Jedan lanac supermarketa prestaje da postoji

Budućnost lanca supermarketa Real konačno je poznata.

Svet

Izvor: Fenix magazin/Marin Mariæ

Sreda, 22.11.2023.

08:34

Jedan lanac supermarketa prestaje da postoji
Foto: Profimedia – Matthias Bein/dpa

Kompanija planira da proda nekoliko poslovnica konkurenciji i da zatvori preostale prodavnice do kraja marta 2024. godine.

Real je u ponedeljak objavio da će 14 prodavnica preuzeti Rewe, tri Kaufland i jednu Edeka.

Još se čeka odobrenje Savezne kancelarije za kartele. Preostalih 45 prodavnica zatvara se zbog nedostatka kupaca.

Lanac hipermarketa Mein Real pokrenuo je u septembru samoupravni stečajni postupak, što je uticalo na više od 5.000 radnika u 62 prodavnice i sedište u Menhengladbahu. Cilj je bio održati poslovanje i omogućiti pregovore s konkurencijom oko mogućeg preuzimanja lokacija, prenosi Feniks magazin.

Prodaja je namenjena stvaranju perspektive za radnike.

Vlasnik lanca, finansijski investitor SCP, prvobitno je prodao Real u junu 2022, a ponovno ga je kupio u maju 2023. zbog “kritične ekonomske situacije”. SCP je 2020. preuzeo lanac Real od trgovačke grupe Metro kako bi ga razdvojio i prodao dalje. Velik broj najatraktivnijih poslovnica osigurali su Kaufland, Edeka, Globus i Rewe.

Kompanija s preostale 62 lokacije zatim je otišla u ruke preduzetničke porodice Tišendorf u leto 2022. pre nego što ju je u maju otkupio SCP.

Bojan Luncer, predsednik uprave kompanije Real GmbH, objasnio je da prenos 18 "Mein Real-Märkten" osigurava dugoročnu perspektivu za oko 1.500 radnika. Uprkos intenzivnim naporima, zatvaranje prodavnica je neizbežno zbog teške situacije u kojoj se nalazi Real GmbH. Razgovori s radničkim većem trebalo bi da omoguće pomirenje interesa i socijalnog plana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: