Sve više saobraćajnih kazni ostaje bez naplate

Nemački Gebiltzt.de objašnjava zašto je u Nemačkoj došlo do opasnog presedana u kojem se mnogi vozači izvlače od plaćanja kazni i negativnih bodova.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 28.01.2023.

09:30

Sve više saobraćajnih kazni ostaje bez naplate
Photo: BMW

Savezne države poput Berlina i Saksonije više ne mogu da drže korak s obradom slučajeva.

To je pre svega zbog izmene Zakona o drumskom saobraćaju (StVO) od 9. novembra 2021. Prekoračenje brzine se strože kažnjava, čak i za manje prekršaje. To znači više kazni i posla za vlasti i sudove, navodi Revija HAK.

U mnogim kancelarijama međutim postoji veliki manjak osoblja pa se svi slučajevi ne obrađuju na vreme i optužbe često zastarevaju.

Takođe, neke odluke Ustavnog suda su otvorile prostor žalbama vozača. Nedavno je presuda Ustavnog suda omogućila vozačima, koji su snimljeni, pravo pristupa zapisima o održavanju i popravcima kamera za brzinu – ako to žele.

U novembru 2020. Ustavni sud je takođe odlučio da se vozačima mora dozvoliti pristup neobrađenim podacima merenja, što povećava šanse za pronalaženje mogućih grešaka merenja.

Zbog toga raste broj tužbi i slučajevi zastarevaju. Statistika iz okruga Cukshaven pokazuje da se šanse za uspešnu žalbu povećavaju. Broj uspešnih žalbi zbog prekršaja brzine u Cukshavenu je porastao sa 16,05 posto u 2019. na 28,57 posto u 2021. godini. To je samo jedan primer koji objašnjva šta se dešava u celoj Nemačkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: