Novi Suzuki Jimny razočarao na testu bezbednosti VIDEO

EuroNCAP ispitivao je bezbednosne karakteristike četiri nova modela na evropskom tržištu, a jedino je mali japanski terenac ocenjen sa nezadovoljavajuće 3 zvezdice.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 20.09.2018.

08:51

Novi Suzuki Jimny razočarao na testu bezbednosti VIDEO
Suzuki Jimny (EuroNCAP)

Testovi koje sprovodi ova nezavisna organizacija sa sedištem u Briselu iz godine u godinu sve su rigorozniji, a dodatno su pooštreni u 2018.

Sada se prilikom testiranja još više pažnje posvećuje učinkovitosti elektronskih sistema asistencije, a osim bezbednosti pešaka, ocenjuje se i bezbednost ostalih ranjivih grupa učesnika u saobraćaju, poput biciklista.

Ovog puta EuroNCAP je ispitivao koliko su prema novim, strožim kriterijumima bezbedni Audi A6, Volkswagen Touareg, Ford Tourneo Connect i Suzuki Jimny.
Audi A6 (EuroNCAP)
Najbolje su ocenjena dva modela iz VW grupacije, novi Audi A6 i poslednja generacija SUV-a Touareg – oba vozila dobila su 5 EuroNCAP zvezdica, odnosno najvišu ocenu.

Testirani A6 bio je dizelaš sa oznakom 40 TDI Sportline. Ovaj automobil zabeležio je skor 93% u oblasti bezbednosti odraslih putnika, 85% za bezbednosti dece putnika, 81% na polju zaštite ranjivih kategorija učesnika u saobraćaju (pešaka, biciklista...) i 76% za bezbednosne sisteme asistencije vozaču.

Na EuroNCAP testu bio je i VW Touareg 3.0 TDI Elegance, a ocenjen je sa 89% za bezbednost odraslih, 86% za zaštitu dece putnika u vozilu i 72% za oblast bezbednosti pešaka i biciklista, dok su mu elektronski sistemi asistencije doneli 81%.
VW Touareg (EuroNCAP)
Ford Tourneo Connect koji se našao na najnovijem testu je unapređena varijanta modela koji je lansiran 2014. Ovog puta testiran je model sa 1.5 dizel motorom u Titanium verziji i sa produženim međuosovinskim rastojanjem.

Tourneo Connect je zabeležio sledeći rezultat: bezbednost odraslih 92%, bezbednost dece 79%, zaštita pešaka i biciklista 65% i sistemi asistencije 75%. To je bilo dovoljno za 4 EuroNCAP zvezdice.

Najslabiji rezultat na ispitivanju imao je novi Suzuki Jimny – samo 3 zvezdice, zbog nedostataka u pogledu zaštite odraslih putnika uočenih na "kreš" testu, ali i usled nezadovoljavajućih elektronskih sistema asistencije vozaču.

Testirana verzija je 1.5 GLX a rezultati su: bezbednost odraslih 73%, bezbednost dece 84%, zaštita pešaka i biciklista 52% i sistemi asistencije 50%.
Ford Tourneo Connect (EuroNCAP)
EuroNCAP navodi da je prilikom testa frontalnog sudara sa delimičnim preklapanjem površina vozila i prepreke (pri brzini od 64 km/h) putnička kabina pretrpela značajne deformacije, naročito oko okvira vozačevih vrata. Istovremeno, na test-lutki na poziciji vozača zabeležene su "povrede" u predelu grudi.

Kao "slaba" ocenjena je zaštita putnika na zadnjem sedištu u predelu glave, prilikom testa direktnog čeonog sudara sa čvrstom nepomičnom preprekom.

Takođe, utvrđen je nedovoljan pritisak gasa u vozačevom vazdušnom jastuku prilikom aktiviranja, što može dovesti do toga da vozač udari u volan prilikom sudara i povredi glavu.

EuroNCAP imao je primedbu i na sistem automatskog kočenja u slučaju opasnosti od sudara (AEB), koji je standardan deo opreme na novoj generaciji modela Jimny.

Navodi se da je ovaj sistem pokazao slabosti u testovima kada se ispred vozila nađu pešaci, dok uopšte nije reagovao na prisustvo bržih pokretnih objekata, poput biciklista.

Pogledajte "kreš" test Suzukija Jimny: Video snimke "kreš" testova ostalih modela pogledajte na YT kanalu EuroNCAP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: