Petak, 23.03.2018.

13:59

Aktivisti protiv promene imena grada: 100 km peške za Zrenjanin

Izvor: B92

Aktivisti protiv promene imena grada: 100 km peške za Zrenjanin IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

neutralni felsh

pre 6 godina

@Zrenjaninka, 23. mart 2018 14:57 
Svi koji žive u Nagybecskereku - nebitno da li se radi o Slavenima, Germanima, Mađarima i slično - su odnekud došli. Ergo, dođoši su. Nisu domoroci. To važi i za sve koji žive na prostorima Balkanskog poluostrva i južnih oboda Panonije. Osim ukoliko ne mogu dokazati da su podrijetlom Kelti, odnosno Protokelti. Tako da je Vaš komentar zajedljiv, factually netačan i besmislen. Just saying.
(Low Key Lyesmith, 24. mart 2018 08:23)

say no more.

Low Key Lyesmith

pre 6 godina

Sva ova priča u vezi promene imena stanovitog banatskog grada je, ultimativno, samo mlađenje prazne slame. Ali i inaćenje - d*ck measuring contest zapravo - i levih i desnih i inih. Jedni se uhvatili Petrovgrada, drugi Zrenjanina. Mada mi se ovi koji bi da brane ime Zrenjanin doimlju znatno gorim - zboravljaju da je ime Zrenjanin onomad nametnuto i da je to urađeno u cilju dodvoravanja Jošku i kompletnoj commie kamarili. Whatever. I žao mi je ako to nekoga vređa, ali Petar I je - mada je bio effing Karađorđević - značajnija ličnost od commie aparatčika s nadimkom Uča, i to ne samo za istoriju Srba. A grad bi se morao zvati Veliki Bečkerk / Nagybecskerek.

@@EU Citizen, 24. mart 2018 00:13
Da su to bili samo analfabetski kursevi, bili bi za svaku pohvalu, bili bi OK. Avaj, nisu - bili su to, pa, kursevi commie indoktrinacije. Ne zaboravite, KPJ je delovala antidržavno, bila antidržavni element. Kakva god da je effing Kraljevina bila - a malo se toga pozitivnog za istu može reći - ovde je bila u pravu. Sviđalo Vam se to ili ne.

@Zrenjaninka, 23. mart 2018 14:57
Svi koji žive u Nagybecskereku - nebitno da li se radi o Slavenima, Germanima, Mađarima i slično - su odnekud došli. Ergo, dođoši su. Nisu domoroci. To važi i za sve koji žive na prostorima Balkanskog poluostrva i južnih oboda Panonije. Osim ukoliko ne mogu dokazati da su podrijetlom Kelti, odnosno Protokelti. Tako da je Vaš komentar zajedljiv, factually netačan i besmislen. Just saying.

Džo

pre 6 godina

Jel može demokratski cela Srbija da izglasa da se Beograd preimenuje u Petersburg kad im je toliko mio? Mislim da bi većina bila za to svuda, osim u sadašnjem Beogradu, a možda i u njemu. Demokratski, nego kako! Mogla bi inicijativa da pođe iz Zrenjanina, a da se laže kako je iz Beograda. Kao i ovo sada.

Nema Zrenjaninca koji bi da baca pare na ovu budalaštinu. Samo oni kojima adresa i firma i nisu u Zrenjaninu. Lako je tuđim i gloginje mlatiti.

glupi zmaj

pre 6 godina

Vidim da je ovde, u komentarima pojedinaca, sve okrenuto protiv bilo cega sto se desilo pod komunistickom vlascu, kao protiv neceg negativnog i sramotnog za narode sa ovih prostora. Vidim a ne shvatam odakle ta mrznja?

Zarko Zrenjanin je radio na prosvecenju ljudi, stradao mnogo pre nego sto se desilo ista ruzno vezano za komuniste. Bio je jedna svetla i pozitivna figura koha je polozila zivot za dobro svog naroda.

Vaskrsavate cetnike, Nedica, Ljotica i druge osvedocene fasiste a sramotite se, u svom primitivizmu i zatucanosti, svega antifasistickog.

Goveda nazadna, i dalje se delite na domace i dodjose, propala vam je sva industrija koju su vam "komujnare" ostavile, tajkuncine vam zemlju pokupovale, u 21. veku nemate vide za pice a vi dalje, sedite, smrdite i pricate nebuloze jer iz vasih supljih glava, sa malim, sparusenim mozgicima nista pametno i ne moze izaci.

Vlada

pre 6 godina

@Zrenjaninka
Moja majka je iz porodice koja je u Petrovgradu od 1684 to smo mogli da nadjemo u crkvenim knjigama a ko zna kada su došli u grad....ako je ona "dodjos" onda sam siguran da ste i Vi gospodjo.A moja majka je za promenu sadašnjeg imena koji je asocira na steadanje njenih roditelja 1946 i naše familije od strane tih koji su doneli to sadašnje ime.

Levo Smetalo

pre 6 godina

S jedne strane, strašno je koliko nebitnim stvarima se bavimo u državi koja danas, čak i prema podacima EU, ima najveći rast duštvene nejednakosti u Evropi!

S druge strane, još strašnije je koliko je (neoliberalnom kleptokratsko-klijentelističkom) propagandom zaslepljni plebs sposban da se odrekne svetlih antifašističkih slobodarskih tradicija Srpskog naroda!

Smrt fašizmu (i neoliberalizmu) - Sloboda narodu! Zrenjanina i cele Srbije...

@EU Citizen

pre 6 godina

Godinama te pratim ovde kako prosipaš svoju liberalnu pamet, pa da ti kao Zrenjaninac napišem nešto o Žarku Zrenjaninu Uči!

Rođen 11. septembra 1902. godine u selu Izbištu kod Vršca. Potiče iz siromašne seljačke porodice. Osnovnu školu učio je u Vršcu, a gimnaziju u Segedinu, Beloj Crkvi i Pančevu. Završio je učiteljsku školu u Somboru 1923. godine. Još kao đak Učiteljske škole u Somboru prišao je revolucionarnom omladinskom pokretu.

Od 1923. do 1926. bio je učitelj u selu Kanatlarci, u prilepskom srezu. Tu je, 1926, prvi put došao u sukob s predstavnicima vlasti zbog svojih shvatanja. Zbog toga je nekoliko puta hapšen. U julu 1926. premešten je u rodno Izbište. Ovde je organizovao analfabetske kurseve i otvorio narodni univerzitet, osnovao u selima narodne biblioteke i čitaonice. Sarađivao je u prosvetnim i pedagoškim časopisima i politički delovao, preko učiteljskog društva belocrkvanskog sreza, čiji je predsednik bio više godina.

On je bio zatvaran jer je školovao nepismeni narod umesto da ih drći u srednjem veku, kao što ti i takvi kao što si ti volite da bude. To je radio za vreme vlasti kralja i crkve kojima se analfabetski kursevi baš i nisu dopadali.

Milan

pre 6 godina

@ EU Citizen
Zar ne bi bilo u skladu sa vrednostima koje tvoj nick zastupa da se organizuje referendum? Ponude se sva tri imena, Beckerek, Zrenjanin i Petrovgrad pa neka stanovnici odluce.

Ja sam rodjeni Zrenjaninac ali vise ne zivim u njemu pa svakako ne bih glasao, ali da se ja pitam ostao bi Zrenjanin iz cistog otpora politickoj eliti svih boja cija sposobnost ne prelazi projekte velicine promene naziva ulica i gradova. Kada rese snabdevanje vodom, nezaposlenost i smanjivanje stanovnistva, zavrse obilaznice i bolnicu onda mogu dobiti pravo daraspravljaju o imenu.

Sa planine na Dedinje

pre 6 godina

imena grada su "pseudoistoričari revizionisti, kleronacionalistički akademici i tajkuni kapitalisti"

Ono kad ti poklonici kumrovacke skole istorije pricaju o pseudoistoriji i revizionizmu. Neprocenjivo.

Петровград заувек

pre 6 godina

Да су се својевремено грађани Петровграда овако побунили против промене назива њиховог града у ”Зрењанин”, комуњаре би их побацале у затвор. Срећом данас више нема црвене диктатуре, па сви могу да кажу своје мишљење, макар било и срамотно погрешно и макар бранило тековине злочиначке и антидемократске традиције.

gudi

pre 6 godina

e moji aktivisti za jednol ili drugo ime... da li ste se zapitali tokom zucne borbe za svoje ime da li postoji nesto sto vam je zaista potrebno? nesto sto je potrebno i jednima i drugima?
mozda cista voda? ili neka fabrika i normalno poslovno okruzenje?

SM

pre 6 godina

Svaka čast! Ne smemo dozvoliti patriJotizovanje Vojvodine i njenih gradova! Neka se vrate u brda sa kojih su sišli, pa svojem selu menjaju nazive...

motka umočena u organsku materiju neprijatnog mirisa

pre 6 godina

pa zar protiv svetle tradicije?!
da li vi, nesreće, pojmite kakvo bi duhovno uskrsnuće građana izazvao povratak imenu koji je grad časno nosio čitavih 6 godina?
shvatate li vi, paori nijedni, kakvoj bi to samo navali investicija doprinelo, jer investitori svoje bilione nisu ulagali samo zbog mrskog imena grada?
možete li pojmiti, ako ništa drugo, lepotu druženja u redovima za vađenje novih dokumenata, ako već do vas ne dopiru i ostali efekti progresa i socijalizacije?

Milos

pre 6 godina

Mogu li ovi anti-fasisti da mi odgovore na jedno pitanje. Da li bi trebali da vratimo sve gradove koji su se zvali po Titu (Titovo Uzice, Titov Vrbas,...)? Jer ipak je Tito bio ispred Zarka Zrenjanina a ako je Tito izgubio svoje gradove cemu sad frka oko Zarka Zrenjania koji je bio 10 stepenica dole ispod Tita.

dokumenta i slichno

pre 6 godina

ako im promene ime grada, nakon toga slede i promene dokumenata, lichnih dokumenata, izvoda, drzhavljanstava, vozachkih dozvola, svega shto je imalo veze sa starim imenom grada, a to je samo josh para za lokalnu i centralnu samoupravu

Svemoćni Rendžer

pre 6 godina

Kakav bre Petrovgrad nikad čuo za to !?! Pre bi mogao biti Bečkerek. Ali nisam ni za to, nek ostane kako jeste - Zrenjanin !

Душан

pre 6 godina

Која глупост. А да ли би промена имена донела нова радна места? Да ли промена имена решила вишегодишњи проблем са водом који има Зрењанин (Петровград, Бечкерч)?

Slovenac

pre 6 godina

Je li moguce da je to glavni medjunarodni put iz Vrsca prema Zrenjaninu? Neociscen posle jadnih 10cm snega? A sto se tice imena, naravno da treba menjati. Gde ste videli da se grad preimenuje po coveku nekom (primeri iz bratske Rusije me ne zanimaju)?

EU Citizen

pre 6 godina

Stvari treba nazivati pravim imenom, nisu to nikakvi aktivisti, već najobičnije komunjare, koje bi po svaku cenu hteli da zadrže ruglo iz sramnih decenija totalitarne diktature. Sad da li Petrovgrad, ili Bečkerek, ja lično nemam stav i mislim da je ultimativno svejedno, sve dok se spomen na komunističko zulumćarenje i rpekrajanje istorije u obliku imena Zrenjanin izbriše zauvek.

Vladimir

pre 6 godina

Pa zar komunisti nisu promenili legitimno ime Petrograd 46'-ste?Vracaju imena ulicama u Beogradu od pre rata pa nikom nista.Dajte referendum i ljudi koji tamo zive neka odluce.

Zrenjaninka

pre 6 godina

Većinom su "dođoši" za menjanje naziva grada. Ako im se tako jako ne dopada, nek se vrate lepo u svoje pasivne brdsko-planinske krajeve odakle su i došli.

stavro

pre 6 godina

To kako se "ideja i ideologija zloupotrebljavaju za ličnu korist ili profit, a na štetu naroda i društvene zajednice" smo videli nakon Drugog svetskog rata, lepo su nam komunisti pokazali. S obzirom da ime grada Zrenjanin nije bilo oduvek, ne mora ni zauvek.

Zrenjaninka

pre 6 godina

Većinom su "dođoši" za menjanje naziva grada. Ako im se tako jako ne dopada, nek se vrate lepo u svoje pasivne brdsko-planinske krajeve odakle su i došli.

Vladimir

pre 6 godina

Pa zar komunisti nisu promenili legitimno ime Petrograd 46'-ste?Vracaju imena ulicama u Beogradu od pre rata pa nikom nista.Dajte referendum i ljudi koji tamo zive neka odluce.

SM

pre 6 godina

Svaka čast! Ne smemo dozvoliti patriJotizovanje Vojvodine i njenih gradova! Neka se vrate u brda sa kojih su sišli, pa svojem selu menjaju nazive...

Петровград заувек

pre 6 godina

Да су се својевремено грађани Петровграда овако побунили против промене назива њиховог града у ”Зрењанин”, комуњаре би их побацале у затвор. Срећом данас више нема црвене диктатуре, па сви могу да кажу своје мишљење, макар било и срамотно погрешно и макар бранило тековине злочиначке и антидемократске традиције.

EU Citizen

pre 6 godina

Stvari treba nazivati pravim imenom, nisu to nikakvi aktivisti, već najobičnije komunjare, koje bi po svaku cenu hteli da zadrže ruglo iz sramnih decenija totalitarne diktature. Sad da li Petrovgrad, ili Bečkerek, ja lično nemam stav i mislim da je ultimativno svejedno, sve dok se spomen na komunističko zulumćarenje i rpekrajanje istorije u obliku imena Zrenjanin izbriše zauvek.

gudi

pre 6 godina

e moji aktivisti za jednol ili drugo ime... da li ste se zapitali tokom zucne borbe za svoje ime da li postoji nesto sto vam je zaista potrebno? nesto sto je potrebno i jednima i drugima?
mozda cista voda? ili neka fabrika i normalno poslovno okruzenje?

@EU Citizen

pre 6 godina

Godinama te pratim ovde kako prosipaš svoju liberalnu pamet, pa da ti kao Zrenjaninac napišem nešto o Žarku Zrenjaninu Uči!

Rođen 11. septembra 1902. godine u selu Izbištu kod Vršca. Potiče iz siromašne seljačke porodice. Osnovnu školu učio je u Vršcu, a gimnaziju u Segedinu, Beloj Crkvi i Pančevu. Završio je učiteljsku školu u Somboru 1923. godine. Još kao đak Učiteljske škole u Somboru prišao je revolucionarnom omladinskom pokretu.

Od 1923. do 1926. bio je učitelj u selu Kanatlarci, u prilepskom srezu. Tu je, 1926, prvi put došao u sukob s predstavnicima vlasti zbog svojih shvatanja. Zbog toga je nekoliko puta hapšen. U julu 1926. premešten je u rodno Izbište. Ovde je organizovao analfabetske kurseve i otvorio narodni univerzitet, osnovao u selima narodne biblioteke i čitaonice. Sarađivao je u prosvetnim i pedagoškim časopisima i politički delovao, preko učiteljskog društva belocrkvanskog sreza, čiji je predsednik bio više godina.

On je bio zatvaran jer je školovao nepismeni narod umesto da ih drći u srednjem veku, kao što ti i takvi kao što si ti volite da bude. To je radio za vreme vlasti kralja i crkve kojima se analfabetski kursevi baš i nisu dopadali.

Milan

pre 6 godina

@ EU Citizen
Zar ne bi bilo u skladu sa vrednostima koje tvoj nick zastupa da se organizuje referendum? Ponude se sva tri imena, Beckerek, Zrenjanin i Petrovgrad pa neka stanovnici odluce.

Ja sam rodjeni Zrenjaninac ali vise ne zivim u njemu pa svakako ne bih glasao, ali da se ja pitam ostao bi Zrenjanin iz cistog otpora politickoj eliti svih boja cija sposobnost ne prelazi projekte velicine promene naziva ulica i gradova. Kada rese snabdevanje vodom, nezaposlenost i smanjivanje stanovnistva, zavrse obilaznice i bolnicu onda mogu dobiti pravo daraspravljaju o imenu.

Levo Smetalo

pre 6 godina

S jedne strane, strašno je koliko nebitnim stvarima se bavimo u državi koja danas, čak i prema podacima EU, ima najveći rast duštvene nejednakosti u Evropi!

S druge strane, još strašnije je koliko je (neoliberalnom kleptokratsko-klijentelističkom) propagandom zaslepljni plebs sposban da se odrekne svetlih antifašističkih slobodarskih tradicija Srpskog naroda!

Smrt fašizmu (i neoliberalizmu) - Sloboda narodu! Zrenjanina i cele Srbije...

motka umočena u organsku materiju neprijatnog mirisa

pre 6 godina

pa zar protiv svetle tradicije?!
da li vi, nesreće, pojmite kakvo bi duhovno uskrsnuće građana izazvao povratak imenu koji je grad časno nosio čitavih 6 godina?
shvatate li vi, paori nijedni, kakvoj bi to samo navali investicija doprinelo, jer investitori svoje bilione nisu ulagali samo zbog mrskog imena grada?
možete li pojmiti, ako ništa drugo, lepotu druženja u redovima za vađenje novih dokumenata, ako već do vas ne dopiru i ostali efekti progresa i socijalizacije?

Slovenac

pre 6 godina

Je li moguce da je to glavni medjunarodni put iz Vrsca prema Zrenjaninu? Neociscen posle jadnih 10cm snega? A sto se tice imena, naravno da treba menjati. Gde ste videli da se grad preimenuje po coveku nekom (primeri iz bratske Rusije me ne zanimaju)?

Svemoćni Rendžer

pre 6 godina

Kakav bre Petrovgrad nikad čuo za to !?! Pre bi mogao biti Bečkerek. Ali nisam ni za to, nek ostane kako jeste - Zrenjanin !

Vlada

pre 6 godina

@Zrenjaninka
Moja majka je iz porodice koja je u Petrovgradu od 1684 to smo mogli da nadjemo u crkvenim knjigama a ko zna kada su došli u grad....ako je ona "dodjos" onda sam siguran da ste i Vi gospodjo.A moja majka je za promenu sadašnjeg imena koji je asocira na steadanje njenih roditelja 1946 i naše familije od strane tih koji su doneli to sadašnje ime.

stavro

pre 6 godina

To kako se "ideja i ideologija zloupotrebljavaju za ličnu korist ili profit, a na štetu naroda i društvene zajednice" smo videli nakon Drugog svetskog rata, lepo su nam komunisti pokazali. S obzirom da ime grada Zrenjanin nije bilo oduvek, ne mora ni zauvek.

Džo

pre 6 godina

Jel može demokratski cela Srbija da izglasa da se Beograd preimenuje u Petersburg kad im je toliko mio? Mislim da bi većina bila za to svuda, osim u sadašnjem Beogradu, a možda i u njemu. Demokratski, nego kako! Mogla bi inicijativa da pođe iz Zrenjanina, a da se laže kako je iz Beograda. Kao i ovo sada.

Nema Zrenjaninca koji bi da baca pare na ovu budalaštinu. Samo oni kojima adresa i firma i nisu u Zrenjaninu. Lako je tuđim i gloginje mlatiti.

dokumenta i slichno

pre 6 godina

ako im promene ime grada, nakon toga slede i promene dokumenata, lichnih dokumenata, izvoda, drzhavljanstava, vozachkih dozvola, svega shto je imalo veze sa starim imenom grada, a to je samo josh para za lokalnu i centralnu samoupravu

Душан

pre 6 godina

Која глупост. А да ли би промена имена донела нова радна места? Да ли промена имена решила вишегодишњи проблем са водом који има Зрењанин (Петровград, Бечкерч)?

glupi zmaj

pre 6 godina

Vidim da je ovde, u komentarima pojedinaca, sve okrenuto protiv bilo cega sto se desilo pod komunistickom vlascu, kao protiv neceg negativnog i sramotnog za narode sa ovih prostora. Vidim a ne shvatam odakle ta mrznja?

Zarko Zrenjanin je radio na prosvecenju ljudi, stradao mnogo pre nego sto se desilo ista ruzno vezano za komuniste. Bio je jedna svetla i pozitivna figura koha je polozila zivot za dobro svog naroda.

Vaskrsavate cetnike, Nedica, Ljotica i druge osvedocene fasiste a sramotite se, u svom primitivizmu i zatucanosti, svega antifasistickog.

Goveda nazadna, i dalje se delite na domace i dodjose, propala vam je sva industrija koju su vam "komujnare" ostavile, tajkuncine vam zemlju pokupovale, u 21. veku nemate vide za pice a vi dalje, sedite, smrdite i pricate nebuloze jer iz vasih supljih glava, sa malim, sparusenim mozgicima nista pametno i ne moze izaci.

Milos

pre 6 godina

Mogu li ovi anti-fasisti da mi odgovore na jedno pitanje. Da li bi trebali da vratimo sve gradove koji su se zvali po Titu (Titovo Uzice, Titov Vrbas,...)? Jer ipak je Tito bio ispred Zarka Zrenjanina a ako je Tito izgubio svoje gradove cemu sad frka oko Zarka Zrenjania koji je bio 10 stepenica dole ispod Tita.

Sa planine na Dedinje

pre 6 godina

imena grada su "pseudoistoričari revizionisti, kleronacionalistički akademici i tajkuni kapitalisti"

Ono kad ti poklonici kumrovacke skole istorije pricaju o pseudoistoriji i revizionizmu. Neprocenjivo.

Low Key Lyesmith

pre 6 godina

Sva ova priča u vezi promene imena stanovitog banatskog grada je, ultimativno, samo mlađenje prazne slame. Ali i inaćenje - d*ck measuring contest zapravo - i levih i desnih i inih. Jedni se uhvatili Petrovgrada, drugi Zrenjanina. Mada mi se ovi koji bi da brane ime Zrenjanin doimlju znatno gorim - zboravljaju da je ime Zrenjanin onomad nametnuto i da je to urađeno u cilju dodvoravanja Jošku i kompletnoj commie kamarili. Whatever. I žao mi je ako to nekoga vređa, ali Petar I je - mada je bio effing Karađorđević - značajnija ličnost od commie aparatčika s nadimkom Uča, i to ne samo za istoriju Srba. A grad bi se morao zvati Veliki Bečkerk / Nagybecskerek.

@@EU Citizen, 24. mart 2018 00:13
Da su to bili samo analfabetski kursevi, bili bi za svaku pohvalu, bili bi OK. Avaj, nisu - bili su to, pa, kursevi commie indoktrinacije. Ne zaboravite, KPJ je delovala antidržavno, bila antidržavni element. Kakva god da je effing Kraljevina bila - a malo se toga pozitivnog za istu može reći - ovde je bila u pravu. Sviđalo Vam se to ili ne.

@Zrenjaninka, 23. mart 2018 14:57
Svi koji žive u Nagybecskereku - nebitno da li se radi o Slavenima, Germanima, Mađarima i slično - su odnekud došli. Ergo, dođoši su. Nisu domoroci. To važi i za sve koji žive na prostorima Balkanskog poluostrva i južnih oboda Panonije. Osim ukoliko ne mogu dokazati da su podrijetlom Kelti, odnosno Protokelti. Tako da je Vaš komentar zajedljiv, factually netačan i besmislen. Just saying.

neutralni felsh

pre 6 godina

@Zrenjaninka, 23. mart 2018 14:57 
Svi koji žive u Nagybecskereku - nebitno da li se radi o Slavenima, Germanima, Mađarima i slično - su odnekud došli. Ergo, dođoši su. Nisu domoroci. To važi i za sve koji žive na prostorima Balkanskog poluostrva i južnih oboda Panonije. Osim ukoliko ne mogu dokazati da su podrijetlom Kelti, odnosno Protokelti. Tako da je Vaš komentar zajedljiv, factually netačan i besmislen. Just saying.
(Low Key Lyesmith, 24. mart 2018 08:23)

say no more.

EU Citizen

pre 6 godina

Stvari treba nazivati pravim imenom, nisu to nikakvi aktivisti, već najobičnije komunjare, koje bi po svaku cenu hteli da zadrže ruglo iz sramnih decenija totalitarne diktature. Sad da li Petrovgrad, ili Bečkerek, ja lično nemam stav i mislim da je ultimativno svejedno, sve dok se spomen na komunističko zulumćarenje i rpekrajanje istorije u obliku imena Zrenjanin izbriše zauvek.

Zrenjaninka

pre 6 godina

Većinom su "dođoši" za menjanje naziva grada. Ako im se tako jako ne dopada, nek se vrate lepo u svoje pasivne brdsko-planinske krajeve odakle su i došli.

Петровград заувек

pre 6 godina

Да су се својевремено грађани Петровграда овако побунили против промене назива њиховог града у ”Зрењанин”, комуњаре би их побацале у затвор. Срећом данас више нема црвене диктатуре, па сви могу да кажу своје мишљење, макар било и срамотно погрешно и макар бранило тековине злочиначке и антидемократске традиције.

SM

pre 6 godina

Svaka čast! Ne smemo dozvoliti patriJotizovanje Vojvodine i njenih gradova! Neka se vrate u brda sa kojih su sišli, pa svojem selu menjaju nazive...

Slovenac

pre 6 godina

Je li moguce da je to glavni medjunarodni put iz Vrsca prema Zrenjaninu? Neociscen posle jadnih 10cm snega? A sto se tice imena, naravno da treba menjati. Gde ste videli da se grad preimenuje po coveku nekom (primeri iz bratske Rusije me ne zanimaju)?

Vlada

pre 6 godina

@Zrenjaninka
Moja majka je iz porodice koja je u Petrovgradu od 1684 to smo mogli da nadjemo u crkvenim knjigama a ko zna kada su došli u grad....ako je ona "dodjos" onda sam siguran da ste i Vi gospodjo.A moja majka je za promenu sadašnjeg imena koji je asocira na steadanje njenih roditelja 1946 i naše familije od strane tih koji su doneli to sadašnje ime.

Milos

pre 6 godina

Mogu li ovi anti-fasisti da mi odgovore na jedno pitanje. Da li bi trebali da vratimo sve gradove koji su se zvali po Titu (Titovo Uzice, Titov Vrbas,...)? Jer ipak je Tito bio ispred Zarka Zrenjanina a ako je Tito izgubio svoje gradove cemu sad frka oko Zarka Zrenjania koji je bio 10 stepenica dole ispod Tita.

Levo Smetalo

pre 6 godina

S jedne strane, strašno je koliko nebitnim stvarima se bavimo u državi koja danas, čak i prema podacima EU, ima najveći rast duštvene nejednakosti u Evropi!

S druge strane, još strašnije je koliko je (neoliberalnom kleptokratsko-klijentelističkom) propagandom zaslepljni plebs sposban da se odrekne svetlih antifašističkih slobodarskih tradicija Srpskog naroda!

Smrt fašizmu (i neoliberalizmu) - Sloboda narodu! Zrenjanina i cele Srbije...

Sa planine na Dedinje

pre 6 godina

imena grada su "pseudoistoričari revizionisti, kleronacionalistički akademici i tajkuni kapitalisti"

Ono kad ti poklonici kumrovacke skole istorije pricaju o pseudoistoriji i revizionizmu. Neprocenjivo.

Vladimir

pre 6 godina

Pa zar komunisti nisu promenili legitimno ime Petrograd 46'-ste?Vracaju imena ulicama u Beogradu od pre rata pa nikom nista.Dajte referendum i ljudi koji tamo zive neka odluce.

stavro

pre 6 godina

To kako se "ideja i ideologija zloupotrebljavaju za ličnu korist ili profit, a na štetu naroda i društvene zajednice" smo videli nakon Drugog svetskog rata, lepo su nam komunisti pokazali. S obzirom da ime grada Zrenjanin nije bilo oduvek, ne mora ni zauvek.

Svemoćni Rendžer

pre 6 godina

Kakav bre Petrovgrad nikad čuo za to !?! Pre bi mogao biti Bečkerek. Ali nisam ni za to, nek ostane kako jeste - Zrenjanin !

@EU Citizen

pre 6 godina

Godinama te pratim ovde kako prosipaš svoju liberalnu pamet, pa da ti kao Zrenjaninac napišem nešto o Žarku Zrenjaninu Uči!

Rođen 11. septembra 1902. godine u selu Izbištu kod Vršca. Potiče iz siromašne seljačke porodice. Osnovnu školu učio je u Vršcu, a gimnaziju u Segedinu, Beloj Crkvi i Pančevu. Završio je učiteljsku školu u Somboru 1923. godine. Još kao đak Učiteljske škole u Somboru prišao je revolucionarnom omladinskom pokretu.

Od 1923. do 1926. bio je učitelj u selu Kanatlarci, u prilepskom srezu. Tu je, 1926, prvi put došao u sukob s predstavnicima vlasti zbog svojih shvatanja. Zbog toga je nekoliko puta hapšen. U julu 1926. premešten je u rodno Izbište. Ovde je organizovao analfabetske kurseve i otvorio narodni univerzitet, osnovao u selima narodne biblioteke i čitaonice. Sarađivao je u prosvetnim i pedagoškim časopisima i politički delovao, preko učiteljskog društva belocrkvanskog sreza, čiji je predsednik bio više godina.

On je bio zatvaran jer je školovao nepismeni narod umesto da ih drći u srednjem veku, kao što ti i takvi kao što si ti volite da bude. To je radio za vreme vlasti kralja i crkve kojima se analfabetski kursevi baš i nisu dopadali.

gudi

pre 6 godina

e moji aktivisti za jednol ili drugo ime... da li ste se zapitali tokom zucne borbe za svoje ime da li postoji nesto sto vam je zaista potrebno? nesto sto je potrebno i jednima i drugima?
mozda cista voda? ili neka fabrika i normalno poslovno okruzenje?

glupi zmaj

pre 6 godina

Vidim da je ovde, u komentarima pojedinaca, sve okrenuto protiv bilo cega sto se desilo pod komunistickom vlascu, kao protiv neceg negativnog i sramotnog za narode sa ovih prostora. Vidim a ne shvatam odakle ta mrznja?

Zarko Zrenjanin je radio na prosvecenju ljudi, stradao mnogo pre nego sto se desilo ista ruzno vezano za komuniste. Bio je jedna svetla i pozitivna figura koha je polozila zivot za dobro svog naroda.

Vaskrsavate cetnike, Nedica, Ljotica i druge osvedocene fasiste a sramotite se, u svom primitivizmu i zatucanosti, svega antifasistickog.

Goveda nazadna, i dalje se delite na domace i dodjose, propala vam je sva industrija koju su vam "komujnare" ostavile, tajkuncine vam zemlju pokupovale, u 21. veku nemate vide za pice a vi dalje, sedite, smrdite i pricate nebuloze jer iz vasih supljih glava, sa malim, sparusenim mozgicima nista pametno i ne moze izaci.

Душан

pre 6 godina

Која глупост. А да ли би промена имена донела нова радна места? Да ли промена имена решила вишегодишњи проблем са водом који има Зрењанин (Петровград, Бечкерч)?

motka umočena u organsku materiju neprijatnog mirisa

pre 6 godina

pa zar protiv svetle tradicije?!
da li vi, nesreće, pojmite kakvo bi duhovno uskrsnuće građana izazvao povratak imenu koji je grad časno nosio čitavih 6 godina?
shvatate li vi, paori nijedni, kakvoj bi to samo navali investicija doprinelo, jer investitori svoje bilione nisu ulagali samo zbog mrskog imena grada?
možete li pojmiti, ako ništa drugo, lepotu druženja u redovima za vađenje novih dokumenata, ako već do vas ne dopiru i ostali efekti progresa i socijalizacije?

Milan

pre 6 godina

@ EU Citizen
Zar ne bi bilo u skladu sa vrednostima koje tvoj nick zastupa da se organizuje referendum? Ponude se sva tri imena, Beckerek, Zrenjanin i Petrovgrad pa neka stanovnici odluce.

Ja sam rodjeni Zrenjaninac ali vise ne zivim u njemu pa svakako ne bih glasao, ali da se ja pitam ostao bi Zrenjanin iz cistog otpora politickoj eliti svih boja cija sposobnost ne prelazi projekte velicine promene naziva ulica i gradova. Kada rese snabdevanje vodom, nezaposlenost i smanjivanje stanovnistva, zavrse obilaznice i bolnicu onda mogu dobiti pravo daraspravljaju o imenu.

dokumenta i slichno

pre 6 godina

ako im promene ime grada, nakon toga slede i promene dokumenata, lichnih dokumenata, izvoda, drzhavljanstava, vozachkih dozvola, svega shto je imalo veze sa starim imenom grada, a to je samo josh para za lokalnu i centralnu samoupravu

Low Key Lyesmith

pre 6 godina

Sva ova priča u vezi promene imena stanovitog banatskog grada je, ultimativno, samo mlađenje prazne slame. Ali i inaćenje - d*ck measuring contest zapravo - i levih i desnih i inih. Jedni se uhvatili Petrovgrada, drugi Zrenjanina. Mada mi se ovi koji bi da brane ime Zrenjanin doimlju znatno gorim - zboravljaju da je ime Zrenjanin onomad nametnuto i da je to urađeno u cilju dodvoravanja Jošku i kompletnoj commie kamarili. Whatever. I žao mi je ako to nekoga vređa, ali Petar I je - mada je bio effing Karađorđević - značajnija ličnost od commie aparatčika s nadimkom Uča, i to ne samo za istoriju Srba. A grad bi se morao zvati Veliki Bečkerk / Nagybecskerek.

@@EU Citizen, 24. mart 2018 00:13
Da su to bili samo analfabetski kursevi, bili bi za svaku pohvalu, bili bi OK. Avaj, nisu - bili su to, pa, kursevi commie indoktrinacije. Ne zaboravite, KPJ je delovala antidržavno, bila antidržavni element. Kakva god da je effing Kraljevina bila - a malo se toga pozitivnog za istu može reći - ovde je bila u pravu. Sviđalo Vam se to ili ne.

@Zrenjaninka, 23. mart 2018 14:57
Svi koji žive u Nagybecskereku - nebitno da li se radi o Slavenima, Germanima, Mađarima i slično - su odnekud došli. Ergo, dođoši su. Nisu domoroci. To važi i za sve koji žive na prostorima Balkanskog poluostrva i južnih oboda Panonije. Osim ukoliko ne mogu dokazati da su podrijetlom Kelti, odnosno Protokelti. Tako da je Vaš komentar zajedljiv, factually netačan i besmislen. Just saying.

Džo

pre 6 godina

Jel može demokratski cela Srbija da izglasa da se Beograd preimenuje u Petersburg kad im je toliko mio? Mislim da bi većina bila za to svuda, osim u sadašnjem Beogradu, a možda i u njemu. Demokratski, nego kako! Mogla bi inicijativa da pođe iz Zrenjanina, a da se laže kako je iz Beograda. Kao i ovo sada.

Nema Zrenjaninca koji bi da baca pare na ovu budalaštinu. Samo oni kojima adresa i firma i nisu u Zrenjaninu. Lako je tuđim i gloginje mlatiti.

neutralni felsh

pre 6 godina

@Zrenjaninka, 23. mart 2018 14:57 
Svi koji žive u Nagybecskereku - nebitno da li se radi o Slavenima, Germanima, Mađarima i slično - su odnekud došli. Ergo, dođoši su. Nisu domoroci. To važi i za sve koji žive na prostorima Balkanskog poluostrva i južnih oboda Panonije. Osim ukoliko ne mogu dokazati da su podrijetlom Kelti, odnosno Protokelti. Tako da je Vaš komentar zajedljiv, factually netačan i besmislen. Just saying.
(Low Key Lyesmith, 24. mart 2018 08:23)

say no more.