Ponedeljak, 27.11.2023.

13:18

Bankrot za bankrotom: Propada rekordan broj velikih kompanija u Nemačkoj

U nemačkoj privredi sve je više slučajeva velikih bankrota, prema studiji kreditnog osiguranja Alijanc trejd (Allianz Trade).

Izvor: DPA

Bankrot za bankrotom: Propada rekordan broj velikih kompanija u Nemačkoj
Ilustracija: Shutterstock/Miha Creative

"Velike insolventnosti su se ove godine vratile i na rekordnom su kursu, kakav je bio 2020", rekao je stručnjak Alijanc trejda Maksim Lemerle.

U dosadašnjem toku godine je posebno velikih bankrota bilo i u sektorima modne maloprodaje, bolnica i mašinogradnje.

Alijanc trejd pod velikim insolventnostima podrazumeva bankrot preduzeća čiji je godišnji promet najmanje 50 miliona evra, prenosi DPA.

Zatvaraju više od 15.000 restorana?

Broj velikih bankrota je sa 45 velikih slučajeva već u prvih devet meseci ove godine krenuo putem iz 2020. Prošle godine je za isti period bilo 26 velikih bankrota, a pretprošle 17.

Rekordna je bila 2020, kada je bilo najviše slučajeva od 2016. Čitave prve pandemijske godine bilo je 58 slučajeva, a u prva tri tromesečja 44.

Jedan lanac supermarketa prestaje da postoji

Sada je do ovog septembra u stečaj otišlo 12 velikih tekstilnih preduzeća i modnih trgovina, a uz njih i šest klinika.

"To se uklapa u podatke Nemačkog instituta za bolnice (DKI), prema kojima dve trećine nemačkih klinika svoju finansijsku situaciju trenutno opisuje kao lošu ili veoma lošu, a među njima je klinika srednje veličine čak i više", kažu u Alijanc trejdu.

U mašinogradnji sa pet slučajeva, kao i u metalskom sektoru sa četiri i građevini sa tri je isto bilo pojedinih velikih bankrotstava.

Međutim, kada se uzmu u obzir preduzeća svih veličina najviše bankrotstava je u građevini, potom u trgovini i sektoru usluga.

"Trgovina pritom beleži najsnažniji rast broja slučajeva (...), kao i ugostiteljstvo koje pokazuje slabost, čak i pre uvećanja PDV-a."

Ugostitelji su zbog pandemijske krize plaćali manji PDV od sedam osto, ali s početkom sledeće godine vraćaju se na redovan od 19 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: