SIEPA: Pomoć za promociju izvoznika

SIEPA je raspisala konkurs za dodelu 60 miliona dinara bespovratne finansijske pomoći.

Izvor: B92

Petak, 14.03.2008.

08:22

Default images

Agencija za promociju izvoza i strana ulaganja je kredit namenila malim i srednjim preduzećima za izvozni marketing, a iznos sredstava koji može biti odobren po preduzeću kreće se od 150 hiljada do 1,5 miliona dinara.

Rok za podnošenje prijave je 11. april, a troškovi za odabrane aktivnosti nadoknađivaće se u visini od 50 odsto, bez PDV-a.

SIEPA je po četvrti put raspisala konkurs za dodelu bespovratnih sredstava srpskim izvoznim preduzećima, koja će se dodeljivati putem javnog konkursa. Aktivnosti i troškovi za koje mogu biti odobrena sredstva podrazumevaju istraživanje stranog tržišta, učešće na međunarodnim privrednim sajmovima u inostranstvu i izradu dizajna novog pakovanja i promotivnih materijala.

Finansijska pomoć namenjena je pre svega uspešnim malim i srednjim preduzećima, koja se bave proizvodnjom robe ili pružanjem usluga namenjenih izvozu, koja nemaju većinsku zastupljenost na tržištima u inostranstvu, a poseduju potencijal i dobre poslovne projekte da to ostvare.

U prethodna tri kruga programa bespovratne finansijske pomoći, isplaćeno je 165 miliona dinara, a od 2006. godine, kada je počeo program, sredstva je dobilo 269 preduzeća od ukupno 530 prijavljenih.

Kako je navedeno u saopštenju, domaća izvozna preduzeća pokazala su veliko interesovanje za takvu vrstu pomoći, koja je usmerena isključivo na marketinške aktivnosti, koje većini srpskih firmama stoje na poslednjem mestu, posle troškova same proizvodnje i organizacije prodaje.

Te aktivnosti su od velikog značaja za sve kompanije jer bez dobrog marketinškog plana i pratećih aktivnosti nema ni zapaženog uspeha na stranim tržištima, navodi se u saopštenju SIEPA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: