Audi bi da se takmiči sa Teslom

Uspeh Modela S kompanje Tesla Motors nije ostavio ravnodušnim nemačkog proizvođača premijum automobila koji priprema sopstveni električni model sa radijusom kretanja od 450 km.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.11.2014.

10:32

Default images

Šef istraživačko-razvojnog odeljenja Audija, Ulrih Hakenberg, kaže da u toj kompaniji rade na novom modelu na električni pogon koji će se na tržištu naći 2017. godine.

On nije precizirao da li je u pitanju potpuno novi model, čiji se razvoj odvija nezavisno od ostalih automobila iz game Audija, ili o vozilu za čije će projektovanje biti iskorišćen neki od postojećih modela, kao što je to bio slučaj sa hibridnim Audijem A3 e-tron.

"Novi model je već u pripremi. Iskoristili smo tehnologiju iz projekta električnog koncepta R8 e-tron, i na putu smo da razvijemo elektromobil sa radijusom kretanja od 450 km", rekao je Hakenberg za magazin Auto Express.

Povećanje autonomije u vožnji postignuto je zahvaljujući novoj generaciji elektromotora i baterijama koje imaju veći kapacitet.

Ovakav automobil bio bi konkurentan poboljšanom Tesli S čija fabrički deklarisana autonomija kretanja sa punim baterijema iznosi 458 km.

U Audiju tvrde da će novi elektromotori, koje razvija Volkswagen, biti i do pet puta efikasniji od aktuelnog koji pogoni model e-Golf.

Hakenberg nije otkrio detalje o dimenzijama i dizajnu budućeg električnog Audija. Očekuje se da će to biti limuzina srednje veličine i da će pogonske baterije biti smeštene ispod poda vozila, radi bolje stabilnosti, ali i praktičnosti automobila, jer bi na taj način putnički i prtljažni prostor najbolje iskorišćen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: