Niš - Društvo - B92 Lokal

Ovaj grad dobija još dve solarne elektrane

Na području grada Niša u planu je izgradnja još dve solarne elektrane, o čemu svedoči odluka Skupštine grada objavljena u najnovijem Službenom glasniku o izradi Planova detaljne regulacije solarnih elektrana "Solnis" i "Lovopromet 2".

Izvor: Beta Niš
Podeli
Foto: Shutterstock/Mr. Kosal
Foto: Shutterstock/Mr. Kosal

Obe solarne elektrane bile bi građene na području niške opštine Crveni krst, s tim što je gradnja "Solnisa" planirana pored Donje Trnave, a izgradnja elektrane "Lovopromet 2" pored sela Trupala.

U odluci o izradi PDR-a elektrane "Solnis" navedeno je da bi solarni paneli bili postavljeni na prostoru od 1,72 hektara, a u odluci o izradi PDR-a "Lovopromet 2" navedeno je da bi elektrana sa panelima bila na prostoru od 1,45 hektara.

Odlukom Skupštine grada Niša, uporedo sa izradom planova biće urađena i strateška procena uticaja izgradnje solarnih elektrana na područje opštine Crveni krst.

Niški Zavod za urbanizam ovog leta krenuo je i sa izradom Plana detaljne regulacije solarne elektrane "Gramada" i Plana detaljne regulacije solarne elektrane "Cernica", nakon što je na jednom od prethodnih zasedanja gradske skupštine doneta odluka o izradi tih planova.

Solarna elektrana "Gramada" trebalo bi da bude izgrađena na prevoju Gramada, odnosno na području između sela Vrelo i Oreovac, dok bi paneli i elektrana "Cernica" trebalo da budu izgrađeni na području sela Pasjača i Oreovac.

Obe solarne elektrane biće snage po 990 kilovata (kW), s tim što Plan detaljne regulacije "Gramada" obuhvata područje od 4,87 hektara, a plan detaljne regulacije "Cernica" 4,87 hektara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.