Novi Sad - Ekonomija - B92 Lokal

Oficirski dom na Keju uskoro u vlasništvu Grada

Sporazumom između Grada Novog Sada i Ministarstva odbrane dogovorena je razmena nekretnina, kojom je predviđeno da Grad ministarstvu ustupi prostor na kom će biti izgrađena nova, moderna kasarna Majurska ada.

Izvor: nsuzivo Novi Sad
Podeli
Foto: B92.net
Foto: B92.net

Zauzvrat, Novi Sad postaje vlasnik desetak atraktivnih objekata, a jedan od njih je Oficirski dom, najlepša vila na Novosadskoj obali Dunava, piše NSuzivo.

Nakon Oktobarske revolucije i dolaska kumunista na vlast, veliki broj ruskih intelektualaca šansu za novi život pronalazi u Kraljevini SHS, najviše u Srbiji. Među njima bili su i arhitekte Jurij Nikolajevič Šreter i Konstantin Petrovič Paris. Ovaj dvojac, brzo će se upisati u istoriju Novog Sada, stvarajući neka od najlepših zdanja tog vremena.

Šreter je 1923. godine podigao Dom narodnog zdravlja, jedan od važnijih i lepših objekata posleratnog perioda. U isto vreme, sa svojim partnerom Konstantinom Parisom, počinje da radi na izgradnji Oficirskog doma.

Oficirski dom pravljen je od 1923-1926 godine. Bila je to najreprezentativnija građevina neoklasicističkog stila, inspirisana bogataškim vilama Odese, grada u kom je odrastao Šreter. Novosađani slabo poznaju detalje iz života Oficirskog doma, osim da je od samog nastanka služio potrebama vojske.

Jedini svedok burnih vremena, jeste spomen ploča koja se nalazi na zidu zgrade pored glavnog ulaza. Na njoj možete pročitati da je u ovom objektu 1944. godine bilo zatvoreno preko 500 rodoljuba, članova partije i SKOJ-a. Oni su, nakon boravka u Oficirskom domu, poslati u nemačke logore iz kojih se većina nikada nije vratila.

Bez obzira na mračne dane njegove prošlosti, Oficirski dom ostao je u lepom sećanju mnogih Novosađana. Većina njih će na njegov pomen, početi da priča o čuvenom vojničkom pasulju iz restorana Doma vojske. Ovde, kako piše NSuzivo, i dalje možete uživati u meniju koji nije promenjen decenijama, što je u ovom konkretnom slučaju, dobra stvar.

Bašta restorana Oficirskog doma i dalje je jedna od lepših u gradu, a naročito je popularna među najmlađim Novosađanima zbog ograđenog dvorišta, zelenila i obližnjih terena.

Budućnost ovog kompleksa za sada je neizvesna, jer javnost još uvek nije upoznata sa planovima za Oficirski dom, onog trenutka kada prvi put u svojoj skoro sto godina dugoj istoriji, više ne bude služio vojsci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 130 idi na stranu