Automobili

Sreda, 04.05.2011.

10:04

Kinezi spašavaju Saab

Švedski Saab i njen holandski vlasnik Spyker potpisali su ugovor o strateškom partnerstvu sa kineskom kompanijom Hawtai Motor Group koja im je dala 150 miliona evra da bi se proizvodnja "digla na noge".

Izvor: B92

Default images

Naravno, postoje i uslovi. Šveđani, odnosno Holanđani preko ugovora o ograničenom partnerstvu dobijaju 150 miliona evra, a sporazum podrazumeva i strateško partnerstvo za Kinu, odnosno zajednička ulaganja u proizvodnju, tehnologiju i distribuciju.

Maksimalni udeo Hawtaija u Spykeru, kada uloži 120 milion evra, biće 29,9 odsto.

Ostatak novca, odnosno 30 miliona evra, biće u obliku sporazuma o zajmu na šest meseci sa kamatom od sedam odsto godišnje.

Nakon što je stigla kineska finansijska injekcija od 30 miliona evra za pokretanje proizvodnje, ove kompanije rešile su da uđu u partnerstvo.

Spyker je od januara 2010. godine, kada je kupio Saab od General Motorsa, u problemima pri pronalasku sredstava za nastavak proizvodnje. Zato je Saab u aprilu bio prinuđen da obustavi proizvodnju dok ne izmiri dugove.

Saab 9-3 sedan Griffin od 22.500 €

Saznajte više o modelu Saab 9-5 SportCombi

Pročitajte više o Saabovom konceptu Phoenix

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: