Automobili

Četvrtak, 11.02.2010.

12:31

Predstavljen Audi A1

Vodeći ljudi u Audiju tvrde da je njihov najmanji model najsportskiji i najluksuzniji u klasi, a uz to nudi i mnoštvo opcija za personalizaciju, kao i njegov najveći rival - Mini.

Izvor: B92

Default images

Audi lansiranjem ovog modela potvrđuje odlučnost da obogati ponudu malih automobila, počevši od A1 Sportbacka, preko malog SUV-a Q1 (2012.), a u pripremi je i A1 Cabriolet, koji bi trebao da se pojavi 2013. godine.

Audi A1 bazira na platformi aktuelnog VW Pola, dok novost predstavlja ugradnja prilagođene elektronske blokade diferencijala, kao i sedmostepenog S-tronic menjača sa duplim kvačilom.
U početku, A1 biće dostupan sa četiri motora. Svi će biti opremljeni direktnim ubrizgavanjem goriva, turbopunjačima i stop-start tehnologijom. Osnovni motor 1.2 TFSI ima 85 KS, 1.4 TFSI proizvodi 120 KS, a 1.6 TDI 90, odnosno 105 KS.

Emisija CO2 kod najčišćeg dizelaša spuštena je na 99 g/km, a performanse su poboljšane kod svih modela, zahvaljujući maloj težini vozila, neznatno većoj od jedne tone.
Za zahtevnije, u pripremi je S1 opremljen 1,4-litarskim turbomotorom snage 180 KS, koji stiže na proleće iduće godine, a u planu je još jača verzija kao i quattro e-tron varijanta.

Unutrašnjost je tipično audijevska, sa atraktivnim detaljima, LED osvetljenjem i MMI multimedijalnim sistemom. Za zvuk će se pobrinuti Bose stereo sistem snage 465 W, sa memorijom od 20 GB.
U poređenju sa Minijevim prtljažnikom od 160 litara, Audijev sa 267 litara nudi osetno više mesta, a uz mogućnost preklapanja zadnje klupe, taj prostor može se povećati na 920 litara.

Model A1 proizvodiće se u Belgiji, a prvi automobili u evropske prodajne salone stižu tokom leta. Kompanija najavljuje da će cene biti konkurentne Miniju.

Izvor: Autoklub.hr

Pogledajte više fotografija modela Audi A1

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: