Dačić: Nije lako biti policajac

Ministar unutašnjih poslova Ivica Dačić kaže da nema novca za povećanje plata policiji i rešavanje drugih problema zbog kojih su najavili štrak.

Izvor: FoNet, Beta

Nedelja, 12.06.2011.

15:01

Default images

Policijski sindikat Srbije najavio je da će sutra stupiti u štrajk zbog lošeg materijalnog i socijalnog položaja.

"Činimo sve da do štrajka... ne dođe. Tražimo sistemsko rešenje i očekujem da u najvišem državnom vrhu odlučimo o tome šta želimo od MUP-a", kazao je on.

"Nezadovoljstvo materijalnom situacijom... razumem", rekao je Dačić i ukazao da "godinama... postoji trend smanjenja procenta koji dobija MUP u čitavom državnom budžetu, a svake godine dolazi do povećanja učešća plata u budžetu. ...sada 82 odsto (budžeta MUP ide) na plate kojima radnici nisu zadovoljni", rekao je ministar i ocenio:

"Nama su vezane ruke". Ono što u budžetu MUP ostane, "odlazi na velike skupove koje treba obezbediti, a puno nas košta i obezbeđenje lica i objekata", rekao je ministar i naveo da "MUP obezbeđuje sve za koje se proceni da su ugroženi... i na naš račun idu plate policajaca koji ih čuvaju, automobili, pa čak i benzin za sve njihove vožnje".

"Samo nam se gomilaju zaduženja, a para i ljudi nema: preuzeli smo granicu, sve što se tiče vanrednih situacija, pa čak i protivgradnu zaštitu", nabrojao je Dačić.

U Srbiji ima 45.000 policajaca, a potrebno je oko 57.000, rekao je ministar. "Naročito nedostaju uniformisana lica, pogotovo u Beogradu, gde je popunjenost 70 odsto", zatim "na granicama moramo da povećamo broj policajaca jer to traži EU, dok nam je broj vatrogasaca po glavi stanovnika manji nego u Albaniji".

Komunalni policajci plaćeniji

Na pitanje o tome kolika je plata policajaca, Dačić je rekao da su "plate različite, a prosečna plata u celom MUP iznosi oko 42.000 dinara".

"Ipak, ironično je i nepravedno da komunalni policajac ima veću platu od pravog policajca, jer su rizik i obaveze koje pripadnik MUP snosi daleko veći", ukazao je ministar.

Zamoljen da oceni rad policije, Dačić je rekao da dobija "pohvale od vrha Fronteksa i Interpola da smo bolji od mnogih policija zemalja EU; ako građani smatraju da posle Crkve i Vojske najviše poverenja imaju u policiju, onda je to najbolja ocena".

Povodom toga što direktoru Policije Miloradu Veljoviću mandat ističe u sredu, 15. juna, a konkurs za izbor direktora nije raspisan, Dačić je rekao da će predložiti da Veljović bude vršilac dužnosti do raspisivanja konkursa i dodao: "Moja procena je da će to biti godinu dana, odnosno do kraja mog mandata".

Upitan da li želi još jedan mandat na mestu ministra unutrašnjih poslova, Dačić je odgovorio: "Posle izbora, videćemo. ...nije lako biti policajac, a ni ministar policije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: