Postavljen spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću FOTO

Spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću postavljen je ispred zgrade "Jadrana" u Subotici.

Izvor: B92

Sreda, 24.11.2021.

09:16

Postavljen spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću FOTO
Foto: Subotica.com

Postavljanje spomenika jednom od omiljenih srpskih vladara izazvalo je veliko interesovanje građana, a ceo posao je nadgledao i sam autor, akademski vajar Zoran Ivanović, piše Subotica.com.

Stojeću skulpturu Čika Pere, visoku 4,2 metra i tešku 1,3 tone, izlila je Livnica "Kuzmanović" iz Smedereva. Pre toga, na platou ispred Sokolskog doma izgrađen je postament od aranđelovačkog granita visine 5,6 metara. Zbog kosine same ulice, bilo je potrebno pažljivo postavljanje same biste.
Foto: Subotica.com
Vrednost radova je 21,4 milion dinara, a finansiraju se iz budžeta Grada. Kako nezvanično saznaje taj portal, spomenik Kralju oslobodiocu biće svečano otkriven 30. novembra.

Podsetimo, odluka o podizanju spomenika doneta je na Spasovdan prošle godine, kada je gradski parlament u jednom danu doneo jednoglasnu odluku da Subotica dobije tri nova monumenta.
Foto: Subotica.com
Uz Čika Peru, već su postavljeni spomenici biskupu Ivanu Antunoviću kod Katedrale i nekadašnjem gradonačelniku Karolju Birou u samom centru grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: