Električnim trotinetom 5 km/h na trotoaru, a 30 na kolovozu

Procene su da ih u Srbiji ima između 200.000 i 400.000.

Izvor: Izvor: Novosti.rs

Četvrtak, 29.12.2022.

10:00

Električnim trotinetom 5 km/h na trotoaru, a 30 na kolovozu
Foto: Viewframer/Shutterstock

Električni trotineti voziće se pre svega biciklističkim trakama i stazama. Ukoliko nema biciklističke infarstrukture, otvoreni su im trotoari, ali pod uslovom da ne voze brže od pešaka - precizno do pet kilometara na sat.

U situacijama, kada su i pešački pravci zauzeti ili nedostupni, laka električna vozila mogu i na put. Ograničenje je da su to deonice kojima se ne vozi brže od 30 kilometara na sat, pišu Novosti.

Nacrt Zakona o bezbednosti u saobraćaju na putevima, koji je trenutno u javnoj raspravi, prvi put tretira, definiše i postvlja pravila za električne trotinete. Procene su da ih u Srbiji ima između 200.000 i 400.000.

Nova verzija propisa mogla bi u skupštinsku proceduru da uđe u martu

Na okruglom stolu održanom u sredu u Privrednoj komori Srbije, povela se rasprava da li je 14 godina primeren uzrast od koga se sme upravljati ovim vozilima, kao i da li je njihovo osiguranje od odgovornosti obavezno.

Predlagači, Ministarstvo unutrašnjih poslova, pojasnili su da su se dugo dvoumili oko uzrasta i prelomili, jer mladi od te dobi snose pravnu odgovornost.

Kada je reč o obaveznom osiguranju, ono nije predviđeno.

Predstavnici transportne zajednice uputili su zahtev da se ovim zaklonom smanji starosna granica za buduće vozače autobusa i kamiona, jer je nemoguće obezbediti vozače.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: