Automobili

Četvrtak, 30.01.2014.

15:29

Besplatna vožnja Teslom S od Atlantika do Pacifika

Ilon Mask objavio je na svom Twitter nalogu da je njegova kompanija proširila mrežu superpunjača u SAD. Vlasnici Modela S sada mogu da stignu od jedne do druge obale te zemlje koristeći isključivo ove specijalne stanice za brzo punjenje.

Izvor: B92

Default images

"Mreža superpunjača sada povezuje Njujork sa Los Anđelesom i trenutno pokriva otprilike, 80 odsto populacije SAD", izjavio je Mask.

Tesla Motors izgradio je u Severnoj Americi ukupno 70 stanica za brzu dopunu baterija.

U planu je da se pokriju gotovo svi veliki gradovi u Sjedinjenim Državama i Kanadi, kako bi vozači mogli da prelaze velike distance između udaljenih mesta, a da pritom ne moraju da plaćaju za utrošenu energiju, s obzirom da je usluga korišćenja superpunjača besplatna za vlasnike Modela S.

Trenutno se na ovim stanicama mogu puniti baterije samo na modelu Tesla S u verziji od 85 kWh. Punjenje traje 30 minuta, a nakon toga automobil je u stanju da pređe oko 270 km.

To u praksi znači da će vozač Tesle S koji krene iz Njujorka u Los Anđeles, da bi prešao razdaljinu između ta dva grada koja iznosi oko 4.500 km, morati da se zaustavi 15-ak puta i da se na stanici za punjenje zadrži oko pola sata pre nego što nastavi put.

Inače maksimalan domet modela Tesla S od 85 kWh sa jednim punjenjem baterija iznosi 426 km. Međutim, ovu distancu moguće je preći samo ako se punjenje obavlja na standardnim punjačima, za šta je potrebno 9 sati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

16 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: