Žile dragocenih metala kod Novog Pazara: Ministarstvo izdalo 5 dozvola za istraživanje ruda

Ministarstvo rudarstva i energetike izdalo je pet dozvola za rudarska istraživanja na teritoriji Novog Pazara, kao i jednu na prostoru koji ovaj grad deli sa Opštinom Raška, objavio je danas radio Sto plus.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.01.2022.

15:26

Žile dragocenih metala kod Novog Pazara: Ministarstvo izdalo 5 dozvola za istraživanje ruda
Ilustracija: Depositphotos/TTstudio

Tri dozvole izdate su kompaniji Zlatna reka iz Beograda, od kojih su dve samo za istraživanje zlata na lokacijama Zlatni kamen i Šanac, na obroncima Rogozne.

Dozvola za istraživanje na Zlatnom kamenu izdata je u oktobru 2018. i traje do novembra 2023. godine, a njome je obuhvaćeno 3.229 hektara, prenosi Ekapija.

Istraživanja u Šancu odobrena su u leto 2020. i traju tri godine, a to istražno polje površine je 2.344 hektara.

Kompanija Zlatna reka dobila je dozvolu i da vrši istraživanja u selu Leča gde će, osim zlata, tražiti i bakar. Ministarstvo im je to odobrilo 2017. godine, a dozvola im traje do 2023. godine.

Rudarsko istraživanje vršiće se i na lokalitetu Kaludra, na obroncima Golije, gde je kompaniji Terra Balcanica dozvoljeno da traži zlato, bakar, cink, antimon i olovo. Istraživanja su odobrena do novembra 2024. godine.

Ministarstvo rudarstva i energetike dalo je dozvolu i za rudarska istraživanja u Kaznoviću, na teritoriji koju dele Novi Pazar i Raška, gde će firma Global mineral resources iz Beograda tražiti srebro, bakar, cink i olovo.

Pored tih dozvola, novopazarskoj firmi Bratislava 2019 odobreno je da na lokaciji Kukavička reka istražuje zalihe krečnjaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: