Hrvati menjaju saobraćajne propise, tiče se i naših vozača koji se zapute u tu zemlju

Novim Nacionalnim planom za bezbednost na putevima predviđeno je ukidanje tolerancije od 10% na prekoračenje brzine i smanjenje graničnih vrednosti dozvoljene količine alkohola u krvi vozača, koje sada iznosi 0,5 promila.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 07.04.2021.

09:10

Hrvati menjaju saobraćajne propise, tiče se i naših vozača koji se zapute u tu zemlju
Foto: Profimedia

Hrvati nisu zadovoljni rezultatima prethodnog desetogodišnjeg plana, čiji cilj - smanjenje broja poginulih na putevima za 50% u periodu od 2010. do 2020. godine - nije ostvaren, pa najavljuju strože regulative koje bi ušle u novi plan za sledeću dekadu.

Dve mere se posebno izdvajaju, a ukoliko se usvoje uticaće i na vozače iz drugih zemalja koji putuju u Hrvatsku, uključujući i naše.

Jedna od mera koja se razmatra tiče se tolerancije na prekoračenje brzine vozila, piše Večernji list.

Ta tolerancija ili, kako se službeno naziva, "sigurnosna razlika" iznosi 10 km/h za brzine do 100 km/h, a za veće brzine od toga iznosi 10 odsto.

Planom je predviđeno da se ova tolarancija svede na minimum, koliko je to moguće, a da bi se mera sprovela, potrebno je da lokalne samouprave nabave nove uređaje za merenje brzine.

Do sada se, na primer, na auto-putu, gde je ograničenje brzine 130 km/h, tolerisala vožnja brzinama do 143 km/h.

Ukoliko se usvoji nova mera, ova tolerancija će biti znatno niža i naši vozači koji nameravaju put Hrvatske moraće više da vode računa o ograničenju brzine, kako ne bi zaradili kaznu.
Foto: Profimedia
Kao druga važna mera navodi se da će se istražiti mogućnost promene graničnih vrednosti dozvoljene količine alkohola u krvi vozača.

Trenutno je u Hrvatskoj na snazi regulativa koja dopušta 0,5 promila alkohola u krvi (ne odnosi se na profesionalne i mlade vozače).

Sprovođenje ove mere, prema planu, moglo bi da počne već ove godine, a krajnji rok je 2023. Ukoliko se usvoji, moguće je smanjenje granične vrednosti ili čak nulta tolerancija na alkohol.

Podsećamo, gornja granična vrednost dozvoljene količine alkohola u krvi vozača (ne odnosi se na profesionalne i mlade vozače) u Srbiji je 0,2 promila (ranije je bila 0,3), a ukoliko policija u kontroli utvrdi da je između 0,2 i 0,5 promila, to spada u tzv. "umerenu alkoholisanost".

U tom slučaju, predviđena je zaštitna mera isključenja vozača iz saobraćaja na 12 sati i novčana kazna od 10.000 dinara.

Da li biste podržali ukidanje tolerancije na vožnju pod uticajem alkohola u Srbiji, odnosno uvođenje nulte tolerancije?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: