BMW Serija 1 Coupe

Za života, a i nakon njega, BMW 2002tii, je sebi obezbedio status ikone. A šta će biti sudbina nove Serije 1 Coupe?

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 05.12.2007.

13:00

Default images

A da li se ikona stvarno može oživeti? Nastala je krajem 60-ih i trajala tokom 70-ih, te bila san mnogih. I nažalost i ostala je samo san. Za nekadašnju Seriju 02 se i dan danas proizvodi 90% delova. I taj podatak je sasvim dovoljan da ilustruje koliko ljubitelja nekadašnjeg 2002 postoji širom sveta.

A gde se tu uklapa Serija 1? Direktno nigde. Nastala je kao odluka BMW-a da ima šta da traži u C segmentu, što su, inače, mnogi stavljali pod znak pitanja. Dobro, ne treba preterivati, Serija 1 je svoj posao već dobro uradila, iako sa dosta kontroverze na temu dizajna, kupcima se dopala osnovna činjenica - to je pravi BMW, što voznom dinamikom, što samom činjenicom da je jedini predstavnik C segmenta sa zadnjim pogonom. A u ta dva podatka i leži cela suština BMW-a. I tu se Serija 1 uklapa u našu priču, kao osnova i platforma za kupe verziju Serije 1. A, uklapa se kao dobro skrojena rukavica.
Ni jedna fotografija ne može da dočara stvarne dimenzije i linije vozila. A upravo je u slučaju novog kupea to bitan detalj, koji treba da pokaže da se i dalje radi o kompaktnom vozilu. Sa 4,3 metra možemo ga definisati i kao mali kupe. I tu je negde i šarm novog BMW-a. Dobro mu stoje proporcije koje znače dugi nos, kabinu pomerenu ka zadnjem delu vozila i kratak rep. Naravno, sve to na što dužem međuosovinskom razmaku kako bi se obezbedile dobre vozne osobine. Par sitnica kao što su prozori na vratima bez okvira, crni B stub i kratki prepusti preko točkova su začini koji se uspešno brinu da nikome ni ne padne na pamet pitanje da li je ovo pravi kupe ili limuzina sa dvoje vrata.

Čemu krivine?

Na temu proporcija i siluete vozila zamerki nemamo. Ali, ostaje velik znak pitanja u vezi sa dizajnom i, po nama, nepotrebnih krivudavih linija koje svoj vrhunac dostižu na pragovima vozila. Oni, kada se vozilo malo isprlja deluju kao da su udareni, odnosno oštećeni.

Šta više i prednja maska, preuzeta direktno od Serije 1, bi bez kompleksa mogla da bude malo agresivnija i dinamičnija. Ni ogromni uvodnik vazduha ne pomaže mnogo da bi bavarski kupe dobio, pre svega zasluženu, vizuelnu dinamičnost. A na kraju priče ne treba zaboraviti da smo se na prezentaciji u Švedskoj družili sa M paketom opreme za koji dobro znamo šta znači...

Naravno, koliko ljudi toliko i ukusa. Zato će najnovije dostignuće BMW nastalo pod komandom dizajnera Crisa Banglea i dalje izazivati podeljena mišljenja.

Jeste četvorosed

Međutim, podeljenih mišljenja neće biti kada se na sto, kao tema, stavi enterijer. Podložni kompromisima, kupei često gube funkcionalnost samo da bi unutrašnjost bila podređena niskim siluetama karoserija. BMW izbegava ovu zamku. Naravno, vozačka i suvozačka pozicija se ni ne dovode u pitanje, ali zadnja dva sedišta potpuno opravdavaju 2+2 definiciju. Ovo jeste pravi četvorosed. Putnici pozadi imaju dva odvojena sedišta, sasvim dovoljno mesta za kolena i malo manje za glave, ali impresivno mnogo ako se podseti da se radi o kupeu.

I prtljažnik sa preko 370 litara korisne zapremine i mogućnost preklapanja naslona zadnjih sedišta gotovo da čine Seriju 1 Coupe porodičnim automobilom. Dobro, mada samo za mladi par sa malom decom.

Dečaci i odrasli ljudi

I tu negde stižemo i do dela gde se dečaci razlikuju od odraslih ljudi. BMW-u se po nešto i može oprostiti, ali mu se ne može oprostiti manjak snage i znak pitanja ispred voznih osobina. Jer upravo tu, gde se najviše i očekuje, BMW dostiže prave visine.

Sa ukupno tri motora koji se za sada nalaze u izboru, Bavarci su pokušali da izbalansiraju želje kupaca. Ekonomični start na dvolitarskom dizelu ne znači odricanje od snage. Sa 177 KS i njegovih 350 Nm vozač neće biti uskraćen za temperament. Međutim, već naredna opcija pod oznakom 123d krije malu revoluciju. Ovo je prvi i za sada jedini četvorocilindarski bi-turbo dizel motor sa varijabilnom geometrijom turbina. Iako se i dalje radi o dvolitarskom agregatu, ”disanje” punim plućima mu dozvoljava da stigne do moćnih 204 KS i 400 Nm obrtnog momenta. Ali o dizelima nekom drugom prilikom.

Izlet na maleno švedsko ostrvce Gotland nam je dao priliku da se družimo samo sa najsnažnijom opcijom. Iako pod oznakom 135, agregat je zapremine 3 litre, ali malom igrom sa turbo kompresorima, BMW postiže i snagu i ekonomičnost. Umesto jednog velikog, agregat koristi dva manja turbo punjača, koji za pogon upotrebljavaju izduvne gasove sa po 3 cilindra. Manje mase, a samim tim i manje inercije, turbine lakše postižu obrtaje pri ubrzanjima, čime je potpuno eliminisana ”turbo rupa”.

300 konja i policija

I zaista, iako potpuno skrhani podatkom da se na ostrvu Gotland sme voziti maksimalnom brzinom od samo 90 km/h, otkrivamo da je veliki trolitarski šestocilindraš umiljato jagnje u svakodnevnoj gradskoj vožnji. Čini se beskrajno elastičan, agregat tiho ”prede” na niskim obrtajima, ali uvek spreman za skok.

Doduše i pored svih obećanja o efikasnoj dinamici, putni računar i pri maksimalno pitomoj vožnji nije uspeo da pokaže ispod 13,8 litara potrošnje. Srećom, na pomenutom ostrvu, sa netolerantnom policijom, se nalazi i prava trkačka staza Gotland Ring, na kojoj se turbinama može dati dovoljno ”vatre”, da bi pokazale šta mogu.

I pored kiše i ekstremno mnogo vode na stazi, BMW-ov kupe se snalazi kao riba u vodi. A upravo to je ono što od njega i očekujemo. Dinamičan, precizan i odlučan. Sjajnog balansa, toleriše vozačevu grešku i ne iznenađuje ga nepredvidivim reakcijama. Čitavih 306 KS pod papučicom gasa su u svakom trenutku raspoloživi za ubrzanje, a agresivne kočnice za usporenje.

Dovoljna sloboda

Elektronika stabilnosti sa objedinjenom funkcijom kontrole proklizavanja je trimovana tako da ”ne ubija” svo zadovoljstvo u vožnji. Dozvoljava sasvim lepu i zabavnu vožnju, sa kontrolisanim preupravljanjem. Intervencija će uslediti tek kada elektronika ”shvati” da vozač kasni sa reakcijama. I zaista, za to zakašnjenje može biti zaslužan samo vozač.

Kada se elektronika stabilnosti isključi, zabava postaje kompletna. Naravno, samo ukoliko vas nije preterano briga za trošenje pneumatika. A čak i sa isključenom elektronikom stabilnosti kontrola proklizavanja i dalje ostaje aktivna, ali power slide postaje radost vožnje, koju nam je bezbednost Gotland Ringa i omogućila.

Ipak, s obzirom na 306 KS na zadnjoj osovini, vozač uvek mora biti svestan čime raspolaže pod papučicom gasa. Ekstremno precizno aktivno upravljanje sa elektroservo pojačanjem reaguje već na samu pomisao. Uz to, u oštroj vožnji se otkriva i odlična ergonomija vozačeve pozicije i konfiguracija sedišta koja ne puštaju iz svog zagrljaja.

Da li postoji ”ali”

I na kraju da li postoji neko ”ali”? Na kratkom druženju u Švedskoj ga nismo otkrili.

Šta više, ni najavljena početna cena, na našem tržištu, za osnovnu verziju 120d, od oko 31.000 evra nije prevelika za ovaj, nećemo preterati ako kažemo, jedinstven kupe. Jedino što ćemo morati da ga sačekamo do marta naredne godine, kada će BMW početi sa prodajom, i to uporedo sa kabrioletom na identičnoj platformi. Da, dobro ste pročitali, već na proleće stiže i Jedinica u kabrio verziji...

Piše: A. Uglješić
Vrele gume

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: