Automobili

Četvrtak, 04.02.2021.

10:29

Francuzi ozbiljno "zapretili": Novi DS4 kreće u poteru za nemačkim rivalima FOTO

Francuski proizvođač DS Automobiles predstavio je svog aduta u klasi premijum kompaktnih modela.

Izvor: B92

Francuzi ozbiljno
Foto: DS promo

DS Automobiles, koji je deo koncerna PSA, a odnedavno i auto-giganta Stellantis koji je nasato spajanjem francuske automobilske grupacije sa FCA, izbacio je na tržište poptuno novu generaciju modela DS4.

Kompaktni hečbek je porastao i sada izgleda znatno modernije u odnosu na prethodnika i predstavljaće ozbiljnog takmaca modelima kao što su Audi A3, Mercedes A klase i BMW Serije 1.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4,40/1,83/1,47 m (Foto: DS promo)
Novi DS4 je postavljen na EMP2 mehaničku platformu i predstavlja veliki iskorak u odnosu na prehodnika.

Dizajnerski je zasnovan na konceptu Aero Sport Lounge iz februara 2020, a unutrašnjost nedvosmisleno pokazuje da je reč o vozilu premijum kategorije.
Foto: DS promo
Motorizacija se sastoji od benzinskih i dizel opcija, a u ponudi će biti i "plug-in" hibrid.

DS posebno izdvaja upravo hibridnu verziju koja noci oznaku DS 4 E-Tense. Osnovu pogonskog sistema čini 1.6-litarski benzinac sa 180 KS, a pomaže mu elektromotor od 110 KS.
Foto: DS promo
Ukupna kombinovana snaga hibridnog pogona iznosi 225 KS, a električna energija se čuva u litijum-jonskoj bateriji kapaciteta 12,4 kWh.

To je dovoljno da automobil u čisto električnom režimu pređe do 50 km, mereno prema WLTP standardu.
Foto: DS promo
Pored hibridne verzije, kupcima će na raspolaganju biti i PureTech benzinci sa 130, 180 i 225 KS, kao o BlueHDi dizelaš sa 130 KS.

Svi motori su upareni sa 8-brzinskim automatskim menjačem.
DS4 Cross (Foto: DS promo)
Po ugledu na neke druge premijum proizvođače, DS je ponudio i robusniju verziju sa oznakom DS4 Cross.

Iako ima stilske elemente karakteristične za krosovere, DS4 Cross nema povišeno odstojanje od tla u odnosu na regularni model, pa je njegova "off-road" upotrebljivost pod znakom pitanja.
DS4 Cross (Foto: DS promo)
Novi DS4 u prodajne salone stiže tek na jesen 2021, a cena, od koje će dosta zavisiti uspeh na tržištu, biće saopštena naknadno.
DS4 Cross (Foto: DS promo)
DS4 Cross (Foto: DS promo)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

108 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: