Auto-put Niš-Priština: Do Merdara 77km poluprofila

Izgradnja auto-puta ka Albaniji jedan je od infrastrukturnih prioriteta Srbije, a prvih 77 kilometara, od Niša do Merdara, moglo bi biti izgrađeno do 2020.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 07.09.2016.

08:43

Auto-put Niš-Priština: Do Merdara 77km poluprofila
Foto: Tanjug

Državni sekretar ministarstva građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Miodrag Poledica kaže da je povezivanje Srbije i Albanije auto-putem Niš-Priština-Drač prioritetni regionalni projekat, koji je podržala i Evropska unija.

Prema njegovim rečima, Srbija je u već oodmaklom stadijumu izrade projektno-tehničke dokumentacije.

“Sama izrada projekta za deonicu koja ide od Niša do administrativnog prelaza Merdare koštaće sigurno četiri miliona evra", kaže Poledica, dodajući da je prethodno urađena studija opravdanosti i projekat, te da se sad nastavlja do faze idejnog projekta.

"Računamo da ćemo do kraja sledeće godine završiti sve do nivoa idejnog projekta, u međuvremenu Putevi Srbije će započeti eksproprijaciju i do 2020. možemo imati poluprofil auto-puta od Niša do Prištine, a kasnije kako raste obim saobraćaja radiće se i pun profil auto-puta", rekao je Poledica.

Ukupna dužina kraka Koridora 10 od Niša do Drača je 384 kilometara već ima izgrađenih šest traka u dužini od 234 kilometra u Albaniji, što znači da je 60 odsto posla završeno. Od Niša do Merdara je 77 km i od Merdara do Prištine 22 km. U poslednjoj deceniji je uloženo oko 1,8 milijardi evra. Procene su da je neophodno još oko milijardu da bi se ovaj putni pravac kompletira.

Auto-put će, kako su navodili srpski zvaničnici, omogućiti prohodnost srpske privrede ka albanskim lukama u Draču i Valoni i ima širi značaj kada je reč o regionalnoj saradnji.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je ranije izjavio da je Srbija spremna da plati 350 miliona evra za gradnju našeg dela auto-puta, koji ukupno košta 600 do 650 miliona, kao i da ćemo tražiti da nam EU da još oko 300 miliona evra.

Potpredsednica Vlade Srbije je početkom nedelje kazala da Srbija ne može da se zadužuje za izgradnju puteva i da će tražiti model, zajedno sa institucijama EU, kako da obezbedi finansiranje.

Resorna ministarka Zorana Mihajlović izjavila je ranije ove godine da će izgradnju deonice od Niša do Merdara raditi srpske firme i pozvala ih da se na vreme pripreme.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je u utorak da Srbija želi auto-put Beograd-Niš-Priština-Drač do 2020. kako bi mogle da se realizuju investicije na albanskom primorju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: