Argentinac predsednik Stalnog suda za ratne zločine

Izvor: B92

Sreda, 26.03.2003.

13:27

Default images

Osmdesetdevet zemalja-potpisnica Rimskog sporazuma o osnivanju stalnog Međunarodnog krivičnog suda, čije je sedište u Hagu, saglasilo se na neformalnom sastanku u Njujorku da na mesto glavnog tužioca tek ustanovljenog suda imenuju Argentinca Luisa Morena Okampa. Odluka će i formalno biti doneta 21. aprila na sastanku predstavnika zemalja-potpisnica Rimskog sporazuma u Njujorku. Neposredno pre objavljivanja da će na mesto glavnog tužioca biti imenovan Moreno Okampo, Švajcarska je i zvanično proglasila da odustaje od kandidature Karle del Ponte, glavnog tužioca Haškog tribunala za isto mesto. Moreno Okampo je kao pomoćnik tužioca u Buenos Ajresu bio angažovan na izvođenju pred sudove pripadnika vojne hunte u Argentini i na suđenjima vojnim komandantima iz Foklanskog rata. Danas ima advokatsku kancelariju u Buenos Ajresu, specijalizovanu za slučajeve korupcije, krivičnog i humanitarnog prava i ljudskih prava. Moreno Okampo gostujući je profesor na Pravnom fakultetu Harvarskog univerziteta u SAD. Iako još nema uslova da pred Međunarodnim krivičnim sudom bude vođen proces protiv počinilaca ratnih zločina ili genocida, na adresu te institucije u Hagu već je stiglo više od 200 prijava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: