Automobili

Ponedeljak, 28.11.2011.

21:14

Mazdin regenerativni sistem i-ELOOP

Mazda će na sajmu automobila u Tokiju predstaviti regenerativni sistem koji “energiju kočenja” umesto u baterijama čuva u kondenzatoru.

Izvor: B92

Default images

Japanski proizvođač nazvao je ovaj sistem i-ELOOP (Intelligent Energy Loop), a prvi put će se naći u upotrebi na koncept modelu Takeri.

U Mazdi kažu da korišćenje kondenzatora ima prednost u odnosu na baterije jer ukida potrebu za elektromotorom. Takođe, kondenzatori se brže pune i prazne i ne gube na kvalitetu posle duže eksploatacije.

Sistem i-ELOOP “prikuplja” kinetičku energiju nastali pri kočenju ili usporavanju vozila i pretvara je u električnu energiju, koja zatim, preko kondenzatora, napaja različite potrošače u vozilu (klima uređaj, audio sistem i slično).

Na taj način, smanjuje se potrošnja goriva i emisija štetnih gasova.

U Mazdi tvrde da su ovim sistemom želeli da pokažu da, osim kod hibrida i elektromotora, energetska efikasnost može da se poboljša i na vozilima koje pokreću motori sa unutrašnjim sagorevanjem.

Japanski proizvođač planira da sistem i-ELOOP počne da ugrađuje u serijske modele već 2012. godine, a ušteda u gorivu trebalo bi da se kreće oko 10 %.

Koncept Takeri - Nova Mazda 6?

Predstavljena Mazda CX-5

Mazda CX-5 sa novom vrstom čelika

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: