Zimske gume na automobilu leti?

Nije pametna ideja.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 19.07.2022.

13:06

Zimske gume na automobilu leti?
Foto: ifong/Shutterstock

Vozači uvek gledaju kako da uštede, pa će neki ostaviti zimske gume na vozilima i u letnjemperiodu. Međutim, mekša smeša zimskih guma i drugačiji oblik šara na njima utiču na trajnost pneumatika, ali i na vožnju.

Na visokim temperaturama zimske gume se brže troše upravo zbog meke smeše koja je optimizovana za hladnije vreme.

Tokom vrućih letnjih dana, sa zimskim gumama stabilnost vozila je lošija, a automobil ima i duži put kočenja. U zavisnosti od temperature i istrošenosti guma, put kočenja od 100 km/h do nule može biti duži i do 16 metara.

Zbog drugačijeg dizajna guma veća je nastabilnost u krivinama, a zbog većeg otpora kotrljanja zimske gume doprinose većoj potrošnji goriva.

Uglavnom, zamenite ih na vreme (ili barem sada ako to već niste uradili) i nemojte ih koristiti leti, savetuje Revijahak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: