Inspekcija obilazi stanove na dan, kirije skočile

Poslednjih desetak godina sve je popularnije izdavanje takozvanih "stanova na dan", odnosno kratkoročno izdavanje kuća i stanova.

Izvor: B92

Petak, 08.02.2019.

08:38

Inspekcija obilazi stanove na dan, kirije skočile
Foto: Gettyimages

Procenjuje se da u Novom Sadu ima oko 700 takvih objekata. Kako bi se taj posao legalizovao, a apartmani kategorizovali, turistička inspekcija je od prošle godine krenula u kontrolu, prenosi RTV.

Sektor komunalne inspekcije, Odsek za kontrolu trgovine i turizma, obavljao je inspekcijski nadzor u periodu od 1. jula do 31. decembra 2018. U tom periodu, nakon izvršene kontrole, 78 osoba je pribavilo neophodnu dokumentaciju, radi kategorizacije smeštaja.

Fizičko lice ne može da izdaje račune, jer nema fiskalnu kasu, te oni u tom slučaju sklapaju ugovor sa turističkom organizacijom ili agencijom.

Izdavanje popularnih "stanova na dan" poremetilo je tržište dugoročnih izdavanja stanova i kuća, pa je u septembru mesecu u Novom Sadu mesečni najam garsonjere iznosio i do 250 evra.

Nadležni organ jedinice lokalne samouprave za izdavanje rešenja o kategorizaciji je Gradska uprava za privredu. Kod njih se dobijaju svi formulari i neophodni papiri koji se popunjavaju.

Kazne za lica koja ne prijave smeštaj, odnosno ne izvrše kategorizaciju, ne prijave goste, odnosno pružanje usluga, ne plate boravišne takse nadležnom organu u propisanom roku, su od 50.000 do 150.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: