Aktuelno

Utorak, 19.07.2022.

13:06

Zimske gume na automobilu leti?

Izvor: B92

Zimske gume na automobilu leti? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

55 Komentari

Sortiraj po:

dzimi

pre 1 godinu

stavio nove zimske tigrice i presao sa njima 60 k, i leti i zimi. u proseku oko 15000 km godišnje. jedino sam redovno okretao napred - nazad da bi se trošile ravnomerno.

imao sam dva problema tj dva proklizavanja u toku leta, ali zbog prevelike brzine u krivini. srećom bez posledica.

slažem se da nisu za leto, ali zapravo sve zavisi od kilometraže i načina vožnje bar što se mene tiče.

sad već merkam nove, sve četiri. mislim da ću ići na "all season". svaka preporuka je dobrodošla.

RS

pre 1 godinu

3 godine sam ostavio zimske gume leti, išao na more, predjem sa njima više od 20.000 km leti i nikakav problem osim veće potrošnje guma nisam primetio. U glavnom kada vidim da im je ostala možda sledeća zimska sezona, ostavim je leti na autu i kupim nove za sledeću zimu. Sama zamena letnjih na zimske košta skoro kao jedna cela nova guma.

Geometar

pre 1 godinu

@Miloje:

Svaka cast na poznavanju materije.

Ja sam godinama radio kao insurance adjuster za ICBC pa poznajem ovu materiju vrlo dobro, sa teoretskog, prakticnog, i legalnog aspekta (za datu jurisdikciju).

Gume mogu dugo da stoje ako nisu izlozene UV zracenju, odnosno suncu. Godine startosti imaju smisla kada se guma koristi u saobracaju, gde je izlozena uticajima sredine.

Sto se oznaka tice, M+S guma je letnja guma sa sarama koje imaju dosta dobre karakteristike pri voznji u snegu i blatu. Primarna funkcija ovih guma je odvode vodu, sekundarna da imaju dobru trakciju na snegu.

AS gume su dosta napredovale, u celoj Kanadi (izuzev Kvebeka), USA, i Meksiku, All Season gume su legalne za voznju tokom cele godine.

Sa pozicije bezbednosti saobracaja, broj nesreca izazvanih 'pogresnim' gumama je zanemarljiv. Mnogo vise nezgoda potice od potrosenih guma.

Zimske gume su dobre samo za sneg. Po suvom (hladnom ili ne) losije koce, slabije upravljaju, trose gorivo, itd...). Po vlaznom kolovozu su veoma slabih performansi jer nedovoljno brzo odvode vodu.

Sa pojavom All Weather guma, stvari su bolje - to su zimske gume koje zbog dizajna sare i jos nekoliko trikova odlicno odvode vodu, koce i upravljaju, a po snegu imaju odlicnu trakciju.

Ne slusajte vulkanizere, oni su tu da prodaju robu i usluge.

meh

pre 1 godinu

...Kočenje po mokrom je tek užas, još ako je masna farba od pešačkog - lete ko sanke i to sve u gradskoj vožnji stani/kreni malim brzinama...

Lik ladno napisa da zimske gume koje su projektovane da ne proklizaju na klizavom terenu - klizaju??? Pa jbt, kako bi tek proklizale letnje? Razumem da se brže troše i da sam pojam zimska guma znači da nije letnja, ali zašto izmišlja?
(ZokiZoki, 20. jul 2022 13:44)
Moje lično iskustvo sam opisao, zašto bih lagao, mnogo lošije koče i lošije se ponašaju u svim uslovima leti. Nađoh i test na youtube rađen u jednoj emisiji, da ne reklamiram kojoj... Za uslove mokrog asfalta tamo kažu da zimske gume nemaju tako izraženu šaru za odvođenje vode kao letnje i izmerili su duži zaustavni put. Neki drugi testovi guma napominju da zimske gume vožene leti gube svojstva, "ispeku se" i nisu dobre za vožnju u narednoj zimskoj sezoni, i postaju sve gore i gore... Nek vozi ko šta hoće, al ako izuzmemo sve ostalo, sa ekonomske tačke gledišta najskupja varijanta je voziti zimske gume cele sezone. All season gume su neznatno skuplje od zimskih i letnjih i mnogo su bolje rešenje.

Profa

pre 1 godinu

@ mani price tipa "Tigar je Michelin", jer da jeste, na boku gume bi pisalo "Michelin", a ne "Tigar". @

Brate ,Tigar jeste Mišelin a Mišelin ima 120 000 radnika po celom svetu . Nisi svestan koliko nisi u pravu za ovo na boku gume.
Međjutim ti treba da znaš i da mašine prave gume , čovek je tu da ih kontroliše a tog čoveka kontrolišu najelitniji stručnjaci za pneumatike iz Mišelina . Zato uopšte nema veze gde se i na kojoj geografskoj lokaciji proizvode . Naravno , najelitniji program proizvode francuzi to je tačno ali proizvode i ostale fabrike po svetu pa tako i Tigar . To rade apsolutno sve firme u svetu koje su u stoprocentnom vlasnistvu firme koja ih je kupila .
Po tvome Mišelin proizvodi striktno Francuska , jelte ? Vidiš pošto je Mišelin kupio Tigar Tajers sada je to Mišelin a onog starog Tigra nema ni u mikronskom delu . Šta kaže gazda , to se proizvodi !
Znaš, brat mi radi u Tigru , pa znam mnogo više od prodavača guma i takozvanih stručnjaka i to iz prve ruke.
Nije mi jasno čemu potcenjivanje Tigra ? Što je iz Srbije ?
Ajde da kažem ovako iz druge ruke a info koji mnogo vredi a nigde ga nećete naći . Od 40 najboljih svetskih proizvođača pneumatika ,samo Tigrova guma ( nije bitno koja) je uz 7 auto pneumatika, izdržala test opterćenja do potpunog uništenja pneumatika .7 od 40 najboljih pneumatika na svetu ! Dakle pneumatici koji su duplo i troduplo skuplji od te Tigrice.
Evo jednog saveta . Neka kupi ko šta želi ali ako se dvoumite za Tigar gumu i nekog proizvođača na balkanu , ne pomišljajte da ih poredite ni u snovima. Tigar je svetlosnim godinama daleko ispred svih ovde , baš kao što je i Mišelin mnogo daleko od najboljih. Zato i jeste prva firma u svetu , bio i ostao.
Jednostavno iskustvo od 130 i nešto više godina Mišelina nešto znači.

trt

pre 1 godinu

DOT i tekako igra ulogu.....kupio sam polovan auto u februaru i nove zimske tigar gume kod poznatog vulkanizera kod Ade. Par meseci posle auto bio mnogo tvrd, lose koci reko sigurno vesanje, paknovi... majstor podigao auto i na kraju poceo da vrti gume i nesto zagleda kaze znas koji ti je dot na gumama 2011...znaci nove gume kupljene u prodavnici stare 11 godina tvrde kao plastika, sam sam kriv. Kupio savu za sve sezone i kao drugi auto ali dot 2021....meni odgovara za grad i dva puta godisnje duzi put.

realno

pre 1 godinu

ko prelazi godisnje manje od 10 k kilometara, aposlutno nema potrebe da menja gume, svake 3- 4 godine kupis set novih univerzalnih guma, jesu losije malo za leto od letnjih ili zimi od zimskih ali itekako rade posao, narocito kod nas gde su zime blage sa vrlo malo snega u trajanju od 7 dana, leti performance se primete na kolima od 200+ ks , ovi ispod samo lupetaju, eto i to sam vam resio, i da, na dugotrajnost guma u 90% slucajeva utice pritisak u njima, ne njen sastav, naduvajte gume pre nego sto mislite da je razlog sastav gume..

Propeta konjina

pre 1 godinu

Zimske gume u određenom temperaturnom opsegu (~15°C) imaju divnu osobinu da kontrolisano puštaju u krivinama. Limit im je lako napipati. To znači da je moguće da kontrolisano proklizavaju uz lepu škripu. Nije moguća max brzina po uzbrdicama, ali zabava je tu.
Sve gume klizaju nakon dugo očekivane kiše. Tu spasa (mala brzina, letnja guma, skupa letnja guma) nikada nije bilo, pogotovo ako se nagazi centralna linija pred krivinom.
Zimske mogu da se voze i leti, ali zaista - sa svakim kmh više rizici kočenja i proklizavanja eksponencijalno se propinju do nebeskih vrata

ZokiZoki

pre 1 godinu

Sinko vozim +50 godina i mnogo puta me je to što zagledam spasilo u kritičnim situacijama...
Verovatno i od takvih kao što si ti. Koji ne znaju koja im čarapa ide na koju nogu, a kamoli nešto o gumama, ili kočnicama i sličnim urdjajima u vozilu. Ti sedneš u Bgd na 100 km i do Soluna mu ga daješ 90-100... I svi koju te pretiču opasno te nerviraju... samoubice...
(Miloje, 20. jul 2022 00:36)


Sinko, bilo koja čarapa ide na bilo koju nogu. Ako se tako razumeš i u vožnju - katastrofa u najavi...

ZokiZoki

pre 1 godinu

...Kočenje po mokrom je tek užas, još ako je masna farba od pešačkog - lete ko sanke i to sve u gradskoj vožnji stani/kreni malim brzinama...

Lik ladno napisa da zimske gume koje su projektovane da ne proklizaju na klizavom terenu - klizaju??? Pa jbt, kako bi tek proklizale letnje? Razumem da se brže troše i da sam pojam zimska guma znači da nije letnja, ali zašto izmišlja?

Vukašin

pre 1 godinu

Zimska Goodyear, letnja Continental. Vozim dobar auto i ne štedim na tome. I kad sam vozio krš od auta, ranije, uvek sam imao zimske i letnje gume, doduše nižeg cenovnog ranga i kvaliteta.
Kao što sad nosim papuče i platnene patike, a zimi ću nositi čizme i cipele. As simple as that.

haralampije

pre 1 godinu

Samo da dodam, pored silnih mudrijaša ovde: vozim leti letnje, zimi zimske gume. Uvek prvu klasu, nikada najskuplje. Platin zamenu i balansiranje koliko košta i ne razmišljam više o tome.
Pozdrav svim razumnim ljudima, koji razum čuvaju za stvari bitnije od guma.

ucha

pre 1 godinu

@fensi lik vracar Ja objasnjavam sustinu, a ti prevodis oznaku.
Za oznaku M+S ne postoji standard, proizvodjac je moze staviti na bilo koju gumu, pa cak i letnju.Napisah i da, u sustini, ta oznaka ukazuje na geometriju sare koja lici na zimsku i nista vise.
Simbol pahuljice je standardizovan i to u USA , za dokone - ASTM E1136-14, i guma mora ispuniti odredjene zahteve da bi simbol mogao stajati na njoj.

Stojan Mutikaša

pre 1 godinu

Zimska guma je predvidjena do nekih 7 stepeni.Voznja na velikim letnjim temperaturama nju ispeče da ona viœe nema te performanse i više se troši.Kao što ne postoji jakna all sezone tako ni guma.

Ima se može se

pre 1 godinu

Čemu ta prepucavanja. Najlakše rešenje je da kupiš jedan auto sa zimskim gumama i isti taj auto sa letnjim. Pa onda u zavisnosti od vremena biraš koji voziš.
P.S. Najbolje je da budu različite boje da se slučajno ne zajebete.

Levi ulaz

pre 1 godinu

SS
i ti si neljubazan ali ajde da se izdivanimo.
Univerzalni pneumatik mi je odlično rešenje jer sam Vojvodjanin. Najviše mi odgovara Michelin crossclimate jer je više letnja nego zimska, za razliku od ostalih proizvodjača koji više forsiraju zimske sposobnosti.Moj komentar se odnosio na ljude koji misle da je m+s oznaka za univerzalni pneumatik. Blato i sneg nije oznaka za univrzalni pneumatik. Moraš imati natpis sve sezone ili nacrtane oznake za 4 godišnja doba. Inače, A5 koji voziš je predivan auto, posebno kupe. Šteta što si nekulturan ali to verovatno ide uz takav auto.

fensi_lik_vracar

pre 1 godinu

@@geometar Evo, ja cu da objasnim.
M+S ti ne znaci apsolutno nista. To ti je prakticno samo oblik sare. Zimske sposobnosti ti garantuje pahuljica.Pahuljica ti garantuje da guma ima najmanje 110% trakcije standardne all season gume.
All season ti je bila oznaka u USA i gume su bile blize letnjim, a onda su Evropljani napravili gumu blizu zimskoj i ona ti je bila kao all wheater. Sad ti je to sve slicno, a ima i jos oznaka tipa 4season, crossclimate, quatrac, clima control i sl. Pogledas testove, vidis da li ti treba vise zimska ili letnja i to je to.
(ucha, 19. jul 2022 22:03) M+S, Mud + Snow...

fensi_lik_vracar

pre 1 godinu

Bolje dobra zimska guma leti nego ćelosteri letnji dot 2015 sto se voze kod nas realno.
(masinista, 19. jul 2022 15:21)

Za informaciji o tom famoznom DOT-u. To je američka oznaka, tj. standard njihove agencije za sve i svašta. Kvalitetna guma može da stoji i deset godina u skladištu i da se potom bezbedno vozi sa njima. Pogledajte trke u Gudvudu raznih kategorija starih modela i svi voze na autentičnim, originalni gumama... Uglavnom su Mišlenove, ili Fajerstonke.
Gume samo ne trpe previsoke temperature i neodgovarajući pritisak. I normalno, da nisu potrošene.
U Monte Karlu na raznim manifestacijama, takodje. Od F1 do prastarih Formula, na kojima su vozili još Džimi Klark, Džek Brebem, Stirling Mos... auti koji su postizali brzine iznad 300 km/h!
(Miloje, 19. jul 2022 22:30) jel realno si ovo napisao? Aposlutno ni jedna rec nije istina. strasno

lik koji svesno tera zimske gume leti

pre 1 godinu

Nije zabranjeno leti voziti zimske, duži je trag kočenja ali držim odstojanje, ne vozim preko ograničenja brzine, prelazim godišnje manje od 10 000 , zašto bih davao novac vulkanizerima za menjanje guma i kupovao 2 para kad ih ionako menjam na 4-5 godina . Razmišljao sam da kupim drugi komplet sa felnama za zimu ali kada sam video koliko koštaju kompleti sa senzorima za pritisak odustao sam. Sada razmišljam da li da kupim all season jer su zime sve blaže a i ne živim u planinskom području, vozio sam uvek Piroćanke Wintera ali mi najnoviji dizajn više liči na tenkovsku gusenicu nego na šaru na pneumatiku pa tražim neko drugo rešenje.

NS oldtajmer

pre 1 godinu

# ex bankar
....sta reci !!! ... na verovatno "ozbiljan" auto sa motorom od 200 ks stavljas gume II i III klase ???... sta reci ?! .... mani price tipa "Tigar je Michelin", jer da jeste, na boku gume bi pisalo "Michelin", a ne "Tigar". I jos da te pitam: da li mozda vozis BMW serije 5 NA GAS ??

genijalac

pre 1 godinu

meni su prednje zimske zavrsile sa ovom zimom pa sam ih ostavio jos nisam zureo sa zamenom. posle dva meseca gume su bukvalno iskidane a imale su minimum jos 4mm visine, tako da zimske su za zimu po vrucem vremenu gube svojstvo i kvalitet. inace skupe pirelli sottozero run flat,nisu ni stare.

Miloje

pre 1 godinu

Miloje i Lauda autenticni srpski domacini
setas blejis a zagledas ko koje gume vozi
pa cak i na letovanju
nezaobilazne teme nasih ljudi na grckim plazama: koje gume,

Sinko vozim +50 godina i mnogo puta me je to što zagledam spasilo u kritičnim situacijama...
Verovatno i od takvih kao što si ti. Koji ne znaju koja im čarapa ide na koju nogu, a kamoli nešto o gumama, ili kočnicama i sličnim urdjajima u vozilu. Ti sedneš u Bgd na 100 km i do Soluna mu ga daješ 90-100... I svi koju te pretiču opasno te nerviraju... samoubice...

meh

pre 1 godinu

Vozio sam jednom prilikom zimske gume leti. Kupio sam tada auto početkom septembra, bile zimske gume na njemu pa reko ajd da sad ne jurim letnje i onako još malo ima do zime, vozim po gradu kuća posao pa ću letnje na proleće. Svi razlozi su protiv toga! Strašno brzo se troše, dosta su bučne, kočenje katastrofa - cvile, pište, klizaju. Kočenje po mokrom je tek užas, još ako je masna farba od pešačkog - lete ko sanke i to sve u gradskoj vožnji stani/kreni malim brzinama. Ne kažem da ne može da se vozi, može al mora mnogo pažljivo da se vozi pogotovo na mokrom asfaltu. Suludo je kupiti nove zimske gume voziti i mučiti se u vožnji i na kraju ih uništiti potpuno za dve sezone. Bolje voziti letnje gume cele sezone, sneg ionako padne par puta u toku zime i tada ići prevozom/taksijem. Ko ima uslova i para najbolja opcija je set točkova sa zimskim gumama al to košta mnogo, idu tu i senzori pritiska u gumama kod novijih vozila, izađe baš dosta para. Ko nema novca i uslova da čuva dodatni set guma najbolje rešenje su all season gume.

Drajver

pre 1 godinu

https://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=2187066#k39717432

Nije ok, te zimske su neupotrebljive sledece zime. Jeftinije je kupiti najjeftinije letnje, bezbednije i jeftinije. Ili onda na all season, ima ih sada svih cenovnih rangova.

A ovaj sto trvdi da je ustedeo tako sto ne menja gume... Gume treba balansirati bar jednom godisnje, takodje i centrirati trap.

tech

pre 1 godinu

Miloje i Lauda autenticni srpski domacini
setas blejis a zagledas ko koje gume vozi
pa cak i na letovanju
nezaobilazne teme nasih ljudi na grckim plazama: koje gume, koliko plina je potrosio ili npr. koliko ga je kostala pvc stolarija...

Miloje

pre 1 godinu

Bolje dobra zimska guma leti nego ćelosteri letnji dot 2015 sto se voze kod nas realno.
(masinista, 19. jul 2022 15:21)

Za informaciji o tom famoznom DOT-u. To je američka oznaka, tj. standard njihove agencije za sve i svašta. Kvalitetna guma može da stoji i deset godina u skladištu i da se potom bezbedno vozi sa njima. Pogledajte trke u Gudvudu raznih kategorija starih modela i svi voze na autentičnim, originalni gumama... Uglavnom su Mišlenove, ili Fajerstonke.
Gume samo ne trpe previsoke temperature i neodgovarajući pritisak. I normalno, da nisu potrošene.
U Monte Karlu na raznim manifestacijama, takodje. Od F1 do prastarih Formula, na kojima su vozili još Džimi Klark, Džek Brebem, Stirling Mos... auti koji su postizali brzine iznad 300 km/h!

ucha

pre 1 godinu

@geometar Evo, ja cu da objasnim.
M+S ti ne znaci apsolutno nista. To ti je prakticno samo oblik sare. Zimske sposobnosti ti garantuje pahuljica.Pahuljica ti garantuje da guma ima najmanje 110% trakcije standardne all season gume.
All season ti je bila oznaka u USA i gume su bile blize letnjim, a onda su Evropljani napravili gumu blizu zimskoj i ona ti je bila kao all wheater. Sad ti je to sve slicno, a ima i jos oznaka tipa 4season, crossclimate, quatrac, clima control i sl. Pogledas testove, vidis da li ti treba vise zimska ili letnja i to je to.

Profa

pre 1 godinu

@ U zavisnosti od temperature i istrošenosti guma, put kočenja od 100 km/h do nule može biti duži i do 16 metara. @

Zimske gume na bilo kojoj temperaturi ,uvek i u svakoj prilici , koče bolje, jer bolje i prianjaju za tlo . Dakle ova vaša tvrdnja nije tačna !

Da li treba da ih vozite leti ? NE !

Baš zbog boljeg prianjanja zimske gume imaju duplo veće trenje pa samim tim vazduh u samom pneumatiku vrši pritisak na već postojeći pritisak . Usled takvog povećanog pritiska, pneumatik može da pukne i da nedao Bog izazovete nesreću.

Da li se pneumatik oštećuje ? DA !

Pneumatik oštećuje gornji gazni sloj , pa tako zimske gume koje svoju funkciju usled normalne vožnje mogu sigurnosno da obavljaju 5 godina (8 godina je rok obavezne zamene vozili ili ne ) a njihovom upotrebom leti skraćujete im rok za godinu do dve, dakle na 3 godine .

ex bankar

pre 1 godinu

Ja moram da priznam da sam na autu od 200ks iz lenjosti poceo da ostavljam zimske gume leti, I to u nemačkoj.
Prvo tigar sad Sava.
I ne znam sta da vam kažem ja neke probleme poput, habanja, buke, lošeg upravljanja ne osećam... Ili sam se navikao na druge performanse i ponašanje auta pa ne primećujem. Redovno vozim 160-190 na Autobahn bez problema. Verovatno daleko bilo da je neka dramatična situacija da ima razlike al ne znam...

Whatever

pre 1 godinu

Mali gradski auto stavio bf goodrich all season, druga godina odlicne i dalje, veliki auto na 5-6godina menjam oba seta, letnje dunlop, zimske hankook trenutno.

Lauda

pre 1 godinu

Evo me u Grčkoj, 35+c, maltene svaki drugi auto iz Srbije sa zimskim gumama. Pasat, audi, bmw, pežo itd, noviji automobili. Pitam jednog našeg lika na plaži, iz Inđije, parkirao mečku C klase sa ofucanim zimskim gumama maltene na ležaljkama, zašto vozi zimske gume, a on meni brate, nema se love, a ljušti peto pivo od 5€ na plaži, zajedno sa familijom sigurno dao 100€ taj dan, a nema za gume, i još vozi familiju, koji bolid u glavi..

SS

pre 1 godinu

Ma lako ću ja sa likovima koji svesno teraju zimske tokom cele godine. Veći problem su mi oni koji smatraju da je m+s univerzalni pneumatik.
(Levi ulaz, 19. jul 2022 16:53)

Pa i jeste, više nego dovoljna, nego ti ne znaš... Vozim Bridgestone Weather Control A005 (255/35 R19 96Y) na A5 2018. godište. Prolazio zimi tamo gde su krševi poput tvog šlajfali, a ni sad na 40 nemam problema. Michelin CrossClimate 2 je isto odličan ;)

Boris

pre 1 godinu

Meni Tigar All seasion ne da vrsi posao nego sam prezadovoljan. Imao Hankok Icept zimske pre i tiše su nego Hankok, razlike u svakodnevnoj voznji ne mogu da primetim. Koliko sam davao vulkanizerima dva puta godisnje za zamenu guma sad za taj novac nakon par godina kupim 4 nove all seasion. Inace ko malo vozi nema potrebe da menja zimske.

kognitivna disonanca

pre 1 godinu

@sumadinac:

Automobil nikada nigde nije bio socijalna kategorija, a bezbednost saobraćaja je uvek bila prioritet! Povrh toga, nove zimske gume se, pri vožnji leti, izdeformišu do neupotrebljivosti za samo jednu sezonu. Tako da taj izgovor za glupost, tipa "nemam para", nikako ne stoji.

DC

pre 1 godinu

Obicno se cuje taj dobro poznati izgovor da se nema para za dva seta guma, pa se eto zimske voze leti, a upravo je to veliko bacanje para i lazna usteda jer se zimske gume daleko brze habaju po visokoj temperaturi. Ko nema para, vozi auto od recimo nekih 3,000 evra ili mozda jos jeftiniji, najisplativije resenje je: kupi drugi set celicnih felni, mozes ih za sitne novce naci na raznim otpadima i stavi na njih nove zimske gume, Tigar ili bilo koje druge koje mozes da priustis. Tako mozes sam da menjas kompletne tockove 2 puta godisnje i da si uvek na ispravnim gumama, odn leti na letnjim a zimi na zimskim. I tada ce ti ta dva seta guma daleko duze trajati nego da vozis samo zimske par godina u kontinuetu pa da ih menjas opet sa zimskim. Ukoliko ne prelazis veliku kilometrazu, ne vozis neki veci, tezi, jaci auto, onda stavi najbolje all-seazon gume koje mozes da priustis i nema brige.

Geometar

pre 1 godinu

Ma lako ću ja sa likovima koji svesno teraju zimske tokom cele godine. Veći problem su mi oni koji smatraju da je m+s univerzalni pneumatik.
(Levi ulaz, 19. jul 2022 16:53)

Hajde objasni nama nesvesnima:

1. U cemu je nedostatak 'All Season' guma?
2. Koja je baza za 'M+S' gume i sta oznka predstavlja?
3. I sta je 'All Weather' guma? Na cemu se zasniva?

Miloje

pre 1 godinu

Koliko samo skupocenih automobila gledam ovih tropskih dana sa zimskim gumama... Pa stvarno, ljudi pare imaju, al pamet nemaju... Pa guma može da zapali auto ako se pregreje i pukne... Dali po 50,60 hiljada evra za mercedes, audije, BMW-e, a mnogo im 600, 700 evra za dobre gume za tri, četiri godine...

Levi ulaz

pre 1 godinu

Ma lako ću ja sa likovima koji svesno teraju zimske tokom cele godine. Veći problem su mi oni koji smatraju da je m+s univerzalni pneumatik.

Djorke

pre 1 godinu

Isto kao i letnja guma zimi - sve je ok dok ti bas ne zatreba, a onda se pokajes sto si benavio.

Barem danas postoje all season opcije tako da nema vise opravdanja “mrzi me da menjam”, “necu dva para”, “ne stizem” … Kupi dobre all season, pomiri se sa time da je u pitanju kompromis i “uzivaj”. Imao sam kratko vreme iskustvo sa Tigar All Season, dakle budzet varijanta u svakom smislu, cak i to vrsi posao, a kamoli da uzmes neku srednju klasu.

Radijator

pre 1 godinu

Isprobao sam... za po gradu je ok. Malo su glasne, ali u gradu je ionako buka. Na dužem putu se oseti razlika.. kao da počnu da gube stabilnost posle par sati vožnje. Generalno...ko nema love i vozi lagano, nije neki problem. Ima i precih stvari... ali ko vozi jači auto i zustrije, valjalo bi da razmisli ipak o 2 seta guma.

Lauda

pre 1 godinu

Evo me u Grčkoj, 35+c, maltene svaki drugi auto iz Srbije sa zimskim gumama. Pasat, audi, bmw, pežo itd, noviji automobili. Pitam jednog našeg lika na plaži, iz Inđije, parkirao mečku C klase sa ofucanim zimskim gumama maltene na ležaljkama, zašto vozi zimske gume, a on meni brate, nema se love, a ljušti peto pivo od 5€ na plaži, zajedno sa familijom sigurno dao 100€ taj dan, a nema za gume, i još vozi familiju, koji bolid u glavi..

Djorke

pre 1 godinu

Isto kao i letnja guma zimi - sve je ok dok ti bas ne zatreba, a onda se pokajes sto si benavio.

Barem danas postoje all season opcije tako da nema vise opravdanja “mrzi me da menjam”, “necu dva para”, “ne stizem” … Kupi dobre all season, pomiri se sa time da je u pitanju kompromis i “uzivaj”. Imao sam kratko vreme iskustvo sa Tigar All Season, dakle budzet varijanta u svakom smislu, cak i to vrsi posao, a kamoli da uzmes neku srednju klasu.

Miloje

pre 1 godinu

Koliko samo skupocenih automobila gledam ovih tropskih dana sa zimskim gumama... Pa stvarno, ljudi pare imaju, al pamet nemaju... Pa guma može da zapali auto ako se pregreje i pukne... Dali po 50,60 hiljada evra za mercedes, audije, BMW-e, a mnogo im 600, 700 evra za dobre gume za tri, četiri godine...

Radijator

pre 1 godinu

Isprobao sam... za po gradu je ok. Malo su glasne, ali u gradu je ionako buka. Na dužem putu se oseti razlika.. kao da počnu da gube stabilnost posle par sati vožnje. Generalno...ko nema love i vozi lagano, nije neki problem. Ima i precih stvari... ali ko vozi jači auto i zustrije, valjalo bi da razmisli ipak o 2 seta guma.

Levi ulaz

pre 1 godinu

Ma lako ću ja sa likovima koji svesno teraju zimske tokom cele godine. Veći problem su mi oni koji smatraju da je m+s univerzalni pneumatik.

Ima se može se

pre 1 godinu

Čemu ta prepucavanja. Najlakše rešenje je da kupiš jedan auto sa zimskim gumama i isti taj auto sa letnjim. Pa onda u zavisnosti od vremena biraš koji voziš.
P.S. Najbolje je da budu različite boje da se slučajno ne zajebete.

Boris

pre 1 godinu

Meni Tigar All seasion ne da vrsi posao nego sam prezadovoljan. Imao Hankok Icept zimske pre i tiše su nego Hankok, razlike u svakodnevnoj voznji ne mogu da primetim. Koliko sam davao vulkanizerima dva puta godisnje za zamenu guma sad za taj novac nakon par godina kupim 4 nove all seasion. Inace ko malo vozi nema potrebe da menja zimske.

kognitivna disonanca

pre 1 godinu

@sumadinac:

Automobil nikada nigde nije bio socijalna kategorija, a bezbednost saobraćaja je uvek bila prioritet! Povrh toga, nove zimske gume se, pri vožnji leti, izdeformišu do neupotrebljivosti za samo jednu sezonu. Tako da taj izgovor za glupost, tipa "nemam para", nikako ne stoji.

Levi ulaz

pre 1 godinu

SS
i ti si neljubazan ali ajde da se izdivanimo.
Univerzalni pneumatik mi je odlično rešenje jer sam Vojvodjanin. Najviše mi odgovara Michelin crossclimate jer je više letnja nego zimska, za razliku od ostalih proizvodjača koji više forsiraju zimske sposobnosti.Moj komentar se odnosio na ljude koji misle da je m+s oznaka za univerzalni pneumatik. Blato i sneg nije oznaka za univrzalni pneumatik. Moraš imati natpis sve sezone ili nacrtane oznake za 4 godišnja doba. Inače, A5 koji voziš je predivan auto, posebno kupe. Šteta što si nekulturan ali to verovatno ide uz takav auto.

DC

pre 1 godinu

Obicno se cuje taj dobro poznati izgovor da se nema para za dva seta guma, pa se eto zimske voze leti, a upravo je to veliko bacanje para i lazna usteda jer se zimske gume daleko brze habaju po visokoj temperaturi. Ko nema para, vozi auto od recimo nekih 3,000 evra ili mozda jos jeftiniji, najisplativije resenje je: kupi drugi set celicnih felni, mozes ih za sitne novce naci na raznim otpadima i stavi na njih nove zimske gume, Tigar ili bilo koje druge koje mozes da priustis. Tako mozes sam da menjas kompletne tockove 2 puta godisnje i da si uvek na ispravnim gumama, odn leti na letnjim a zimi na zimskim. I tada ce ti ta dva seta guma daleko duze trajati nego da vozis samo zimske par godina u kontinuetu pa da ih menjas opet sa zimskim. Ukoliko ne prelazis veliku kilometrazu, ne vozis neki veci, tezi, jaci auto, onda stavi najbolje all-seazon gume koje mozes da priustis i nema brige.

tech

pre 1 godinu

Miloje i Lauda autenticni srpski domacini
setas blejis a zagledas ko koje gume vozi
pa cak i na letovanju
nezaobilazne teme nasih ljudi na grckim plazama: koje gume, koliko plina je potrosio ili npr. koliko ga je kostala pvc stolarija...

realno

pre 1 godinu

ko prelazi godisnje manje od 10 k kilometara, aposlutno nema potrebe da menja gume, svake 3- 4 godine kupis set novih univerzalnih guma, jesu losije malo za leto od letnjih ili zimi od zimskih ali itekako rade posao, narocito kod nas gde su zime blage sa vrlo malo snega u trajanju od 7 dana, leti performance se primete na kolima od 200+ ks , ovi ispod samo lupetaju, eto i to sam vam resio, i da, na dugotrajnost guma u 90% slucajeva utice pritisak u njima, ne njen sastav, naduvajte gume pre nego sto mislite da je razlog sastav gume..

fensi_lik_vracar

pre 1 godinu

Bolje dobra zimska guma leti nego ćelosteri letnji dot 2015 sto se voze kod nas realno.
(masinista, 19. jul 2022 15:21)

Za informaciji o tom famoznom DOT-u. To je američka oznaka, tj. standard njihove agencije za sve i svašta. Kvalitetna guma može da stoji i deset godina u skladištu i da se potom bezbedno vozi sa njima. Pogledajte trke u Gudvudu raznih kategorija starih modela i svi voze na autentičnim, originalni gumama... Uglavnom su Mišlenove, ili Fajerstonke.
Gume samo ne trpe previsoke temperature i neodgovarajući pritisak. I normalno, da nisu potrošene.
U Monte Karlu na raznim manifestacijama, takodje. Od F1 do prastarih Formula, na kojima su vozili još Džimi Klark, Džek Brebem, Stirling Mos... auti koji su postizali brzine iznad 300 km/h!
(Miloje, 19. jul 2022 22:30) jel realno si ovo napisao? Aposlutno ni jedna rec nije istina. strasno

haralampije

pre 1 godinu

Samo da dodam, pored silnih mudrijaša ovde: vozim leti letnje, zimi zimske gume. Uvek prvu klasu, nikada najskuplje. Platin zamenu i balansiranje koliko košta i ne razmišljam više o tome.
Pozdrav svim razumnim ljudima, koji razum čuvaju za stvari bitnije od guma.

lik koji svesno tera zimske gume leti

pre 1 godinu

Nije zabranjeno leti voziti zimske, duži je trag kočenja ali držim odstojanje, ne vozim preko ograničenja brzine, prelazim godišnje manje od 10 000 , zašto bih davao novac vulkanizerima za menjanje guma i kupovao 2 para kad ih ionako menjam na 4-5 godina . Razmišljao sam da kupim drugi komplet sa felnama za zimu ali kada sam video koliko koštaju kompleti sa senzorima za pritisak odustao sam. Sada razmišljam da li da kupim all season jer su zime sve blaže a i ne živim u planinskom području, vozio sam uvek Piroćanke Wintera ali mi najnoviji dizajn više liči na tenkovsku gusenicu nego na šaru na pneumatiku pa tražim neko drugo rešenje.

ucha

pre 1 godinu

@geometar Evo, ja cu da objasnim.
M+S ti ne znaci apsolutno nista. To ti je prakticno samo oblik sare. Zimske sposobnosti ti garantuje pahuljica.Pahuljica ti garantuje da guma ima najmanje 110% trakcije standardne all season gume.
All season ti je bila oznaka u USA i gume su bile blize letnjim, a onda su Evropljani napravili gumu blizu zimskoj i ona ti je bila kao all wheater. Sad ti je to sve slicno, a ima i jos oznaka tipa 4season, crossclimate, quatrac, clima control i sl. Pogledas testove, vidis da li ti treba vise zimska ili letnja i to je to.

Vukašin

pre 1 godinu

Zimska Goodyear, letnja Continental. Vozim dobar auto i ne štedim na tome. I kad sam vozio krš od auta, ranije, uvek sam imao zimske i letnje gume, doduše nižeg cenovnog ranga i kvaliteta.
Kao što sad nosim papuče i platnene patike, a zimi ću nositi čizme i cipele. As simple as that.

Propeta konjina

pre 1 godinu

Zimske gume u određenom temperaturnom opsegu (~15°C) imaju divnu osobinu da kontrolisano puštaju u krivinama. Limit im je lako napipati. To znači da je moguće da kontrolisano proklizavaju uz lepu škripu. Nije moguća max brzina po uzbrdicama, ali zabava je tu.
Sve gume klizaju nakon dugo očekivane kiše. Tu spasa (mala brzina, letnja guma, skupa letnja guma) nikada nije bilo, pogotovo ako se nagazi centralna linija pred krivinom.
Zimske mogu da se voze i leti, ali zaista - sa svakim kmh više rizici kočenja i proklizavanja eksponencijalno se propinju do nebeskih vrata

Profa

pre 1 godinu

@ mani price tipa "Tigar je Michelin", jer da jeste, na boku gume bi pisalo "Michelin", a ne "Tigar". @

Brate ,Tigar jeste Mišelin a Mišelin ima 120 000 radnika po celom svetu . Nisi svestan koliko nisi u pravu za ovo na boku gume.
Međjutim ti treba da znaš i da mašine prave gume , čovek je tu da ih kontroliše a tog čoveka kontrolišu najelitniji stručnjaci za pneumatike iz Mišelina . Zato uopšte nema veze gde se i na kojoj geografskoj lokaciji proizvode . Naravno , najelitniji program proizvode francuzi to je tačno ali proizvode i ostale fabrike po svetu pa tako i Tigar . To rade apsolutno sve firme u svetu koje su u stoprocentnom vlasnistvu firme koja ih je kupila .
Po tvome Mišelin proizvodi striktno Francuska , jelte ? Vidiš pošto je Mišelin kupio Tigar Tajers sada je to Mišelin a onog starog Tigra nema ni u mikronskom delu . Šta kaže gazda , to se proizvodi !
Znaš, brat mi radi u Tigru , pa znam mnogo više od prodavača guma i takozvanih stručnjaka i to iz prve ruke.
Nije mi jasno čemu potcenjivanje Tigra ? Što je iz Srbije ?
Ajde da kažem ovako iz druge ruke a info koji mnogo vredi a nigde ga nećete naći . Od 40 najboljih svetskih proizvođača pneumatika ,samo Tigrova guma ( nije bitno koja) je uz 7 auto pneumatika, izdržala test opterćenja do potpunog uništenja pneumatika .7 od 40 najboljih pneumatika na svetu ! Dakle pneumatici koji su duplo i troduplo skuplji od te Tigrice.
Evo jednog saveta . Neka kupi ko šta želi ali ako se dvoumite za Tigar gumu i nekog proizvođača na balkanu , ne pomišljajte da ih poredite ni u snovima. Tigar je svetlosnim godinama daleko ispred svih ovde , baš kao što je i Mišelin mnogo daleko od najboljih. Zato i jeste prva firma u svetu , bio i ostao.
Jednostavno iskustvo od 130 i nešto više godina Mišelina nešto znači.

Whatever

pre 1 godinu

Mali gradski auto stavio bf goodrich all season, druga godina odlicne i dalje, veliki auto na 5-6godina menjam oba seta, letnje dunlop, zimske hankook trenutno.

fensi_lik_vracar

pre 1 godinu

@@geometar Evo, ja cu da objasnim.
M+S ti ne znaci apsolutno nista. To ti je prakticno samo oblik sare. Zimske sposobnosti ti garantuje pahuljica.Pahuljica ti garantuje da guma ima najmanje 110% trakcije standardne all season gume.
All season ti je bila oznaka u USA i gume su bile blize letnjim, a onda su Evropljani napravili gumu blizu zimskoj i ona ti je bila kao all wheater. Sad ti je to sve slicno, a ima i jos oznaka tipa 4season, crossclimate, quatrac, clima control i sl. Pogledas testove, vidis da li ti treba vise zimska ili letnja i to je to.
(ucha, 19. jul 2022 22:03) M+S, Mud + Snow...

trt

pre 1 godinu

DOT i tekako igra ulogu.....kupio sam polovan auto u februaru i nove zimske tigar gume kod poznatog vulkanizera kod Ade. Par meseci posle auto bio mnogo tvrd, lose koci reko sigurno vesanje, paknovi... majstor podigao auto i na kraju poceo da vrti gume i nesto zagleda kaze znas koji ti je dot na gumama 2011...znaci nove gume kupljene u prodavnici stare 11 godina tvrde kao plastika, sam sam kriv. Kupio savu za sve sezone i kao drugi auto ali dot 2021....meni odgovara za grad i dva puta godisnje duzi put.

Geometar

pre 1 godinu

@Miloje:

Svaka cast na poznavanju materije.

Ja sam godinama radio kao insurance adjuster za ICBC pa poznajem ovu materiju vrlo dobro, sa teoretskog, prakticnog, i legalnog aspekta (za datu jurisdikciju).

Gume mogu dugo da stoje ako nisu izlozene UV zracenju, odnosno suncu. Godine startosti imaju smisla kada se guma koristi u saobracaju, gde je izlozena uticajima sredine.

Sto se oznaka tice, M+S guma je letnja guma sa sarama koje imaju dosta dobre karakteristike pri voznji u snegu i blatu. Primarna funkcija ovih guma je odvode vodu, sekundarna da imaju dobru trakciju na snegu.

AS gume su dosta napredovale, u celoj Kanadi (izuzev Kvebeka), USA, i Meksiku, All Season gume su legalne za voznju tokom cele godine.

Sa pozicije bezbednosti saobracaja, broj nesreca izazvanih 'pogresnim' gumama je zanemarljiv. Mnogo vise nezgoda potice od potrosenih guma.

Zimske gume su dobre samo za sneg. Po suvom (hladnom ili ne) losije koce, slabije upravljaju, trose gorivo, itd...). Po vlaznom kolovozu su veoma slabih performansi jer nedovoljno brzo odvode vodu.

Sa pojavom All Weather guma, stvari su bolje - to su zimske gume koje zbog dizajna sare i jos nekoliko trikova odlicno odvode vodu, koce i upravljaju, a po snegu imaju odlicnu trakciju.

Ne slusajte vulkanizere, oni su tu da prodaju robu i usluge.

meh

pre 1 godinu

Vozio sam jednom prilikom zimske gume leti. Kupio sam tada auto početkom septembra, bile zimske gume na njemu pa reko ajd da sad ne jurim letnje i onako još malo ima do zime, vozim po gradu kuća posao pa ću letnje na proleće. Svi razlozi su protiv toga! Strašno brzo se troše, dosta su bučne, kočenje katastrofa - cvile, pište, klizaju. Kočenje po mokrom je tek užas, još ako je masna farba od pešačkog - lete ko sanke i to sve u gradskoj vožnji stani/kreni malim brzinama. Ne kažem da ne može da se vozi, može al mora mnogo pažljivo da se vozi pogotovo na mokrom asfaltu. Suludo je kupiti nove zimske gume voziti i mučiti se u vožnji i na kraju ih uništiti potpuno za dve sezone. Bolje voziti letnje gume cele sezone, sneg ionako padne par puta u toku zime i tada ići prevozom/taksijem. Ko ima uslova i para najbolja opcija je set točkova sa zimskim gumama al to košta mnogo, idu tu i senzori pritiska u gumama kod novijih vozila, izađe baš dosta para. Ko nema novca i uslova da čuva dodatni set guma najbolje rešenje su all season gume.

Geometar

pre 1 godinu

Ma lako ću ja sa likovima koji svesno teraju zimske tokom cele godine. Veći problem su mi oni koji smatraju da je m+s univerzalni pneumatik.
(Levi ulaz, 19. jul 2022 16:53)

Hajde objasni nama nesvesnima:

1. U cemu je nedostatak 'All Season' guma?
2. Koja je baza za 'M+S' gume i sta oznka predstavlja?
3. I sta je 'All Weather' guma? Na cemu se zasniva?

Stojan Mutikaša

pre 1 godinu

Zimska guma je predvidjena do nekih 7 stepeni.Voznja na velikim letnjim temperaturama nju ispeče da ona viœe nema te performanse i više se troši.Kao što ne postoji jakna all sezone tako ni guma.

Profa

pre 1 godinu

@ U zavisnosti od temperature i istrošenosti guma, put kočenja od 100 km/h do nule može biti duži i do 16 metara. @

Zimske gume na bilo kojoj temperaturi ,uvek i u svakoj prilici , koče bolje, jer bolje i prianjaju za tlo . Dakle ova vaša tvrdnja nije tačna !

Da li treba da ih vozite leti ? NE !

Baš zbog boljeg prianjanja zimske gume imaju duplo veće trenje pa samim tim vazduh u samom pneumatiku vrši pritisak na već postojeći pritisak . Usled takvog povećanog pritiska, pneumatik može da pukne i da nedao Bog izazovete nesreću.

Da li se pneumatik oštećuje ? DA !

Pneumatik oštećuje gornji gazni sloj , pa tako zimske gume koje svoju funkciju usled normalne vožnje mogu sigurnosno da obavljaju 5 godina (8 godina je rok obavezne zamene vozili ili ne ) a njihovom upotrebom leti skraćujete im rok za godinu do dve, dakle na 3 godine .

ucha

pre 1 godinu

@fensi lik vracar Ja objasnjavam sustinu, a ti prevodis oznaku.
Za oznaku M+S ne postoji standard, proizvodjac je moze staviti na bilo koju gumu, pa cak i letnju.Napisah i da, u sustini, ta oznaka ukazuje na geometriju sare koja lici na zimsku i nista vise.
Simbol pahuljice je standardizovan i to u USA , za dokone - ASTM E1136-14, i guma mora ispuniti odredjene zahteve da bi simbol mogao stajati na njoj.

ZokiZoki

pre 1 godinu

Sinko vozim +50 godina i mnogo puta me je to što zagledam spasilo u kritičnim situacijama...
Verovatno i od takvih kao što si ti. Koji ne znaju koja im čarapa ide na koju nogu, a kamoli nešto o gumama, ili kočnicama i sličnim urdjajima u vozilu. Ti sedneš u Bgd na 100 km i do Soluna mu ga daješ 90-100... I svi koju te pretiču opasno te nerviraju... samoubice...
(Miloje, 20. jul 2022 00:36)


Sinko, bilo koja čarapa ide na bilo koju nogu. Ako se tako razumeš i u vožnju - katastrofa u najavi...

NS oldtajmer

pre 1 godinu

# ex bankar
....sta reci !!! ... na verovatno "ozbiljan" auto sa motorom od 200 ks stavljas gume II i III klase ???... sta reci ?! .... mani price tipa "Tigar je Michelin", jer da jeste, na boku gume bi pisalo "Michelin", a ne "Tigar". I jos da te pitam: da li mozda vozis BMW serije 5 NA GAS ??

Miloje

pre 1 godinu

Bolje dobra zimska guma leti nego ćelosteri letnji dot 2015 sto se voze kod nas realno.
(masinista, 19. jul 2022 15:21)

Za informaciji o tom famoznom DOT-u. To je američka oznaka, tj. standard njihove agencije za sve i svašta. Kvalitetna guma može da stoji i deset godina u skladištu i da se potom bezbedno vozi sa njima. Pogledajte trke u Gudvudu raznih kategorija starih modela i svi voze na autentičnim, originalni gumama... Uglavnom su Mišlenove, ili Fajerstonke.
Gume samo ne trpe previsoke temperature i neodgovarajući pritisak. I normalno, da nisu potrošene.
U Monte Karlu na raznim manifestacijama, takodje. Od F1 do prastarih Formula, na kojima su vozili još Džimi Klark, Džek Brebem, Stirling Mos... auti koji su postizali brzine iznad 300 km/h!

Drajver

pre 1 godinu

https://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=2187066#k39717432

Nije ok, te zimske su neupotrebljive sledece zime. Jeftinije je kupiti najjeftinije letnje, bezbednije i jeftinije. Ili onda na all season, ima ih sada svih cenovnih rangova.

A ovaj sto trvdi da je ustedeo tako sto ne menja gume... Gume treba balansirati bar jednom godisnje, takodje i centrirati trap.

ex bankar

pre 1 godinu

Ja moram da priznam da sam na autu od 200ks iz lenjosti poceo da ostavljam zimske gume leti, I to u nemačkoj.
Prvo tigar sad Sava.
I ne znam sta da vam kažem ja neke probleme poput, habanja, buke, lošeg upravljanja ne osećam... Ili sam se navikao na druge performanse i ponašanje auta pa ne primećujem. Redovno vozim 160-190 na Autobahn bez problema. Verovatno daleko bilo da je neka dramatična situacija da ima razlike al ne znam...

genijalac

pre 1 godinu

meni su prednje zimske zavrsile sa ovom zimom pa sam ih ostavio jos nisam zureo sa zamenom. posle dva meseca gume su bukvalno iskidane a imale su minimum jos 4mm visine, tako da zimske su za zimu po vrucem vremenu gube svojstvo i kvalitet. inace skupe pirelli sottozero run flat,nisu ni stare.

Miloje

pre 1 godinu

Miloje i Lauda autenticni srpski domacini
setas blejis a zagledas ko koje gume vozi
pa cak i na letovanju
nezaobilazne teme nasih ljudi na grckim plazama: koje gume,

Sinko vozim +50 godina i mnogo puta me je to što zagledam spasilo u kritičnim situacijama...
Verovatno i od takvih kao što si ti. Koji ne znaju koja im čarapa ide na koju nogu, a kamoli nešto o gumama, ili kočnicama i sličnim urdjajima u vozilu. Ti sedneš u Bgd na 100 km i do Soluna mu ga daješ 90-100... I svi koju te pretiču opasno te nerviraju... samoubice...

meh

pre 1 godinu

...Kočenje po mokrom je tek užas, još ako je masna farba od pešačkog - lete ko sanke i to sve u gradskoj vožnji stani/kreni malim brzinama...

Lik ladno napisa da zimske gume koje su projektovane da ne proklizaju na klizavom terenu - klizaju??? Pa jbt, kako bi tek proklizale letnje? Razumem da se brže troše i da sam pojam zimska guma znači da nije letnja, ali zašto izmišlja?
(ZokiZoki, 20. jul 2022 13:44)
Moje lično iskustvo sam opisao, zašto bih lagao, mnogo lošije koče i lošije se ponašaju u svim uslovima leti. Nađoh i test na youtube rađen u jednoj emisiji, da ne reklamiram kojoj... Za uslove mokrog asfalta tamo kažu da zimske gume nemaju tako izraženu šaru za odvođenje vode kao letnje i izmerili su duži zaustavni put. Neki drugi testovi guma napominju da zimske gume vožene leti gube svojstva, "ispeku se" i nisu dobre za vožnju u narednoj zimskoj sezoni, i postaju sve gore i gore... Nek vozi ko šta hoće, al ako izuzmemo sve ostalo, sa ekonomske tačke gledišta najskupja varijanta je voziti zimske gume cele sezone. All season gume su neznatno skuplje od zimskih i letnjih i mnogo su bolje rešenje.

RS

pre 1 godinu

3 godine sam ostavio zimske gume leti, išao na more, predjem sa njima više od 20.000 km leti i nikakav problem osim veće potrošnje guma nisam primetio. U glavnom kada vidim da im je ostala možda sledeća zimska sezona, ostavim je leti na autu i kupim nove za sledeću zimu. Sama zamena letnjih na zimske košta skoro kao jedna cela nova guma.

SS

pre 1 godinu

Ma lako ću ja sa likovima koji svesno teraju zimske tokom cele godine. Veći problem su mi oni koji smatraju da je m+s univerzalni pneumatik.
(Levi ulaz, 19. jul 2022 16:53)

Pa i jeste, više nego dovoljna, nego ti ne znaš... Vozim Bridgestone Weather Control A005 (255/35 R19 96Y) na A5 2018. godište. Prolazio zimi tamo gde su krševi poput tvog šlajfali, a ni sad na 40 nemam problema. Michelin CrossClimate 2 je isto odličan ;)

ZokiZoki

pre 1 godinu

...Kočenje po mokrom je tek užas, još ako je masna farba od pešačkog - lete ko sanke i to sve u gradskoj vožnji stani/kreni malim brzinama...

Lik ladno napisa da zimske gume koje su projektovane da ne proklizaju na klizavom terenu - klizaju??? Pa jbt, kako bi tek proklizale letnje? Razumem da se brže troše i da sam pojam zimska guma znači da nije letnja, ali zašto izmišlja?

dzimi

pre 1 godinu

stavio nove zimske tigrice i presao sa njima 60 k, i leti i zimi. u proseku oko 15000 km godišnje. jedino sam redovno okretao napred - nazad da bi se trošile ravnomerno.

imao sam dva problema tj dva proklizavanja u toku leta, ali zbog prevelike brzine u krivini. srećom bez posledica.

slažem se da nisu za leto, ali zapravo sve zavisi od kilometraže i načina vožnje bar što se mene tiče.

sad već merkam nove, sve četiri. mislim da ću ići na "all season". svaka preporuka je dobrodošla.

ex bankar

pre 1 godinu

Ja moram da priznam da sam na autu od 200ks iz lenjosti poceo da ostavljam zimske gume leti, I to u nemačkoj.
Prvo tigar sad Sava.
I ne znam sta da vam kažem ja neke probleme poput, habanja, buke, lošeg upravljanja ne osećam... Ili sam se navikao na druge performanse i ponašanje auta pa ne primećujem. Redovno vozim 160-190 na Autobahn bez problema. Verovatno daleko bilo da je neka dramatična situacija da ima razlike al ne znam...

Miloje

pre 1 godinu

Bolje dobra zimska guma leti nego ćelosteri letnji dot 2015 sto se voze kod nas realno.
(masinista, 19. jul 2022 15:21)

Za informaciji o tom famoznom DOT-u. To je američka oznaka, tj. standard njihove agencije za sve i svašta. Kvalitetna guma može da stoji i deset godina u skladištu i da se potom bezbedno vozi sa njima. Pogledajte trke u Gudvudu raznih kategorija starih modela i svi voze na autentičnim, originalni gumama... Uglavnom su Mišlenove, ili Fajerstonke.
Gume samo ne trpe previsoke temperature i neodgovarajući pritisak. I normalno, da nisu potrošene.
U Monte Karlu na raznim manifestacijama, takodje. Od F1 do prastarih Formula, na kojima su vozili još Džimi Klark, Džek Brebem, Stirling Mos... auti koji su postizali brzine iznad 300 km/h!

SS

pre 1 godinu

Ma lako ću ja sa likovima koji svesno teraju zimske tokom cele godine. Veći problem su mi oni koji smatraju da je m+s univerzalni pneumatik.
(Levi ulaz, 19. jul 2022 16:53)

Pa i jeste, više nego dovoljna, nego ti ne znaš... Vozim Bridgestone Weather Control A005 (255/35 R19 96Y) na A5 2018. godište. Prolazio zimi tamo gde su krševi poput tvog šlajfali, a ni sad na 40 nemam problema. Michelin CrossClimate 2 je isto odličan ;)

Levi ulaz

pre 1 godinu

Ma lako ću ja sa likovima koji svesno teraju zimske tokom cele godine. Veći problem su mi oni koji smatraju da je m+s univerzalni pneumatik.

Geometar

pre 1 godinu

Ma lako ću ja sa likovima koji svesno teraju zimske tokom cele godine. Veći problem su mi oni koji smatraju da je m+s univerzalni pneumatik.
(Levi ulaz, 19. jul 2022 16:53)

Hajde objasni nama nesvesnima:

1. U cemu je nedostatak 'All Season' guma?
2. Koja je baza za 'M+S' gume i sta oznka predstavlja?
3. I sta je 'All Weather' guma? Na cemu se zasniva?

Profa

pre 1 godinu

@ mani price tipa "Tigar je Michelin", jer da jeste, na boku gume bi pisalo "Michelin", a ne "Tigar". @

Brate ,Tigar jeste Mišelin a Mišelin ima 120 000 radnika po celom svetu . Nisi svestan koliko nisi u pravu za ovo na boku gume.
Međjutim ti treba da znaš i da mašine prave gume , čovek je tu da ih kontroliše a tog čoveka kontrolišu najelitniji stručnjaci za pneumatike iz Mišelina . Zato uopšte nema veze gde se i na kojoj geografskoj lokaciji proizvode . Naravno , najelitniji program proizvode francuzi to je tačno ali proizvode i ostale fabrike po svetu pa tako i Tigar . To rade apsolutno sve firme u svetu koje su u stoprocentnom vlasnistvu firme koja ih je kupila .
Po tvome Mišelin proizvodi striktno Francuska , jelte ? Vidiš pošto je Mišelin kupio Tigar Tajers sada je to Mišelin a onog starog Tigra nema ni u mikronskom delu . Šta kaže gazda , to se proizvodi !
Znaš, brat mi radi u Tigru , pa znam mnogo više od prodavača guma i takozvanih stručnjaka i to iz prve ruke.
Nije mi jasno čemu potcenjivanje Tigra ? Što je iz Srbije ?
Ajde da kažem ovako iz druge ruke a info koji mnogo vredi a nigde ga nećete naći . Od 40 najboljih svetskih proizvođača pneumatika ,samo Tigrova guma ( nije bitno koja) je uz 7 auto pneumatika, izdržala test opterćenja do potpunog uništenja pneumatika .7 od 40 najboljih pneumatika na svetu ! Dakle pneumatici koji su duplo i troduplo skuplji od te Tigrice.
Evo jednog saveta . Neka kupi ko šta želi ali ako se dvoumite za Tigar gumu i nekog proizvođača na balkanu , ne pomišljajte da ih poredite ni u snovima. Tigar je svetlosnim godinama daleko ispred svih ovde , baš kao što je i Mišelin mnogo daleko od najboljih. Zato i jeste prva firma u svetu , bio i ostao.
Jednostavno iskustvo od 130 i nešto više godina Mišelina nešto znači.

Miloje

pre 1 godinu

Koliko samo skupocenih automobila gledam ovih tropskih dana sa zimskim gumama... Pa stvarno, ljudi pare imaju, al pamet nemaju... Pa guma može da zapali auto ako se pregreje i pukne... Dali po 50,60 hiljada evra za mercedes, audije, BMW-e, a mnogo im 600, 700 evra za dobre gume za tri, četiri godine...

Lauda

pre 1 godinu

Evo me u Grčkoj, 35+c, maltene svaki drugi auto iz Srbije sa zimskim gumama. Pasat, audi, bmw, pežo itd, noviji automobili. Pitam jednog našeg lika na plaži, iz Inđije, parkirao mečku C klase sa ofucanim zimskim gumama maltene na ležaljkama, zašto vozi zimske gume, a on meni brate, nema se love, a ljušti peto pivo od 5€ na plaži, zajedno sa familijom sigurno dao 100€ taj dan, a nema za gume, i još vozi familiju, koji bolid u glavi..

Profa

pre 1 godinu

@ U zavisnosti od temperature i istrošenosti guma, put kočenja od 100 km/h do nule može biti duži i do 16 metara. @

Zimske gume na bilo kojoj temperaturi ,uvek i u svakoj prilici , koče bolje, jer bolje i prianjaju za tlo . Dakle ova vaša tvrdnja nije tačna !

Da li treba da ih vozite leti ? NE !

Baš zbog boljeg prianjanja zimske gume imaju duplo veće trenje pa samim tim vazduh u samom pneumatiku vrši pritisak na već postojeći pritisak . Usled takvog povećanog pritiska, pneumatik može da pukne i da nedao Bog izazovete nesreću.

Da li se pneumatik oštećuje ? DA !

Pneumatik oštećuje gornji gazni sloj , pa tako zimske gume koje svoju funkciju usled normalne vožnje mogu sigurnosno da obavljaju 5 godina (8 godina je rok obavezne zamene vozili ili ne ) a njihovom upotrebom leti skraćujete im rok za godinu do dve, dakle na 3 godine .

tech

pre 1 godinu

Miloje i Lauda autenticni srpski domacini
setas blejis a zagledas ko koje gume vozi
pa cak i na letovanju
nezaobilazne teme nasih ljudi na grckim plazama: koje gume, koliko plina je potrosio ili npr. koliko ga je kostala pvc stolarija...

ZokiZoki

pre 1 godinu

Sinko vozim +50 godina i mnogo puta me je to što zagledam spasilo u kritičnim situacijama...
Verovatno i od takvih kao što si ti. Koji ne znaju koja im čarapa ide na koju nogu, a kamoli nešto o gumama, ili kočnicama i sličnim urdjajima u vozilu. Ti sedneš u Bgd na 100 km i do Soluna mu ga daješ 90-100... I svi koju te pretiču opasno te nerviraju... samoubice...
(Miloje, 20. jul 2022 00:36)


Sinko, bilo koja čarapa ide na bilo koju nogu. Ako se tako razumeš i u vožnju - katastrofa u najavi...

Stojan Mutikaša

pre 1 godinu

Zimska guma je predvidjena do nekih 7 stepeni.Voznja na velikim letnjim temperaturama nju ispeče da ona viœe nema te performanse i više se troši.Kao što ne postoji jakna all sezone tako ni guma.

Miloje

pre 1 godinu

Miloje i Lauda autenticni srpski domacini
setas blejis a zagledas ko koje gume vozi
pa cak i na letovanju
nezaobilazne teme nasih ljudi na grckim plazama: koje gume,

Sinko vozim +50 godina i mnogo puta me je to što zagledam spasilo u kritičnim situacijama...
Verovatno i od takvih kao što si ti. Koji ne znaju koja im čarapa ide na koju nogu, a kamoli nešto o gumama, ili kočnicama i sličnim urdjajima u vozilu. Ti sedneš u Bgd na 100 km i do Soluna mu ga daješ 90-100... I svi koju te pretiču opasno te nerviraju... samoubice...

DC

pre 1 godinu

Obicno se cuje taj dobro poznati izgovor da se nema para za dva seta guma, pa se eto zimske voze leti, a upravo je to veliko bacanje para i lazna usteda jer se zimske gume daleko brze habaju po visokoj temperaturi. Ko nema para, vozi auto od recimo nekih 3,000 evra ili mozda jos jeftiniji, najisplativije resenje je: kupi drugi set celicnih felni, mozes ih za sitne novce naci na raznim otpadima i stavi na njih nove zimske gume, Tigar ili bilo koje druge koje mozes da priustis. Tako mozes sam da menjas kompletne tockove 2 puta godisnje i da si uvek na ispravnim gumama, odn leti na letnjim a zimi na zimskim. I tada ce ti ta dva seta guma daleko duze trajati nego da vozis samo zimske par godina u kontinuetu pa da ih menjas opet sa zimskim. Ukoliko ne prelazis veliku kilometrazu, ne vozis neki veci, tezi, jaci auto, onda stavi najbolje all-seazon gume koje mozes da priustis i nema brige.

kognitivna disonanca

pre 1 godinu

@sumadinac:

Automobil nikada nigde nije bio socijalna kategorija, a bezbednost saobraćaja je uvek bila prioritet! Povrh toga, nove zimske gume se, pri vožnji leti, izdeformišu do neupotrebljivosti za samo jednu sezonu. Tako da taj izgovor za glupost, tipa "nemam para", nikako ne stoji.

Boris

pre 1 godinu

Meni Tigar All seasion ne da vrsi posao nego sam prezadovoljan. Imao Hankok Icept zimske pre i tiše su nego Hankok, razlike u svakodnevnoj voznji ne mogu da primetim. Koliko sam davao vulkanizerima dva puta godisnje za zamenu guma sad za taj novac nakon par godina kupim 4 nove all seasion. Inace ko malo vozi nema potrebe da menja zimske.

RS

pre 1 godinu

3 godine sam ostavio zimske gume leti, išao na more, predjem sa njima više od 20.000 km leti i nikakav problem osim veće potrošnje guma nisam primetio. U glavnom kada vidim da im je ostala možda sledeća zimska sezona, ostavim je leti na autu i kupim nove za sledeću zimu. Sama zamena letnjih na zimske košta skoro kao jedna cela nova guma.

Radijator

pre 1 godinu

Isprobao sam... za po gradu je ok. Malo su glasne, ali u gradu je ionako buka. Na dužem putu se oseti razlika.. kao da počnu da gube stabilnost posle par sati vožnje. Generalno...ko nema love i vozi lagano, nije neki problem. Ima i precih stvari... ali ko vozi jači auto i zustrije, valjalo bi da razmisli ipak o 2 seta guma.

lik koji svesno tera zimske gume leti

pre 1 godinu

Nije zabranjeno leti voziti zimske, duži je trag kočenja ali držim odstojanje, ne vozim preko ograničenja brzine, prelazim godišnje manje od 10 000 , zašto bih davao novac vulkanizerima za menjanje guma i kupovao 2 para kad ih ionako menjam na 4-5 godina . Razmišljao sam da kupim drugi komplet sa felnama za zimu ali kada sam video koliko koštaju kompleti sa senzorima za pritisak odustao sam. Sada razmišljam da li da kupim all season jer su zime sve blaže a i ne živim u planinskom području, vozio sam uvek Piroćanke Wintera ali mi najnoviji dizajn više liči na tenkovsku gusenicu nego na šaru na pneumatiku pa tražim neko drugo rešenje.

ZokiZoki

pre 1 godinu

...Kočenje po mokrom je tek užas, još ako je masna farba od pešačkog - lete ko sanke i to sve u gradskoj vožnji stani/kreni malim brzinama...

Lik ladno napisa da zimske gume koje su projektovane da ne proklizaju na klizavom terenu - klizaju??? Pa jbt, kako bi tek proklizale letnje? Razumem da se brže troše i da sam pojam zimska guma znači da nije letnja, ali zašto izmišlja?

NS oldtajmer

pre 1 godinu

# ex bankar
....sta reci !!! ... na verovatno "ozbiljan" auto sa motorom od 200 ks stavljas gume II i III klase ???... sta reci ?! .... mani price tipa "Tigar je Michelin", jer da jeste, na boku gume bi pisalo "Michelin", a ne "Tigar". I jos da te pitam: da li mozda vozis BMW serije 5 NA GAS ??

realno

pre 1 godinu

ko prelazi godisnje manje od 10 k kilometara, aposlutno nema potrebe da menja gume, svake 3- 4 godine kupis set novih univerzalnih guma, jesu losije malo za leto od letnjih ili zimi od zimskih ali itekako rade posao, narocito kod nas gde su zime blage sa vrlo malo snega u trajanju od 7 dana, leti performance se primete na kolima od 200+ ks , ovi ispod samo lupetaju, eto i to sam vam resio, i da, na dugotrajnost guma u 90% slucajeva utice pritisak u njima, ne njen sastav, naduvajte gume pre nego sto mislite da je razlog sastav gume..

Djorke

pre 1 godinu

Isto kao i letnja guma zimi - sve je ok dok ti bas ne zatreba, a onda se pokajes sto si benavio.

Barem danas postoje all season opcije tako da nema vise opravdanja “mrzi me da menjam”, “necu dva para”, “ne stizem” … Kupi dobre all season, pomiri se sa time da je u pitanju kompromis i “uzivaj”. Imao sam kratko vreme iskustvo sa Tigar All Season, dakle budzet varijanta u svakom smislu, cak i to vrsi posao, a kamoli da uzmes neku srednju klasu.

Drajver

pre 1 godinu

https://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=2187066#k39717432

Nije ok, te zimske su neupotrebljive sledece zime. Jeftinije je kupiti najjeftinije letnje, bezbednije i jeftinije. Ili onda na all season, ima ih sada svih cenovnih rangova.

A ovaj sto trvdi da je ustedeo tako sto ne menja gume... Gume treba balansirati bar jednom godisnje, takodje i centrirati trap.

meh

pre 1 godinu

Vozio sam jednom prilikom zimske gume leti. Kupio sam tada auto početkom septembra, bile zimske gume na njemu pa reko ajd da sad ne jurim letnje i onako još malo ima do zime, vozim po gradu kuća posao pa ću letnje na proleće. Svi razlozi su protiv toga! Strašno brzo se troše, dosta su bučne, kočenje katastrofa - cvile, pište, klizaju. Kočenje po mokrom je tek užas, još ako je masna farba od pešačkog - lete ko sanke i to sve u gradskoj vožnji stani/kreni malim brzinama. Ne kažem da ne može da se vozi, može al mora mnogo pažljivo da se vozi pogotovo na mokrom asfaltu. Suludo je kupiti nove zimske gume voziti i mučiti se u vožnji i na kraju ih uništiti potpuno za dve sezone. Bolje voziti letnje gume cele sezone, sneg ionako padne par puta u toku zime i tada ići prevozom/taksijem. Ko ima uslova i para najbolja opcija je set točkova sa zimskim gumama al to košta mnogo, idu tu i senzori pritiska u gumama kod novijih vozila, izađe baš dosta para. Ko nema novca i uslova da čuva dodatni set guma najbolje rešenje su all season gume.

genijalac

pre 1 godinu

meni su prednje zimske zavrsile sa ovom zimom pa sam ih ostavio jos nisam zureo sa zamenom. posle dva meseca gume su bukvalno iskidane a imale su minimum jos 4mm visine, tako da zimske su za zimu po vrucem vremenu gube svojstvo i kvalitet. inace skupe pirelli sottozero run flat,nisu ni stare.

haralampije

pre 1 godinu

Samo da dodam, pored silnih mudrijaša ovde: vozim leti letnje, zimi zimske gume. Uvek prvu klasu, nikada najskuplje. Platin zamenu i balansiranje koliko košta i ne razmišljam više o tome.
Pozdrav svim razumnim ljudima, koji razum čuvaju za stvari bitnije od guma.

Vukašin

pre 1 godinu

Zimska Goodyear, letnja Continental. Vozim dobar auto i ne štedim na tome. I kad sam vozio krš od auta, ranije, uvek sam imao zimske i letnje gume, doduše nižeg cenovnog ranga i kvaliteta.
Kao što sad nosim papuče i platnene patike, a zimi ću nositi čizme i cipele. As simple as that.

dzimi

pre 1 godinu

stavio nove zimske tigrice i presao sa njima 60 k, i leti i zimi. u proseku oko 15000 km godišnje. jedino sam redovno okretao napred - nazad da bi se trošile ravnomerno.

imao sam dva problema tj dva proklizavanja u toku leta, ali zbog prevelike brzine u krivini. srećom bez posledica.

slažem se da nisu za leto, ali zapravo sve zavisi od kilometraže i načina vožnje bar što se mene tiče.

sad već merkam nove, sve četiri. mislim da ću ići na "all season". svaka preporuka je dobrodošla.

fensi_lik_vracar

pre 1 godinu

Bolje dobra zimska guma leti nego ćelosteri letnji dot 2015 sto se voze kod nas realno.
(masinista, 19. jul 2022 15:21)

Za informaciji o tom famoznom DOT-u. To je američka oznaka, tj. standard njihove agencije za sve i svašta. Kvalitetna guma može da stoji i deset godina u skladištu i da se potom bezbedno vozi sa njima. Pogledajte trke u Gudvudu raznih kategorija starih modela i svi voze na autentičnim, originalni gumama... Uglavnom su Mišlenove, ili Fajerstonke.
Gume samo ne trpe previsoke temperature i neodgovarajući pritisak. I normalno, da nisu potrošene.
U Monte Karlu na raznim manifestacijama, takodje. Od F1 do prastarih Formula, na kojima su vozili još Džimi Klark, Džek Brebem, Stirling Mos... auti koji su postizali brzine iznad 300 km/h!
(Miloje, 19. jul 2022 22:30) jel realno si ovo napisao? Aposlutno ni jedna rec nije istina. strasno

ucha

pre 1 godinu

@geometar Evo, ja cu da objasnim.
M+S ti ne znaci apsolutno nista. To ti je prakticno samo oblik sare. Zimske sposobnosti ti garantuje pahuljica.Pahuljica ti garantuje da guma ima najmanje 110% trakcije standardne all season gume.
All season ti je bila oznaka u USA i gume su bile blize letnjim, a onda su Evropljani napravili gumu blizu zimskoj i ona ti je bila kao all wheater. Sad ti je to sve slicno, a ima i jos oznaka tipa 4season, crossclimate, quatrac, clima control i sl. Pogledas testove, vidis da li ti treba vise zimska ili letnja i to je to.

Ima se može se

pre 1 godinu

Čemu ta prepucavanja. Najlakše rešenje je da kupiš jedan auto sa zimskim gumama i isti taj auto sa letnjim. Pa onda u zavisnosti od vremena biraš koji voziš.
P.S. Najbolje je da budu različite boje da se slučajno ne zajebete.

ucha

pre 1 godinu

@fensi lik vracar Ja objasnjavam sustinu, a ti prevodis oznaku.
Za oznaku M+S ne postoji standard, proizvodjac je moze staviti na bilo koju gumu, pa cak i letnju.Napisah i da, u sustini, ta oznaka ukazuje na geometriju sare koja lici na zimsku i nista vise.
Simbol pahuljice je standardizovan i to u USA , za dokone - ASTM E1136-14, i guma mora ispuniti odredjene zahteve da bi simbol mogao stajati na njoj.

trt

pre 1 godinu

DOT i tekako igra ulogu.....kupio sam polovan auto u februaru i nove zimske tigar gume kod poznatog vulkanizera kod Ade. Par meseci posle auto bio mnogo tvrd, lose koci reko sigurno vesanje, paknovi... majstor podigao auto i na kraju poceo da vrti gume i nesto zagleda kaze znas koji ti je dot na gumama 2011...znaci nove gume kupljene u prodavnici stare 11 godina tvrde kao plastika, sam sam kriv. Kupio savu za sve sezone i kao drugi auto ali dot 2021....meni odgovara za grad i dva puta godisnje duzi put.

Whatever

pre 1 godinu

Mali gradski auto stavio bf goodrich all season, druga godina odlicne i dalje, veliki auto na 5-6godina menjam oba seta, letnje dunlop, zimske hankook trenutno.

fensi_lik_vracar

pre 1 godinu

@@geometar Evo, ja cu da objasnim.
M+S ti ne znaci apsolutno nista. To ti je prakticno samo oblik sare. Zimske sposobnosti ti garantuje pahuljica.Pahuljica ti garantuje da guma ima najmanje 110% trakcije standardne all season gume.
All season ti je bila oznaka u USA i gume su bile blize letnjim, a onda su Evropljani napravili gumu blizu zimskoj i ona ti je bila kao all wheater. Sad ti je to sve slicno, a ima i jos oznaka tipa 4season, crossclimate, quatrac, clima control i sl. Pogledas testove, vidis da li ti treba vise zimska ili letnja i to je to.
(ucha, 19. jul 2022 22:03) M+S, Mud + Snow...

Levi ulaz

pre 1 godinu

SS
i ti si neljubazan ali ajde da se izdivanimo.
Univerzalni pneumatik mi je odlično rešenje jer sam Vojvodjanin. Najviše mi odgovara Michelin crossclimate jer je više letnja nego zimska, za razliku od ostalih proizvodjača koji više forsiraju zimske sposobnosti.Moj komentar se odnosio na ljude koji misle da je m+s oznaka za univerzalni pneumatik. Blato i sneg nije oznaka za univrzalni pneumatik. Moraš imati natpis sve sezone ili nacrtane oznake za 4 godišnja doba. Inače, A5 koji voziš je predivan auto, posebno kupe. Šteta što si nekulturan ali to verovatno ide uz takav auto.

Propeta konjina

pre 1 godinu

Zimske gume u određenom temperaturnom opsegu (~15°C) imaju divnu osobinu da kontrolisano puštaju u krivinama. Limit im je lako napipati. To znači da je moguće da kontrolisano proklizavaju uz lepu škripu. Nije moguća max brzina po uzbrdicama, ali zabava je tu.
Sve gume klizaju nakon dugo očekivane kiše. Tu spasa (mala brzina, letnja guma, skupa letnja guma) nikada nije bilo, pogotovo ako se nagazi centralna linija pred krivinom.
Zimske mogu da se voze i leti, ali zaista - sa svakim kmh više rizici kočenja i proklizavanja eksponencijalno se propinju do nebeskih vrata

meh

pre 1 godinu

...Kočenje po mokrom je tek užas, još ako je masna farba od pešačkog - lete ko sanke i to sve u gradskoj vožnji stani/kreni malim brzinama...

Lik ladno napisa da zimske gume koje su projektovane da ne proklizaju na klizavom terenu - klizaju??? Pa jbt, kako bi tek proklizale letnje? Razumem da se brže troše i da sam pojam zimska guma znači da nije letnja, ali zašto izmišlja?
(ZokiZoki, 20. jul 2022 13:44)
Moje lično iskustvo sam opisao, zašto bih lagao, mnogo lošije koče i lošije se ponašaju u svim uslovima leti. Nađoh i test na youtube rađen u jednoj emisiji, da ne reklamiram kojoj... Za uslove mokrog asfalta tamo kažu da zimske gume nemaju tako izraženu šaru za odvođenje vode kao letnje i izmerili su duži zaustavni put. Neki drugi testovi guma napominju da zimske gume vožene leti gube svojstva, "ispeku se" i nisu dobre za vožnju u narednoj zimskoj sezoni, i postaju sve gore i gore... Nek vozi ko šta hoće, al ako izuzmemo sve ostalo, sa ekonomske tačke gledišta najskupja varijanta je voziti zimske gume cele sezone. All season gume su neznatno skuplje od zimskih i letnjih i mnogo su bolje rešenje.

Geometar

pre 1 godinu

@Miloje:

Svaka cast na poznavanju materije.

Ja sam godinama radio kao insurance adjuster za ICBC pa poznajem ovu materiju vrlo dobro, sa teoretskog, prakticnog, i legalnog aspekta (za datu jurisdikciju).

Gume mogu dugo da stoje ako nisu izlozene UV zracenju, odnosno suncu. Godine startosti imaju smisla kada se guma koristi u saobracaju, gde je izlozena uticajima sredine.

Sto se oznaka tice, M+S guma je letnja guma sa sarama koje imaju dosta dobre karakteristike pri voznji u snegu i blatu. Primarna funkcija ovih guma je odvode vodu, sekundarna da imaju dobru trakciju na snegu.

AS gume su dosta napredovale, u celoj Kanadi (izuzev Kvebeka), USA, i Meksiku, All Season gume su legalne za voznju tokom cele godine.

Sa pozicije bezbednosti saobracaja, broj nesreca izazvanih 'pogresnim' gumama je zanemarljiv. Mnogo vise nezgoda potice od potrosenih guma.

Zimske gume su dobre samo za sneg. Po suvom (hladnom ili ne) losije koce, slabije upravljaju, trose gorivo, itd...). Po vlaznom kolovozu su veoma slabih performansi jer nedovoljno brzo odvode vodu.

Sa pojavom All Weather guma, stvari su bolje - to su zimske gume koje zbog dizajna sare i jos nekoliko trikova odlicno odvode vodu, koce i upravljaju, a po snegu imaju odlicnu trakciju.

Ne slusajte vulkanizere, oni su tu da prodaju robu i usluge.