I Švajcarci tuže Volkswagen zbog dizela

Oko 6.000 Švajcaraca pokrenuli je zajednièku tužbu protiv Volkswagena i njegovih dilera zbog štete koju im je naneo skandal sa izduvnim sistemom – "Dizelgejt" afera.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.01.2018.

12:00

I Švajcarci tuže Volkswagen zbog dizela
Foto: EPA/JULIAN STRATENSCHULTE

Vlasnici Volkswagen automobila tvrde da su pretrpeli finansijske gubitke zbog manipulacije sa emisijom štetnih gasova.

Prvo, zbog toga što su bili precenjeni kao automobili koji štite okolinu, a potom jer im je cena na tržištu drastièno pala kada je izbio skandal.

Ošteæeni procenjuju da šteta iznosi oko 15 odsto od vrednosi novog automobila, što je 3-7 hiljada švajcarskih franaka (2,5-6 hiljada evra) po osobi.

Optuženi su kompanija Volkswagen Group i lokalni uvoznik AMAG. Ošteæeni okupljeni u okviru Organizacije zaštite potrošaèa (SKS) tvrde da ni VW ni AMAG nisu spremni za pregovore i potencijalnu naknadu štete.

Oko 180.000 potrošaèa u Švajcarskoj je pogoðeno skandalom sa izduvnim gasovima koji je "eksplodirao" 2015. u SAD. VW je širom sveta prodao više od 11 miliona automobila sa softverom za prevaru na testovima za emisiju štetnih èestica, to je nemaèkog giganta samo u SAD koštalo oko 30 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: