Zatvaraju više od 15.000 restorana?

Više od 15.000 restorana, pabova, barova i kafića u Nemačkoj je u opasnosti od nelikvidnosti, prema podacima koje je kreditni biro Krif saopštio u četvrtak.

Svet

Izvor: DPA

Četvrtak, 23.11.2023.

22:07

Zatvaraju više od 15.000 restorana?
Foto: shutterstock, Iryna Inshyna

U finansijskim problemima je 12,6 odsto analiziranih ugostiteljskih objekata. U januaru 2020, pre pandemije, u opasnosti od bankrotstva bilo ih je 10,7 odsto, odnosno 12.662.

Ugostitelji u Berlinu su posebno pogođeni. Prema Krifu, reč je o 16,5 odsto objekata. Najmanji rizik od nelikvidnosti imaju ugostitelji u Rajna-Palatinatu i Bavarskoj, na jugozapadu zemlje, gde je pogođeno 10,5 odsto ugostiteljskih objekata.

Nemačko ugostiteljstvo se još nije oporavilo od pandemijske krize. U septembru ove godine promet je bio za 12,6 odsto manji nego istog meseca 2019, naveo je u četvrtak Savezni zavod za statistiku. Čak i u poređenju sa septembrom prošle godine, promet je bio 0,2 odsto manji.

Naročito jako su pogođeni barovi, čiji je promet pića za četiri godine opao za 34,5 odsto. Restorani, gostionice i kafići su u istom periodu zabeležili pad od 8,1 odsto.

Sa opadajućim prometom smanjuje se i broj zaposlenih. U septembru je bio četiri odsto viši nego prethodne godine, ali 6,7 odsto manji nego tokom 2019, pre krize.

Dok se bore da pronađu radnike, kojih od pandemije naročito manjka, ugostitelji retko mogu da ponude dobru zaradu. Tačno polovina zaposlenih u ugostiteljstvu je u oktobru 2022. radila za niske plate.

U čitavoj privredi je udeo nisko plaćenih poslova bio čak 15,2 odsto.

Zbog više kriza čiji se efekti prepliću, u gastronomiji je neko vreme na snazi umanjena stopa PDV-a od sedam odsto. Međutim, tako će biti još do kraja godine. Od 2024. treba da se primenjuje redovna stopa od 19 odsto.

U Krifu navode da to može da poveća broj bankrotiranih firmi.

"U narednoj godini, broj bankrotstava u ugostiteljskoj branši će nastaviti da raste", rekao je Frank Šlajn, generalni direktor Krifa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: