Prva Toyota sa BMW motorom

Dve godine posle potpisivanja ugovora o isporuci dizel motora sa BMW grupacijom, model Verso 1.6 D-4D biće prva Toyota opremljena BMW-ovim motorom.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.12.2013.

13:17

Default images

Uvođenjem 1.6 litarskog D-4D motora, Toyota proširuje gamu pogonskih agregata na modelu Verso, koja se sada sastoji od 4 dizel i 2 benzinska motora. Novi dizelaš proizvodi maksimalnih 112 ks pri 4.000 o/min i najveći obrtni moment od 270 Nm, koji je dostupan između 1.750 i 2-250 o/min.

Prema podacima proizvođača, sa 119 g CO2 po kilometru, to je dizelaš sa najmanjom štetnom emisijom od svih motora koji pogone model Verso.

"Verujemo da rešavanje pitanja životne sredine u našoj industriji zahteva višestruki pristup. Hibridi su najvažniji deo našeg puta ka održivoj mobilnosti, ali takođe prepoznajemo važnu ulogu ekoloških dizel motora u Evropi", rekao je Didier Leroy, viši izvršni direktor u kompaniji Toyota Motor Corporation i predsednik i generalni direktor Toyota Motor Europe (TME).

"Saradnja sa industrijskim liderima kao što je BMW grupacija omogućava nam da iskoristimo ekonomske prednosti manjih troškova razvoja, kao i da brže izađemo na tržište sa novim proizvodom", dodao je Leroy.
Razvoj 1.6 D-4D motora za Verso vodio je Tehnički centar TME, sa sedištem u Belgiji, čime je omogućeno odgovarajuće uklapanje sa vozilom i Toyotinim menjačem i elektronikom. Na taj način sačuvane su udobnost u vožnji i dinamičke performanse automobila.

Razvijeno je i nekoliko novih delova, kao što su nosači motora, zamajac, novo kućište menjača i stop-start sistem koji dodatno povećava efikasnost i smanjuje emisije izduvnih gasova.

Proizvodnja modela Verso sa 1.6 D-4D motorom počeće u januaru 2014. u Toyotinoj fabrici u Turskom gradu Adapazariju - jedinom postrojenju gde se proizvodi Verso. U ovoj fabrici se takođe proizvodi najnovija generacija modela Corolla.

Isporuka dizel motora je početak šire saradnje između BMW grupacije i Toyote, u okviru koje ove kompanije planiraju zajednički razvoj sistema gorivnih ćelija, studiju izvodljivosti zajedničkog razvoja platforme sportskog automobila, zajednički rad na razvoju tehnologija laganih karoserija i zajedničko istraživanje takozvane litijum-vazdušne baterije.

Pročitajte o sporazumu dugoročnoj saradnji između Toyote i BMW-a.

Pročitajte više o modelu Toyota Verso.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: