Neće u penziju ni posle 40 godina

Jedan od najčuvenijih terenaca počeo je da se proizvodi 5. aprila 1977. Dizajn se nije promenio ni četiri decenije kasnije.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.04.2017.

10:19

Neće u penziju ni posle 40 godina

Ovih dana obeležava se 40 godina od početka serijske proizvodnje modela VAZ-2121, daleko poznatijeg pod imenom Lada Niva.

Kada se pojavila davne 1977, Niva je mogla da se pohvali disk kočnicama na prednjim točkovima, permanentnim pogonom 4x4 i nezavisnim prednjim vešanjem, i bila je namenjena pre svega vožnji po teško prohodnim terenima, tamo gde obični automobili ne mogu da prođu.

Međutim, ubrzo je postala popularna i kao vozilo koje se koristi u gradovima, na asfaltiranim putevima, kako u tadašnjem Sovjetskom Savezu, tako i u drugim zemljama. Na vrhuncu popularnosti, čak 70% proizvodnje izvozilo se na strana tržišta, u mnoge evropske države, pa čak i u Japan.
Tokom 80-tih počela je da se izrađuje i verzija sa volanom na desnoj strani, pa se Niva prodavala i u Velikoj Britaniji i drugim zemljama u kojima se vozi levom stranom puta. Pored standardne varijante sa 3 vrata, ponuđena je i verzija sa produženim međuosovinskim rastojanjem i 5 vrata.

Godine su prolazile, a činilo se da se Niva uopšte ne menja. Zaista, dizajn je ostao gotovo nepromenjen tokom protekle četiri decenije, ali matična kuća AvtoVAZ s vremena na vreme unosila je neke novine kako bi modernizovala svoje terensko vozilo.

Tako se stiglo do najmodernije varijante sa oznakom "Urban", koja, između ostalog, ima klima uređaj, branike u boji karoserije, metalik farbu, alu felne i zantno unapređenu unutrašnjost.
Lada NIva je vrlo brzo postala univerzalno terensko vozilo, pa je doživela brojne modifikacije i varijante. Na njenovj osnovi nastalo je 30-ak verzija, uključujući pik-ap, mini-van, vozilo za potrebe vatrogasne službe i hitne pomoći, ili amfibijsko vojno vozilo.

Fabrika je u međuvremenu naziv "Niva" zamenila jednostavnom oznakom "4x4", zbog uvođenja u proizvodnju novog, modernog SUV modela Chevrolet Niva, koji su zajednički izrađivali General Motors i AvtoVAZ.
I nakon četiri decenije, sada pod drugačijim imenom, Niva se i dalje proizvodi, a AvtoVAZ je odlučio da 40. rođendan ovog legendarnog modela obeleži specijalnim jubilarnim izdanjem.

Model koji možete videti na fotografijama biće simbolično napravljen u tačno 1.977 primeraka, a pojedina vozila biće ofarbana u originalnu boju iz 1977. godine.

Spoljašnjost će ostati "spartanska", uz izuzetak specijalnih alu felni. Na raspolaganju će biti nekloko boja karoserije, uključujući bež, crvenu, belu ili sivo-plavu, a sedišta i volan su presvučeni "eko kožom".
Automobili iz jubilarne serije počeće da se prodaju u junu, a svaki će biti numerisan od 0001 do 1977.

Iako je i nakon 40 godina u dobroj kondiciji i čini se da će večno trajati, prema nekim informacijama Niva bi konačno trebalo da dobije naslednika 2018. Da li će aktuelna verzija tada otići u zasluženu penziju, ostaje da se vidi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: