju koja je 2008. godine bila pred stečajem.

Tada je sklopljen ugovor sa Irakom o proizvodnji 20 "lasta 95N” koje su kamionima prevožene u Niš a odatle, rasklopljene, transportnim avionom na odredište. "U međuvremenu je Vojska Srbije naručila 15 'lasta' koje se upravo proizvode. Verujemo da će se pojaviti i drugi kupci. Fabrika će uskoro biti 99 odsto u državnom vlasništvu. Ako bude razumevanja, u smislu da se obnovi tehnologija, mogli bismo se boriti da kao kooperanti sarađujemo sa vodećim firmama iz ove oblasti", kaže Bjelogrlić.

On podseća na iskustvo Utve u proizvodnji komponenti za Erbas, kargo vrata za izraelske "boinge 747”, pa i jednog dela (takozvani prsten) za francuski svemirski program – raketu Arijana.

Malo je država u svetu koje samostalno konstruišu i proizvode avione, a uspeh je utoliko veći ako se zna da Srbija, generalno gledano, ima problem sa malom proizvodnjom. Zbog pokretanja proizvodnje "laste” u Utvi posao je dobilo 180 radnika, tako da ih je danas ukupno oko 350.

Vojislav Dević, rukovodilac projekta Lasta i načelnik Odeljenja proračuna aerodinamike u Vojnotehničkom institutu, veruje da će "pomenute osobine i pristupačna cena u odnosu na konkurenciju, kao i pozitivna iskustva iz Iraka, obezbediti nove narudžbine i tako sačuvati tradiciju konstruisanja i proizvodnje aviona u Srbiji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: