Svetska premijera srpskog "fijata"

FIAT 500L ekskluzivno je predstavljen na sajmu automobila u Ženevi. Premijeri su pored velikog broja domaćih i stranih gostiju prisustvovali i predsednik Boris Tadić, šef FIAT-a Serđo Markione i bivši ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 06.03.2012.

18:47

Default images

Nakon Abarth i Cabrio verzije, 500L je novi član porodice FIATa 500, a serijska proizvodnja ovog modela planirana je za april 2012. godine.

U italijanskom proizvođaču kažu da ovim automobilom simbolično žele da pokažu kako je model 500 "porastao u skladu sa novim željama i potrebama kupaca".
Više fotografija sa svetske premijere FIAT-a 500L možete pogledati u našoj Galeriji.

Slovo "L" (od engleske reči large) u nazivu modela označava da je u pitanju automobil većih dimenzija, koji je izveden iz postojećeg modela 500.

U šali bismo mogli reći da će FIAT 500L kupovati devojke koje su pre 4-5 godina vozili manji FIAT 500, a u međuvremenu su postale mame i sada imaju potrebu za većim, ali sličnim, “lifestyle” automobilom.

Iz FIAT-a kažu da model 500L kombinuje karakteristike prostrane kabine MPV vozila i kompaktne dimenzije koje su nešto veće od onih u B segmentu, sa osećajem koje vozač ima u malom SUV automobilu.
FIAT je želeo da prevaziđe klasično svrstavanje modela u auto-industriji, ali i da ponudi tržištu alternativu za B i C segment.

Tako je nastao model 500L kao monovolumenski automobil za smeštaj pet putnika, dužine 4,14 m, širine 1,78 m i visine 1,66 m, sa prtljažnikom od skoro 400 litara zapremine.

Osnovna ideja FIAT-ovih dizajnera bila je da vozač u ovom automobilu ima što bolju vizuelnu preglednost i da kabina dobije dosta prirodnog svetla.

Zbog toga FIAT 500L ima velike staklene površine, a kao opciju i najveći panoramski krov u ovoj klasi automobila.
Kako bi izašli u susret različitim zahtevima svojih kupaca, u FIAT-u su pripremili paletu od 30 boja karoserije u kojima će se proizvoditi novi model.

U 500L najpre će se ugrađivati dva benzinska motora, 0.9 litarski dvocilindrični TwinAir i 1.4 litarski agregat, kao i dizelaš 1.3 MultiJet II.

Iz FIATa još uvek nisu saopštili cenu ovog automobila, a nezvanično je pominjana suma od oko 14.000 evra.

Pogledajte video snimak sa premijere FIAT-a 500L u Ženevi:



Pogledajte više fotografija sa svetske premijere FIAT-a 500L u našoj Galeriji.

Pratite naš specijal o Sajmu u Ženevi.

Izjave zvaničnika sa premijere FIATa 500L možete pročitati ovde i ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: