Ponedeljak, 27.11.2023.

14:19

Predavanje o zaštiti reproduktivnog zdravlja dece i mladih u Novoj opštini

U amfiteatru Nove opštine (Trg Lazara Nešića 1), danas, 27. novembra, od 18 časova biće održano predavanje pod nazivom "Razgovor o zaštiti reproduktivnog zdravlja dece i mladih, HPV infekciji i vakcinaciji".

Izvor: subotica.com

Predavanje o zaštiti reproduktivnog zdravlja dece i mladih u Novoj opštini
Foto: Shutterstock/DC Studio

Pedijatri iz Dispanzera pozivaju sve Subotičane, a naročito roditelje koji imaju decu školskog uzrasta da se odazovu pozivu, navodi Subotica.com.

"Stručnjaci će na ovoj tribini podeliti sve informacije koje su od značaja za temu zaštite reproduktivnog zdravlja kod dece i mladih. To je prilika i da roditelji postavljaju pitanja lekarima i da dobiju odgovore na sve nedoumice", navodi dr Josipa Krajninger Parčetić, pedijatar u Dečjem dispanzeru i podseća da je humani papiloma virus široko rasprostranjen u populaciji - veoma se lako i brzo širi, pa je svaki vid prevencije od izuzetnog značaja.

Pedijatri podsećaju da humani papiloma virus izaziva promene na koži i sluzokoži, a određeni tipovi, koji su i najčešći, mogu izazvati ozbiljne posledice poput karcinoma grlića materice i drugih karcinoma genitalne regije kod oba pola, ali i rak usne duplje, ždrela i grkljana.

"U ponedeljak ćemo sa roditeljima naših pacijenata razgovarati o tome kako se ove bolesti mogu sprečiti imunizacijom. Od sredine juna prošle godine i u našem Dispanzeru je dostupna besplatna vakcina protiv HPV-a za decu i mlade od 9 do 19 godina. U pitanju je vakcina Gardasil 9 koja štiti od devet najčešćih sojeva humanog papiloma virusa", objašnjava dr Ana Ibrajter, pedijatar u Dečjem dispanzeru

"Ova vakcina nije obavezna, ali je preporučena. Kod vakcinacije dece od 9 do 16 godina, potrebno je da roditelj potpiše saglasnost, dok stariji sami potpisuju saglasnost. U zavisnosti od uzrasta, vakcina se daje u dve, odnosno tri doze, a kontraindikacija nema".

Podsećamo, u subotičkom Domu zdravlja od sredine prošle godine vrši se besplatna vakcinacija mladih od 9 do 19 godina. Od tada, u Dečjem dispanzeru vakcinisano je 300 mladih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: