Ovo je novi Maserati FOTO

Maserati je otkrio novi Gran Turismo i razveselio svoje brojne poklonike.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.10.2022.

18:00

Ovo je novi Maserati FOTO
Foto: Maserati

Maserati GranTurismo se vratio, ali njegov poznati izgled ne treba da vas zavara. Iako izgleda kao stari, to je u stvari namerna odluka kompanije, a ono što je važno krije se ispod elegantnog dizajna.

Iako GranTurismo deli dizajn s modelom prethodne generacije, oni ipak ne dele panele karoserije. Novi GT ima dugu haubu, kompaktnu unutrašnjost i nizak je, a poseduje vertikalno orijentisana prednja svetla poput onih koje ima superautomobil MC20.

Jedna od istaknutih stilskih karakteristika je Cofango, unificirani deo dizajna koji predstavlja kombinaciju haube i prednjih blatobrana u jedan element. Ovaj dizajn pomera liniju reza s vrha haube na bočnu stranu vozila urezujući prostor za točkove.

GranTurismo će biti dostupan u šest boja karoserije i sedam boja kočionih klešta. Maseratijev program Fuoriserie će ponuditi još više opcija.

Novi GT pokreće 3,0 litarski Nettuno V6 motor koji uveden s modelom MC20 i koji je opremljen tehnologijom deaktivacije cilindara. Pogon na sva četiri točka je standardan. Motor isporučuje 489KS i 600 Nm obrtnog momenta u verziji Modena, odnosno 550KS i 650 Nm obrtnog momenta u verziji Trofeo.

Električni GranTurismo Folgore pokreću tri električna motora, jedan je smešten napred, a dva pozadi. Ovaj pogonski sklop razvija 750KS i 1.350 Nm obrtnog momenta, a napaja ga baterija kapaciteta 92,5 kWh u obliku slova T, koja je smeštena u centralni deo automobila. Sva snaga se prenosi na zadnju osovinu.

Iz Maseratija kažu da Folgore od 0 do 100 km/h ubrzava za 2,7 sekundi i da postiže maksimalnu brzinu od 320 km/h. Trofeo ima istu maksimalnu brzinu, ali do "stotke" stiže za 3,5 sekundi. Modena isti zadatak obavlja za 3,9 sekundi, dok je maksimalna brzina ograničena na 302 km/h.

Novi GranTurismo će se u prodaji naći u drugom kvartalu 2023. godine, a prvo stižu Modena i Trofeo. Električni Folgore se očekuje nakon toga, ali zvaničnog datuma nema. GranCabrio Cabriolet takođe dolazi sledeće godine s konvencionalnim i električnim pogonom.
Foto: Maserati
Foto: Maserati
Foto: Maserati
Foto: Maserati
Foto: Maserati
Foto: Maserati
Foto: Maserati
Foto: Maserati
Foto: Maserati

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: