Automobili

Petak, 15.06.2018.

08:10

Ne smatraju ga slučajno najbezbednijim autom (VIDEO)

Na testovima bezbednosti i simulacijama sudara Volvo uvek prolazi odlično, ali definitivna ocena o tome koliko su vozila ove marke sigurna može da se da tek posle pravog udesa.

Izvor: B92

Ne smatraju ga slučajno najbezbednijim autom (VIDEO)
Screenshot

Volvo automobili su već decenijama u samom vrhu auto-industrije kada je u pitanju bezbednost u vožnji.

Tako je bilo u prošlosti, a švedska kompanija želi da tako ostane i u budućnosti, pa je još 2008. postavila cilj da, počevši od 2020. godine, nijedna osoba na svetu više ne pogine u nekom od modela ove marke.

Prilikom ispitivanja bezbednosti putničkih automobila jedan od najzahtevnijih testova je simulacija frontalnog sudara sa malim preklapanjem.

Kako je u realnim uslovima, u jednom takvom čeonom sudaru sa kamionom, prošao Volvo XC70 starije generacije možete pogledati na sledećem snimku i sami proceniti koliko je ovaj automobil zaista bezbedan:
Volvo head on crash with lorry at 60 km/h. Driver walks away with no serious injuries. from r/cars
Na snimku se vidi da je putnička kabina ostala praktično nedeformisana i da se A stub krova (koji je najbliži tački udara) nije savio. Takođe, navodi se da je vozač prošao bez težih povreda. Istraživanja su pokazala da se četvrtina svih smrtnih slučajeva u saobraćajnim nesrećama sa frontalnim sudarima dešava kada dolazi do malog preklapanja čeonih površina vozila.

Takvi sudari dešavaju se najčešće na dvosmernim saobraćajnicama, ali i pri udaru u banderu ili drvo pored puta. Brzina kretanja vozila prilikom simulacije udara u nepokretnu prepreku iznosi 64 km/h, a površina preklapanja delova vozila zahvaćenih sudarom je 25 %.

Osoba koja je postavila ovaj video navodi da je brzina vozila bila oko 60 km/h, a na snimku se vidi da je pri sudaru kontaktna čeona površina bila relativno mala, pa možemo reći da su uslovi bili približni onim u laboratoriji kada se testira bezbednost automobila u sudaru sa malim preklapanjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: