Automobili

Četvrtak, 27.01.2011.

09:03

Volkswagen Formula XL1 koncept

Volkswagen i prof. dr Ferdinand Piëch napravili su koncept automobila za svakodnevnu upotrebu u budućnosti čija je prosečna potrošnja manja od jednog litra na 100 pređenih kilometara. Zvuči vam nemoguće?

Izvor: B92

Default images

Ukupna masa ovog automobila je tek 795 kilogama, a zapremina prtljažnika iznosi 100 litara.

Putnici u konceptu XL1 sede u kabini koja je napravljena od ugljeničnih vlakana i na koju su nalepljene ugljeničnim vlaknima ojačane plastične ploče.
Za pogon je zadužen dvocilindrični TDI dizelaš, zapremine 800 ccm, koji isporučuje 47 KS i elektromotor koji razvija 27 KS, upareni sa sedmobrzinskim automatskim menjačem sa duplim kvačilom.

To VW Formuli omogućava sprint od 0 do 100 km/h za 11,9 sekundi.
Ono što je još važnije, ovaj koncept sa punom baterijom prevaljuje 35 kilometara isključivo na električnu energiju. Emisije CO2 svedene su na 24 g/km.
Ovaj automobil poseduje i sistem regenerativnog kočenja.
VW Formula XL1 imaće svetsku premijeru na Salonu u Kataru za nekoliko dana.

M. A.

VW Golf 7 stiže u novembru 2012.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: