Vozači u Srbiji će dobiti dve nove vrste goriva

Šta donosi novi, nedavno usvojeni Zakon o energetici?

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.05.2021.

15:18

Vozači u Srbiji će dobiti dve nove vrste goriva
Ilustracija: EPA, YAHYA ARHAB

Ono što će najviše zanimati vozače jeste činjenica da se pomenutim aktom definišu nove kategorije motornih goriva.

Naime, kako za B92.net poručuju iz Ministarstva rudarstva i energetike, nova motorna goriva kao što su utečnjeni prirodni gas i vodonik definišu se kako zbog zahteva tržišta, tako i zbog međunarodno preuzetih obaveza u vezi sa smanjenjem emisija gasova sa efektom staklene bašte iz saobraćaja.

"Njihovom definicijom u Zakonu o energetici otvara se mogućnost stavlјanja ovih goriva na tržište Republike Srbije ukoliko su usaglašena sa tehničkim i drugim zahtevima", kažu u resornom ministarstvu.

Kako dodaju, za građane Republike Srbije je značajno da će snabdevači gorivom imati obavezu smanjenja emisija sa efektom staklene bašte, a što će biti definisano Integrisanim nacionalnim energetskim i klimatskim planom.

"Upotreba goriva koje ima niže emisije svakako doprinosi ovom cilju", zaključuju.

Zakon uređuje tržište prirodnog gasa

Uz to, u oblasti prirodnog gasa stvoren je osnov za implementaciju regulative Evropske unije koja se tiče pre svega efikasnog transporta prirodnog gasa i efikasne integracije transportnog sistema prirodnog gasa Republike Srbije i transportnih sistema regiona usklađivanjem na tehničkom operativnom i komunikacionom nivou.

"Implemenacijom ove regulative olakšava se operativna saradnja između susednih operatora transportnih sistema. Takođe, stvoren je osnov za usklađivanje transportnih tarifa, kao i postupaka za zakup kapaciteta sa važećom evropskom regulativom. Pored toga, uvodi se nova energetska delatnost i novi učesnici na tržištu prirodnog gasa - trgovina prirodnim gasom za snabdevanje na veliko", napominju.

U Ministarstvu rudarstva i energetike pojašnjavaju da se ovim dodatno otvara tržište prirodnog gasa na način da privredna društva koja nisu registrovana u Republici Srbiji mogu obavlјati ove delatosti na tržištu Republike Srbije.

"To je posebno značajno za rad i iskorištenje postojećih i novih gasovodnih kapaciteta u Republici Srbiji jer omogućava njihov zakup od strane stranog pravnog lica ne samo za potrebe snabdevanja tržišta Republike Srbije, već i tranzita za potrebe snabdevanja potrošača u regionu, kao i za povećanje konkurencije na tržištu Republike Srbije u snabdevanju prirodnim gasom", zaključuju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: