Sad je red na gazde da povećaju plate

Od januara sledeće godine plate zaposlenih u javnom sektoru, kao posledica dobrih fiskalnih rezultata u ovoj godini, biće više, a koverte će biti deblje.

Izvor: B92

Sreda, 18.10.2017.

09:13

Sad je red na gazde da povećaju plate
(Foto: Thinkstock)

Da li se povećanju zarada mogu nadati i zaposleni u realnom sektoru, za sada se ne može precizno reći, jer to zavisi od više faktora, pre svega situacije na tržištu. Kao i uvek, stavovi poslodavaca i sindikata se po tom pitanju razlikuju, piše list Dnevnik.

Prema rečima predsednika Unije poslodavaca Srbije Nebojše Atanackovića, da li će plate u realnom sektoru pratiti rast zarada u javnom sektoru zavisi od realne situacije na tržištu.

"Teško je govoriti o povećanju plata kad je ovogodišnji rast BDP minimalan", kaže Atanacković.

"Nadam se da bi se najavljeno povećanje plata u javnom sektoru moglo odraziti i na zarade u realnom sektoru, mada nisam siguran u to da je moguće da do toga dođe istovremeno. Takođe, nadam se da se povećanje plata u javnom sketoru neće negativno odraziti na privredne tokove u narednoj godini, u kojoj se očekuje i veći rast BDP-a. Mogućnost privrede da proizvede novu vrednost i raspodela te vrednosti u velikoj meri funkcionišu kao spojeni sudovi. Rezultati privrede pretvaraju se u novčane prihode i potrebno je doneti odluku šta je bolje za dalji razvoj – da li da ti prihodi ostanu privredi i iskoriste za nove investicije ili da idu u potrošnju."

On ukazuje na to da će i minimalna zarada od naredne godine biti deset odsto viša te da poslodavci očekuju da će biti ispunjena obećanja i da to neće uticati na nova opterećenja privrede.

"Nadam se da se time neće povećati trošak privrede, odnosno da poslodavci koji će od januara isplaćivati više zarade neće morati da plaćaju i više porez na minimalnu zaradu. Minimalna zarada je zapravo socijalna kategorija i u mnogim zemljama se na minimalac ne plaća porez. Manja zahvatanja iz zarade sigurno je da bi pozitivno uticala na povećanje zaposlenosti, smanjenje rada na crno...", kaže Atanacković.

S druge strane, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović ukazuje na to da je povećanje minimalne zarade, kao i zarada u javnom sektoru, signal da je potrebno da se povećaju i zarade u realnom sektoru.

"Koliko bi to povećanje moglo biti zavisi od firme, ali očekujem da bi trebalo da bude oko deset odsto, posebno što plate godinama nisu povećavane i zarade u Srbiji najniže su regionu i Evropi", kaže Orbović.

"Zato i smatramo da je potrebno povećanje plata u realnom sektoru i uputićemo zahtev poslodavcima da do toga i dođe."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: