BMW kupio baterije za 5 milijardi $

Nemački gigant BMW potpisao je ogroman ugovor sa kineskim proizvođačem baterija Contemporary Amperex Technology (CATL) vredan 5 milijardi dolara.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.07.2018.

17:40

BMW kupio baterije za 5 milijardi $

Direktor BMW nabavke Markus Deusman je rekao da će automobilski proizvođač platiti 4 milijarde evra za baterije CATL za napajanje svoje nadolazeće flote električnih vozila u narednim godinama.

Ugovor stiže nakon što je BMW najavio da aktivno investira u sopstveni razvoj baterijskih ćelija, što pokazuje volju kompanije da dobavlja ključne elemente od drugih proizvođača.

Ugovor takođe služi i kao zavet kineskoj ekspertizi u pravljenju vrhunskih baterijskih ćelija po dobroj ceni.

CATL će svoju nemačku fabriku otvoriti u Turingija regionu, a u prvoj fazi projekta investiraće oko 240 miliona evra. Baterije u vrednosti oko 1,5 milijardi evra će biti pravljene u ovom pogonu.

Kineska kompanija planira da bude dobavljač baterija za sve velike evropske proizvođače automobila, a ukoliko Turingija projekat bude uspešan, u planu su i druge fabrike na "Starom kontinentu".

BWM trenutno nabavlja baterije od dva različita proizvođača, ali razmatra mogućnost i saradnje sa trećim. Nemci trenutno pregovaraju sa čak osam proizvođača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: