Aktivisti protiv promene imena grada: 100 km peške za Zrenjanin

Aktivisti zrenjaninske Panonske aktivističke organizacije (PAOR), u znak protesta protiv predloga za promenu imena njihovog grada u Petrovgrad, koju su nazvali "pogubnom anti-antifašističkom inicijativom", odlučili su da, juče i danas, pešače 100 kilometara.

Izvor: B92

Petak, 23.03.2018.

13:59

Aktivisti protiv promene imena grada: 100 km peške za Zrenjanin
Printscreen Instagram/VestiPrve

Polazna tačka ove protestne šetnje odvija bila je rodne kuće narodnog heroja NOB-a Žarka Zrenjanina Uče, koja se nalazi u Izbištu kod Vršca, pa do spomenika Zrenjaninu, koji se nalazi u centru grada nazvanom po njemu.

Aktivisti, koji su šetnju pod nazivom "Zrenjanin zauvek" podelili na dve deonice od po 50 kilometara, kažu da njome žele da skrenu pažnju javnosti na pravu pozadinu i motive inicijative za promenu imena grada Zrenjanina u Petrovgrad, koju je krajem prošle godine pokrenulo udruženje "Petrovgrad".

Prema tvrdnjama udruženja PAOR, najvatreniji zagovornici promene imena grada su "pseudoistoričari revizionisti, kleronacionalistički akademici i tajkuni kapitalisti", odnosno ideološki preletači, koji predstavljaju primer "kako se ideja i ideologija zloupotrebljavaju za ličnu korist ili profit, a na štetu naroda i društvene zajednice".

Aktivisti ističu da je njihova šetnja, koliko protestna, toliko i počasna, budući da se njome odaje poštovanje antifašističkoj borbi i samom Žarku Zrenjaninu kao imenu koje u Vojvodini predstavlja njen simbol, ali koje je takođe i simbol "radničke borbe za ravnopravnost i socijalnu pravdu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: