VW daleko od investicija u Srbiji

Vodeći nemački proizvođač automobila Folksvagen (VW) još nije ni blizu odluke o tome da li će i kada poslovno da se angažuje u Srbiji, prenosi agencija Beta.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.05.2008.

15:10

Default images

Portparol Folksvagena Kristof Adomat kaže da je ova kompanije "miljama udaljena od ovakve odluke". On je potvrdio da je delegacija koncerna nedavno boravila u Srbiji i informisala se o stanju u privredi i društvu. Ali, kako je dodao, posle toga nisu usledili nikakvi dalji koraci.

Iako portparol Folksvagena o tome nije govorio, nemački ekonomski analitičari procenjuju da je investiciona uzdržanost nemačke privrede vezana za neizvesnu situaciju oko parlamentarnih izbora koji će se održati u nedelju.

Privredni dnevnik Handelsblat piše da se strani ulagači povlače sa beogradske berze, kao i da je Dojče banka obustavila garancije za investicije u dve srpske firme koje se nalaze u procesu privatizacije. Šef Odbora nemačke privrede za istok Oliver Vik kaže da se "teško može sada predvideti kako će se ishod izbora u Srbiji odraziti na angažman nemačke privrede. U svakom slučaju, nemačka privreda je uvek podržavala evropske integracione proces i sa tim povezane reforme u Srbiji".

Vik je rekao da je "od posebnog značaja za razvoj privrednih odnosa Srbije i Nemačke Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji (SSP) potpisan 29. aprila". Prema procenama stučnjaka, upravo automobilska industrija je jedna od branši gde bi bio moguć veći angažman nemačke privrede.

Kada je reč o auto-industriji, u korist Srbije govori, "rastuća potražanja za vozilima na Balkanu, niski porezi, kao i niski troškovi energije i rada". Pored toga, Srbija je i članica zone slobodne trgovine CEFTA koji, uključujući i Ukrajinu i obuhvata prostor visokog privrednog rasta sa oko 80 miliona ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: