Nastavak saradnje Toyote i BMW-a

BMW grupacija i Toyota Motor korporacija (TMC) potpisale su u četvrtak 24. januara obavezujući ugovor o dugoročnoj saradnji te dve kompanije. Saradnja će obuhvatiti rad na zajedničkom razvoju sistema gorivnih ćelija, arhitekture i sastavnih delova za sportska vozila, kao i na zajedničkom istraživanju i razvoju laganih tehnologija.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 25.01.2013.

12:25

Default images

Osim toga, BMW i Toyota potpisale su i obavezujući sporazum o početku zajedničke saradnje na polju istraživanja nove generacije litijumskih baterija, kao drugu fazu zajedničkog rada koja je otpočela u martu 2012.

Dve kompanije su sigurne da je tehnologija gorivnih ćelija jedno od rešenja neophodnih za postizanje nultih emisija. BMW grupacija i TMC deliće svoje tehnologije u zajedničkom razvoju najvažnijih sistema za vozila sa gorivnim ćelijama.
Toyota FCV-R Concept iz 2011. sa pogonom na vodoniène gorivne æelije
Ovaj sistem, koji bi trebao da bude potpuno razvijen u 2020. godini, neće sadržati samo sklop gorivnih ćelija, već i rezervoar sa vodonikom, motor i bateriju.

U sporazumu o saradnji dalje se kaže da će kompanije zajedničkim snagama raditi na proceni razvoja infrastrukture za punjenje vodonikom i na pravljenju kodeksa i standarda neophodnih za popularizaciju vozila na gorivne ćelije, piše u sporazumu o saradnji.
BMW M6 Coupe za 2012.
BMW i Toyota su se složili i o izradi studije izvodljivosti koja treba da bude gotova do kraja 2013. godine, a koja bi definisala zajednički nacrt platforme za sportsko vozilo srednje veličine. Dva proizvođača planiraju da na najvišem nivou kombinuju svoje tehnologije i znanja kako bi maksimalizovali zadovoljstvo korisnika.

Kompanije će zajedničkim snagama raditi i na razvoju takozvanih laganih tehnologija, za izradu karoserije vozila, koristeći najmodernije materijale kao što su ojačani kompoziti.

BMW i Toyota planiraju i da zajednički razviju nove baterije zasnovane na litijumu, sa znatno većom gustinom energije od sadašnjih litijum-jonskih baterija.

Pročitajte više o Toyotinim planovima za vozila sa gorivnim ćelijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: